Ponta: PDL îmi cere să îndrept odioșenia cu licențierea educatoarelor, introdusă chiar de Funeriu

Ponta: PDL îmi cere să îndrept odioșenia cu licențierea educatoarelor, introdusă chiar de Funeriu
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 11/11/2016, 19:21

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că cea mai mare cantitate de demagogie este în educație, deoarece „ticăloșia groaznică” legată de licențierea educatoarelor și învățătoarelor pe care PDL îi cere să o îndrepte a fost prevăzută chiar în Legea educației promovată de fostul ministru Funeriu.

„Cea mai mare cantitate de demagogie s-a strâns la zona de educație. Demagogie există în toate domeniile. Nu mi s-a părut nimic mai penibil, totuși record într-o țară în care demagogia se folosește, decât apelul disperat al doamnei Turcan și al domnului Preda de la PDL, care m-au rugat să îndrept ticăloșia groaznică, oribilitatea, de a cere educatoarelor și învățătoarelor să facă studii superioare. De ce spun asta? Pentru că sunt total de acord cu doamna și cu domnul de la PDL, având în vedere că această odioșenie este prevăzută în articolul 247 din Legea educației a domnului Funeriu, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Faptul că doi lideri marcanți ai PDL îmi cer să îndrept ticăloșia făcută de Guvernul PDL și de domnul Funeriu este exact ceea ce-mi doresc”, a spus Ponta în ședința de guvern.

El i-a cerut ministrului Educației să explice public care sunt cauzele care au produs neînțelegere în rândul opiniei publice, inclusiv în ceea ce privește instituția de învățământ care va conține clasa pregătitoare, respectiv școala sau grădinița.

„Dumneavoastră, domnule ministru, însă trebuie să explicați lucrurile astea. Trebuie să explicați cum a fost cu clasa zero, marea reformă în educație, în care de fapt a mutat copiii pentru că n-aveau loc la grădiniță, i-a mutat la școală. Aia a fost toată marea reformă, că n-aveam loc pentru ei la grădinițe. Zisese o doamnă ministru că face vreo 200 de grădinițe, n-a făcut niciuna și, neavând loc la grădinițe, i-a mutat cu forța la școală ca să aibă loc”, a adăugat Ponta.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 prevede că „educatorii și învățătorii încadrați în sistemul național de învățământ au dreptul să își continue activitatea în funcțiile didactice din învățământul preșcolar, respectiv învățământul primar pe care le ocupau, cu condiția absolvirii studiilor universitare de licență, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus că actul normativ va trebui modificat în Parlament, deoarece inclusiv oamenii care au 35 – 40 de ani de când sunt la catedră, și care ar trebui să iasă la pensie în câțiva ani, sunt vizați de această ordonanță.

Liderul PDL Cezar Preda i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze această ordonanță, afirmând că măsura umilește și aduce la disperare peste 40.000 de profesori.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat însă că, prin OUG 92/2012, Guvernul USL a acționat „pentru a le permite educatorilor și învățătorilor să rămână în sistem, lucru pus în pericol de Legea educației naționale nr. 1/2011 propusă și votată de PDL”.

Purtătorul de cuvânt al PSD declară că reprezentanții PDL trebuie „să lase deoparte ipocrizia” și „să își asume greșeala pentru Legea nr. 1/2011 – cea care a introdus obligativitatea studiilor universitare pentru educatori și învățători”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne