Președintele Camerei Deputaților: Dacă nu promovăm egalitatea de gen, delegația la APCE pentru 2013 e „cam jobless”

Președintele Camerei Deputaților: Dacă nu promovăm egalitatea de gen, delegația la APCE pentru 2013 e cam jobless
Publicat: 08/03/2013, 16:03
Actualizat: 19/05/2015, 13:54

Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a spus, marți, membrilor Birourilor Permanente că delegația României la APCE pentru anul 2013 este „cam jobless” dacă grupurile politice parlamentare nu înțeleg să promoveze egalitatea de gen și să nominalizeze și femei parlamentar în delegație.

Potrivit stenogramei ședinței Birourilor Permanente reunite, postată pe www.cdep.ro, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a solicitat, în ședința de marți, grupurilor parlamentare să numească și femei parlamentar printre cei zece membri ai delegației Parlamentului României la APCE.

„Trebuie să adoptăm o hotărâre (…) să includem cel puțin o doamnă în rândul membrilor titulari ai Delegației Parlamentului României la APCE. Având în vedere că grupurile parlamentare PSD au deja delegată o doamnă – este singurul grup care are avantajul acesta – o să rog celelalte grupuri politice parlamentare să ia o decizie”, a spus Zgonea.

El a spus că delegația la APCE pentru anul 2013 este „cam jobless” dacă grupurile politice nu vor numi și o femei parlamentar în cadrul delegației.

„Dacă nu ținem astăzi plenul și nu avem o deschidere din partea grupurilor politice parlamentare, cele care au omis să promoveze egalitate de gen pe listele APCE-ului, în acel moment, în luna martie, echipa noastră nu are drept de vot. Și atunci tot efortul pe care l-am făcut în ultima perioadă și faptul că avem o delegație la APCE pentru anul acesta este cam jobless, ca să folosesc așa un cuvânt. Îi trimitem degeaba anul acesta, dacă nu sunt în martie”, a adăugat Zgonea.

El a spus că PSD are o femeie parlamentar care este delegată, dar PNL, PDL și PPDD nu au.

La rândul său, liderul grupului PSD din Cameră, Marian Neacșu, a prezentat o statistică referitoare la toate delegațiile la APCE.

„PSD are șase nominalizări de doamne de egalitate de gen pentru titulari și doi pentru supleanți; PNL doi titulari; PDL doi titulari. Acestea sunt singurele nominalizări pentru doamne în toate comisiile, deci aceasta este structura momentului”, a spus Neacșu.

La rândul său, democrat-liberalul Cezar Preda a arătat că, în opinia sa, în delegație ar trebui să fie numite nu doar o femeie parlamentar, ci două.

„Domnule președinte, dacă-mi permiteți, în afară de faptul că trebuie să avem, eu cred că nu o femeie, ci două femei din zece, Grupul socialist în Adunarea parlamentară a Consiliului Europei are și un grup de femei socialiste și acolo aveți o normă impusă de 30 la sută femei. Eu îl înțeleg pe domnul Neacșu că a nominalizat șase femei, dar nu le-a nominalizat unde trebuie. Aici trebuie să nominalizați. Aveți la APCE obligatoriu un grup de femei 30 la sută să nominalizați, deși vă spun, domnule președinte, pentru că ați amintit de obligațiile puterii, că data trecută noi am avut două titulare. Deci, ca să facem în așa fel ca delegația noastră să fie. Și acum PSD-ul are patru locuri, PNL-ul are trei, noi avem numai un singur loc”, a mai spus Cezar Preda.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, marți, cu unanimitate de voturi, o anexă la hotărârea privind componența nominală a delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prin care Alina Gorghiu îl înlocuiește de Dan Radu Rușanu.

Hotărârea adoptată anterior de către Parlamentul României stabilea, în privința componenței nominale, că toți cei zece membri ai delegației României erau parlamentari bărbați.

În urma unei solicitări exprese ca din cadrul delegației să facă parte și parlamentari femei, plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marți, o anexă la hotărârea inițială, prin care a operat această modificare, în interiorul propunerilor avansate de către grupul parlamentar PNL.

„Mulțumesc grupului parlamentar PNL pentru înțelegere. Hotărârea se modifică, iar doamna deputat Alina Gorghiu devine membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei în locul domnului deputat DanRadu Șupșani, care devine membru supleant în locul domnului deputat Daniel Budurescu”, a anunțat președintele Camerei, Valeriu Zgonea, în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”