Ponta trimite sindicatele să protesteze la Cotroceni pentru legea certificatelor verzi: „Merg cu ele dacă vor”

Ponta trimite sindicatele să protesteze la Cotroceni pentru legea certificatelor verzi: Merg cu ele dacă vor
Publicat: 11/03/2014, 16:47
Actualizat: 31/10/2016, 23:51

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituțională și joi în Piața Victoriei, pentru a cere soluționarea urgență a ordonanței de urgență privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice și a liberalizării rapide a prețului la gaze naturale.

„Au dreptate, îi susțin în totalitate. Ei protestează împotriva faptului că, deși legea a fost votată de două ori de Parlament, președintele Băsescu refuză să promulge legea prin care se reduce numărul de certificate verzi și, în felul ăsta, nu crește prețul la energie. Eu cred că aici președintele realmente subminează economia națională. De două ori a votat Parlamentul, a retrimis legea, s-a revotat, probabil că are niște interese legate de producătorii de energie regenerabilă și sunt în totalitate de partea protestatarilor. Poate președintele Băsescu înțelege că ne subminează economia pentru niște interese private cel puțin nelegitime”, a spus Ponta.

Șeful Executivului a precizat că nu are nicio explicație referitoare la refuzul președintelui de a promulga o lege care a fost votată de două ori în Parlament. În opinia sa, singurul care ar trebui să răspundă ce „interese” are pentru a menține această situație este președintele. El a subliniat faptul că cei care pierd în acest timp sunt consumatorii casnici și privați, precum și persoanele disponibilizate.

„Fiecare zi care trece înseamnă creșterea prețului și înseamnă pierderea locurilor de muncă. A fost votată o dată, a respins-o, a trimis-o la Parlament. A fost votată a doua oară, a contestat-o la Curte (Curtea Constituțională-n.r.), de fiecare dată a invocat un motiv absolut neadevărat, că nu a fost consultată Comisia Europeană. Ministerul Energiei i-a pus la dispoziție notificarea prealabilă. Cred că e vorba aici de faptul că președintele, între industria românească și interesele unor producători de energie regenerabilă, dânsul susține, ilegitim din punctul meu de vedere, interesele producătorilor de energie regenerabilă. Însă asta ne afectează pe toți, și industria românească, și consumatorul trebuie să plătească mai mult la energie”, a afirmat premierul.

Șeful Guvernului, deși este de acord cu revendicările, a spus că sindicatele nu ar trebui să protesteze la sediul Executivului, ci la Palatul Cotroceni, iar dacă sindicaliștii vor, îi va însoți.

„Îi susțin în totalitate, doar că dacă vin la Palatul Victoria, vin degeaba, că noi am adoptat proiectul de lege de mult. Trebuie să meargă la Cotroceni, că de acolo nu vrea președintele, refuză să promulge legea, și poate-o promulgă. Merg cu ei, dacă vor”, a mai spus Ponta.

În 26 februarie, președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituționalitate trimisă Curții Constituționale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare și pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanșarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Președintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

„Guvernul României a emis această Ordonanță de Urgență în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat președintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relația cu Comisia Europeană la modificarea legislației privind producția de energie regenerabilă, precizând că președintele Traian Băsescu nu a luat în calcul „date esențiale ale procesului de comunicare cu CE”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman