Preda cere candidaților ARD să înceteze orice sprijin pentru adversari: „Puțină demnitate, vă rog!”

Preda cere candidaților ARD să înceteze orice sprijin pentru adversari: Puțină demnitate, vă rog!
Publicat: 18/11/2012, 18:14
Actualizat: 04/10/2018, 19:32

Prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda le cere candidaților ARD să înceteze orice atac la adresa colegilor lor, ca și orice sprijin „discret sau explicit” pentru adversari, menționând că a pierde alegerile „nu e o rușine, dar a sprijini un adversar este” și făcând apel la „puțină demnitate”.

„Presa a relatat că, în ultimele zile, doi primari PDL din județul Suceava – Ion Lungu și Ilie Boancheș -, ca și un fost pesedist ajuns acum la Forța Civică – Ovidiu Milici, candidat pentru ARD – și-au exprimat sprijinul pentru… candidați USL din respectivul județ. Candidatul ARD William Brânză, care vrea un nou mandat de deputat în colegiul D1 din străinătate (care acoperă Europa), îl atacă pe colegul său de partid Eugen Tomac, candidat în colegiul D2 din străinătate (Moldova + Asia). La prima vedere, pare de neînțeles. Pentru cine știe cum funcționează sistemul electoral, lucrurile sunt însă inteligibile”, scrie Preda pe blogul personal.

El a explicat că, acolo unde un candidat nu obține 50%+1, distribuirea mandatelor se face proporțional cu scorul obținut de partide la nivelul cicumscripției, care este reprezentată de județ și, respectiv, de mari regiuni ale lumii, în cazul votului din străinătate.

„Așa se face că există o competiție nu doar între candidații susținuți de partide diferite, ci și între cei care au sprijinul aceleiași formațiuni, dar candidează în colegii aparținând aceleiași circumscripții”, menționează el.

Cristian Preda mai spune că, în 2008, când candidații au descoperit „aberația” cuprinsă în acest sistem electoral, sprijinul pentru adversari și subminarea propriilor colegi s-au exprimat cu discreție. „Acum s-a trecut la afișarea atitudinii părtinitoare pentru adversarii care-ți pot bloca colegul sau a atacurilor directe la adresa unui coleg care ar putea face un scor prea bun, diminuându-ți astfel șansele de a beneficia de distribuția proporțională”, susține el.

„Politic vorbind, fenomenul descris sumar mai sus e un dezastru. Organizațiile sunt divizate. Resursele sunt alocate în chip aberant. Candidații de pe aceeași baricadă politică ajung să-i deteste pe colegii care au parte de simpatie. Pare să nu mai existe vreo cauză comună, fiindcă terenul de luptă e de-a dreptul hobbesian. Când solidaritatea nu mai are vreun temei, politica e absurdă”, apreciază europarlamentarul PDL.

Cristian Preda le solicită candidaților ARD „să înceteze orice atac la adresa colegilor lor, ca și orice sprijin – discret sau explicit – pentru adversari”.

„A pierde nu e o rușine, dar a sprijini un adversar este. Puțină demnitate, vă rog!”, subliniază el.

„Aflu că dl. Milici nu a mers la festivitatea lansării candidaților de la Vatra Dornei pentru a susține USL, ci pentru a vedea ce pedeliști sprijină adversarii. Era spion, nu trădător! Lucrurile sunt mai complicate decât am crezut eu….”, mai notează Preda.

Primarul PDL al municipiului Vatra Dornei, Ilie Boancheș, a participat, sâmbătă, la lansarea candidaților USL din colegiile din zonă, anunțând că îi va susține, la o săptămână după ce primarul PDL al Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că-l susține în alegeri pe liderul PNL Suceava, Alexandru Băișanu.

Prezent la lansarea candidaților USL din zona Vatra Dornei, Neculai Bereanu pentru Senat și Dumitru Pardău pentru Camera Deputaților, primarul PDL al municipiului Vatra Dornei a spus că este mândru să fie prezent la astfel de evenimente fericite.

„Nu puteam lipsi de aici când avem în mijloc dorneni adevărați care chiar dacă locuiesc în altă parte nu au uitat de Dorna”, a spus Boancheș, care a precizat că își dorește ca cei doi candidați ai USL să fie aleși pentru că sunt oameni apropiați de zonă.

La adunarea electorală a USL a fost prezent și contracandidatul din partea ARD a lui Dumitru Pardău, Ovidiu Milici, candidat din partea Forței Civice. El a stat în spatele sălii mai multe minute, după care a rămas în zona Casei de Cultură din localitate unde se desfășura acțiunea electorală USL.

În urmă cu o săptămână, primarul PDL al municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat la lansarea candidaturii la Camera Deputaților a liderului PNL Suceava, Alexandru Băișanu, și a anunțat că îl sprijină pe acesta în alegeri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani