Premierii lui Dragnea. Lista scurtă a numelor pe care șeful PSD le supune luni votului partidului

Premierii lui Dragnea. Lista scurtă a numelor pe care șeful PSD le supune luni votului partidului
Publicat: 24/06/2017, 08:53

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miecuri, imediat după demiterea, prin moțiune de cenzură, a Guvernului Grindeanu, că are patru variante de premier „și domni și doamne, din partid”. Surse din PSD au precizat, însă, vineri, că Dragnea nu are, la acest moment, decât două variante: Florin Georgescu și Mihai Fifor.

Liderul PSD a explicat, la acel moment, că va avansa mai multe variante de premier, care să fie supuse votului CExN, el adăugând: „Și acum simt usturimea de la o singură variantă”. Astfel, sursele citate au menționat că CExN va vota una sau alta dintre cele două variante.

Unele surse susțin, încă de vineri, că cele mai mari șanse de a fi nominalizat ca propunere de premier, în urma votului CExN, le-ar avea Florin Georgescu.

De altfel, numele prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu a fost vehiculat ca prezumtivă propunere de premier din partea coaliției PSD-ALDE și în decembrie 2016, câns s-a format Guvernul Grindeanu.

Georgescu este în acest moment vicepreședinte al CA al BNR, prim-viceguvernator BNR și membru în Comitetul European pentru Risc Sistemic.

El a fost deputat PDSR în două legislaturi (1996-2000 și 2000-2004), timp în are a fost vicepreședinte și președinte al Comisiei de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților.

La finele anului 1992, Florin Georgescu a fost numit ministru al Finanțelor Publice în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, poziție pe care a rămas pe toată durata guvernării PSD, până la alegerile din 1996.

Georgescu a fost și viceprim-ministru și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta (7 mai 2012 – 21 decembrie 2012).

În 2013, premierul de atunci, Victor Ponta, a declarat, public, că Georgescu i-a explicat semnificația unor termeni economici, ca PIB sau ESA.

„Lucrurile bune făcute într-un an și jumătate de guvernare se datorează lui Florin Georgescu, iar cele rele sunt contribuția prim-ministrului și ministrului delegat pentru buget, a afirmat, Victor Ponta, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prim-viceguvernatorului BNR.

„Sunt astăzi aici și vorbesc în calitate de unul dintre elevii domnului Florin Georgescu. În 2010, în martie dacă nu mă înșel, domnul Georgescu m-a luat să mă învețe câteva lucruri absolut necesare pentru orice eventuală poziție pe care urma sa o ocup”, a spus Ponta, la acel moment.

Georgescu s-a definit, întotdeauna, ca un om de stânga. „A fi de stânga este un anumit mod de a simți, gândi și trăi. Nu pot trăi ca altcineva”, a declarat tot în noiembrie 2013, la decernarea, de către SNSPA, a titlului de Doctor Honoris Causa.

El a fost apropiat, de-a lungul timpului, de Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase și Victor Ponta.

Pe de altă parte, Mihai Fifor este unul dintre social-democrații cei mai apropiați, în timp, de liderul PSD Liviu Dragnea.

Fifor a fost propulsat, ca urmare a sprijinului acordat de Dragnea, în funcția de președinte al Consiliului Național, în urma unei propuneri făcute de la microfon de către Dragnea. Fifor s-a declarat surprins atunci când a venit pe scenă pentru a le cere votul celor circa 400 de membri ai Consiliul National.

Tot Dragnea i-a încredințat, recent, lui Fifor funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru ancheta alegerilor prezindențiale din 2009, pe care ar fi trebuit să o prezideze chiar liderul PSD. Fifor a fost, în mandatul trecut, și președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.

O altă funcție încredințată de Dragnea lui Fifor a fost cea de lider al senatorilor PSD. Recent, ca urmare a sancționării, funcția de lider de grup deținută de Șerban Nicolae a revenit, în cadrul unui CExN, lui Fifor.

După izbucnirea crizei guvernamentale provocate de refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona ca urmare a retragerii sprijinului politic, Fifor a rămas fidel taberei lui Dragnea, fapt asumat public. Astfel, el a fost cel care a citit moțiunea de cenzură depusă de PSD -ALDE împotriva propriului Executiv, în plenul comun al Parlamentului.

Spre deosebire de Gerogescu, Fifor nu are pregătire economică. El este licențiat în Filosofie la Universtatea din Craiova, are un master în Literatura română și altul în Managementul Afacerii Publice, la SNSPA, și un doctorat în antropologie socială, la aceeași Universitate din Craiova.

Pe de altă parte, în 2009 Fifor a urmat la Colegiul Național de Apărare cursul „Securitate și bună guvernare”, precum și cursul Managementul afacerilor interne la Colegiul Național de Afaceri Interne al Academiei de Poliție Al. I. Cuza.

În iunie 2015 Fifor a fost propus ministru al Transporturilor, premierul Victor Ponta transmițându-i președintelui Klaus Iohannis o propunere de nominalizare în acest sens. La acel moment, Fifor era președintele Comisiei pentru Transporturi și energie din Senat.

Președintele Klaus Iohannis a respins, însă, propunerea ca Fifor să ocupe portofoliul Transporturilor, motivând că „nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

„Președintele României a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Faur în funcția de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor. Președintele României a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condițiile necesare pentru a fi numită în funcția de membru al Guvernului”, a arătat, la acel moment, Administrația prezidențială, prin intermediul unui comunicat.

Liderul PSD Liviu Dragnea a convocat CExN al PSD pentru luni, la ora 10.30, la Palatul Parlamentului, în ședință urmând a fi stabilită propunerea de premier cu care PSD și ALDE se vor prezenta la consultările de la Cotroceni.

Tot luni, la ora 13.00, va avea loc ședința grupurilor parlamentare reunite ale PSD, unde se va discuta tot despre propunerea de premier, care va fi prezentată parlamentarilor. Cel mai probabil, parlamentarii PSD vor semna și o listă de susținere care să ateste faptul că, împreună cu ALDE, premierul propus de PSD beneficiază și de majoritatea necesară pentru a fi învestit de Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului