Ponta sugerează că impozitul ar putea să nu mai fie majorat pentru mașinile cu motoare mici

Ponta sugerează că impozitul ar putea să nu mai fie majorat pentru mașinile cu motoare mici
Publicat: 14/07/2014, 22:31
Actualizat: 28/03/2019, 15:46

„Discursul ăsta populist că să nu creștem nicio taxă, președintele de fiecare dată vrea să dăm mai mult undeva. Dăm mai mult dacă avem mai mult. Ideea e următoarea: sunt zone în care evident că vor crește anumite taxe, sunt zone unde scad taxe (…) Și eu am spus, eu fiind de stânga, am văzut că și liberalii sunt de stânga ca și mine, să nu se mărească nicio taxă la mașinile cu capacitate cilindrică mică. Asta e o măsură de stânga, să-i lași pe cei cu mașini cu motoare mici, să nu mărească taxele. Ideea este însă că acum taxa anuală este de 15 euro, care este o taxă mică. O lăsăm așa, e în regulă, sunt un guvern de stânga, mă sprijină liberalii care sunt tot de stânga, să impozităm doar pe cei cu mașini cu cilindree mai mari”, a spus Ponta la România TV.

El a arătat însă că persoanele fizice vor plăti impozit ca și o companie dacă, de exemplu, au un bloc în care efectuează diverse operațiuni, urmând să fie stabilit ce se va întâmpla cu persoanele fizice autorizate care au sediul social în locuință.

Premierul a mai afirmat însă că va fi menținută ideea ca primarii să aibă posibilitatea să majoreze impozitele cu până la 50%, față de doar maximum 20% în prezent, pentru o mai mare autonomie locală. El a precizat în același timp că, astfel, Guvernul va putea aloca mai puțini bani autorităților locale din cotele defalcate din TVA.

Vineri seara, agenția MEDIAFAX a anunțat că, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmând însă să scadă.

MEDIAFAX a mai anunțat că impozitele și taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcție de inflație, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, și vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% față de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Sâmbătă, Ministerul Finanțelor a anunțat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

„În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanțelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal și al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. Intenția Guvernului este de a iniția o dezbatere publică deschisă și transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în același timp, și adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creșterii economice și la limitarea extinderii poverii fiscale”, a transmis ministerul, sâmbătă.

Finanțele mai arată că, în prezent, una dintre prioritățile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, dar c modalitatea în care se vor concretiza aceste intenții, după discuții cu specialiști și societatea civilă, va fi decisă de Guvern și va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlament.

Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbătute și asumate, împreună cu bugetul pentru anul viitor, de către Parlament, mai arată ministerul.

Conform proiectului noului Cod Fiscal, prezentat vineri seara de MEDIAFAX, persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi.

Documentul stabilește că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidențiale un impozit cuprins între 0,25 și 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care dețin astfel de clădiri.

Modificări sunt indicate și la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată crește proporțional cu rangul și zona localității, ajungându-se la creșteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Pentru proprietarii de mașini, impozitul va crește de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv și de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru mașinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând și pentru mașini cu motoare mai mari.

Majorări de impozit vor fi efectuate și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Aceșai document relevă că impozitele și taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcție de inflație, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, și vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% față de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Legislația actuală stabilește că impozitele și taxele locale sunt indexate o dată la trei ani prin hotărâre de guvern, în funcție de rata inflației calculată de la ultima indexare, iar administrația locală poate majora suma de plată printr-o cotă adițională, dar nu mai mult de 20% față de nivelul stabilit de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede însă că indexarea în funcție de inflație o dată la trei ani va fi efectuată în viitor de către consiliile locale, nu de Guvern, și că impozitele și taxele locale vor putea fi majorate, anual, cu „maximum 50%” față de nivelul stabilit, în funcție de condițiile specifice zonei.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul s-a angajat în fața Fondului Monetar Internațional, prin scrisoarea de intenție, că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate „la latitudinea” autorităților locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate și înregistrării unui deficit la nivel teritorial.

Modificările rezultă din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului