Președintele Portugaliei, Rebelo de Sousa, a fost reales cu peste 60% din voturi. A fost înregistrat un absenteism record la alegeri

Președintele Portugaliei, Rebelo de Sousa, a fost reales cu peste 60% din voturi. A fost înregistrat un absenteism record la alegeri
Publicat: 25/01/2021, 10:35

Marcelo Rebelo de Sousa a câștigat un al doilea mandat ca președinte al Portugaliei, la alegeri marcate de un abstenteism record, în timp ce țara se luptă cu un al treilea val de cazuri de coronavirus.

Fostul lider al Partidului Social Democrat, în vârstă de 72 de ani, cunoscut pentru personalitatea sa caldă și obiceiul de a face selfie-uri cu susținători, a câștigat 61 la sută din voturi, îmbunătățind cele 52 de procente pe care le-a obținut în 2016.

Absenteism record

Cu toate acestea, 60% dintre alegători s-au abținut – cea mai mare cifră din istoria portugheză – în parte pentru că 1,1 milioane de alegători din străinătate au fost adăugați pentru prima dată la registrul electoral, dar și pentru că sute de mii de oameni sunt în carantină.

„Cea mai urgentă sarcină este combaterea pandemiei. Aceasta este prioritatea mea, în solidaritate totală cu parlamentul și guvernul ”, a spus Rebelo de Sousa în discursul său de victorie.

Candidata socialistă Ana Gomes s-a clasat pe locul al doilea cu 13%, în timp ce populistul de dreapta Andre Ventura a ocupat locul al treilea cu 12%.

Sondajele au avut loc întrucât numărul deceselor COVID-19 a doborât recorduri pentru a șaptea zi consecutivă duminică, la 275. Numărul persoanelor din spital este, de asemenea, la un nivel istoric.

Potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, Portugalia are cele mai mari rate din lume de noi infecții zilnice și decese la 100.000 de locuitori.

Cu picioarele pe pământ

Rebelo de Sousa a colaborat îndeaproape cu guvernul socialist al minorității de centru-stânga, susținând eforturile sale de pandemie. Președintele deține un rol în mare parte ceremonial, dar poate vota anumite legi și decretează stări de urgență, o putere pe care Rebelo de Sousa a desfășurat-o des de când a început pandemia, preluând conducerea Parlamentului.

De asemenea, este îndrăgit de portughezi cu maniera sa prietenoasă. Fotografiile făcute de către trecători în locuri publice, cum ar fi anul trecut în care făcea coadă la un supermarket, au deveniti virale.

Cu țara în lockdown, campania electorală nu a prezentat niciunul dintre mitingurile obișnuite, dar restricțiile de circulație au fost ridicate pentru ziua votării.

Aproape două treimi dintre portughezi au considerat că alegerile ar fi trebuit amânate din cauza pandemiei, a arătat săptămâna trecută un sondaj al institutului de cercetare ISC / ISCTE.

Autoritățile au mărit numărul secțiilor de votare și au permis votarea timpurie pentru a reduce aglomerația. În alte măsuri de precauție, alegătorii care purtau masca au fost rugați să-și aducă propriile pixuri și dezinfectant la secțiile de votare.

„Întrucât data alegerilor nu a fost schimbată, am decis să vin devreme”, a declarat Cristina Queda, în vârstă de 58 de ani, care a ajuns la secția de votare din Lisabona imediat ce s-a deschis pentru a „evita grupurile și cozile”.

Votând la o școală din Lisabona, prim-ministrul de centru-stânga Antonio Costa a recunoscut stadiul grav al pandemiei, dar a spus că „totul a fost făcut pentru ca oamenii să își poată exercita dreptul democratic la vot”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron