Ponta reevaluează referendumul din 2012: „Am fost 50% noi, cei cu lovitura de stat”. Băsescu: „A rămas același om lipsit de responsabilitate”

Ponta reevaluează referendumul din 2012: Am fost 50% noi, cei cu lovitura de stat. Băsescu: A rămas același om lipsit de responsabilitate
Publicat: 04/07/2013, 16:05
Actualizat: 19/03/2015, 06:50

Publicarea rezultatelor recensământului din 2011 a provocat o nouă dispută politică între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu. Datele INS au determinat coabitanții să se întoarcă la criza politică din 2012, dându-i, ipotetic, finaluri diametral opuse.

„Am fost peste 50% în 2012 pe 29 iulie, noi, ăștia cu lovitura de stat. Nu ne mai folosește prea mult acum să vedem. Mai bine mai târziu decât niciodată”, a reevaluat Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern, rezultatele referendumului pentru demiterea președintelui în ipoteza în care s-ar fi luat în calcul, contrar deciziei CCR, numărul de electori recenzați cu câteva luni în urmă.

În replică, președintele Traian Băsescu i-a reproșat, din nou „lipsa de responsabilitate”, considerând că datele nu sunt relevante pentru dimensiunea electoratului, întrucât nu includ cu acuratețe informații despre românii din străinătate care au același drept de vot.

Guvernul ar schimba listele, dar nu mai are competențe

Disputa Ponta-Băsescu s-a consumat în contextul în care Institutul Național de Statistică anunțase, cu câteva ore mai devreme, că populația stabilă cu vârsta peste 18 ani este, din datele recensământului, de 16.269.839, precizând însă că nu se poate considera automat că aceasta ar fi populația cu drept de vot. În plus, au adăugat reprezentanții INS, 727.000 dintre cei recenzați sunt plecați în străinatate pentru cel puțin un an, Institutul neavând date certe în privința numărului românilor din diaspora.

„Sub-înregistrarea semnificativă a fost cauzată de faptul că, la momentul critic al recensământului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu întreaga familie în străinătate și nici nu au existat alte persoane (în țară) care să declare informațiile solicitate despre aceștia”, a precizat INS.

Cu noile date, Ponta a cerut, de la masa Guvernului, miniștrilor Radu Stroe și Liviu Dragnea actualizarea listelor electorale: „să vedem câți suntem, cum se fac cvorumurile, pentru că, din păcate, deciziile de anul trecut ale Curții Constituționale mai mult ne-au încurcat”, a cerut premierul renumărarea și în actele oficiale, „cu calm, cu liniște, să nu mai pățim ce am pățit anul trecut”.

Ministrul Internelor i-a tăiat însă din entuziasm. „De la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a Registrului Electoral e de competența Autorității Electorale Permanente chestiunea numărării. De acum, Ministerul Internelor nu mai are nicio problemă”, s-a justificat liberalul.

Surprins, Ponta a răspuns cu o glumă: „A, deci voi nu vă mai băgați, vă spălați pe mâini”. „Noi ne-am băga, legea nu ne lasă”, a replicat Stroe.

Băsescu: „Lipsește situația milioanelor din afara țării”

De pe scările Senatului, unde a depus o coroană la catafalcul fostului premier Radu Vasile, Băsescu a revenit la vechile sentimente față de Ponta.

„Dacă a spus așa ceva, arată că a rămas același om lipsit de responsabilitate. Recensământul face o situație a celor care locuiesc în România, nu a milioanelor din afara granițelor”, a spus Băsescu.

Pentru șeful statului, importanța recensământului ar avea cu totul alt impact decât cel electoral. „E important că dă numărul de locuri pentru Parlament, pentru Parlamentul European. Chiar dacă populația majoră e în creștere, pe fond scade, pentru că a scăzut natalitatea”, a adăugat el.

Prezența la vot la referendumul din iulie 2012 a fost, potrivit datelor BEC, de 46,24% . Pentru demiterea lui Băsescu au votat 87,52%, iar împotrivă 11,15%. 1,32% a fost procentul voturilor nule. Numărul total al alegătorilor luat în calcul a fost de 18.292.464 din care 8.459.052 au participat la vot. 7.403.836 de persoane au votat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, iar 943.375 „NU”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Toți românii cu centrale termice trebuie să știe! Ultima speranță să mai scadă facturile la...
IATĂ care sunt RESTRICȚIILE începând de ASTĂZI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
ȘOC TOTAL despre PFIZER: Este răsturnare totală de situație! Este timpul ca oamenii să-și dea...
Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021