Prima lege a lobby-ului din România a trecut de juriștii Camerei: „Facem acum o distincție clară între traficul de influență și lobby”. Legea a fost inițiată de un actual ministru

Prima lege a lobby-ului din România a trecut de juriștii Camerei: Facem acum o distincție clară între traficul de influență și lobby. Legea a fost inițiată de un actual ministru
Publicat: 10/12/2013, 10:36
Actualizat: 18/05/2015, 15:47

Comisia juridică din Camera Deputaților a aprobat cu amendamente proiectul legislativ privind activitatea de lobby, inițiativa fiind depusă în 2010 de actualul ministru al Energiei, Constantin Niță (PSD). Este prima inițiativă privind o lege a lobby-ului depusă după Revoluție, aceasta urmând să intre mâine la vot final în plenul Camerei Deputaților. Pe tot parcursul dezbaterilor din Comisie, au fost prezenți doar șase -șapte membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputaților, restul până la 27, absentând.

„Se face o distincție clară între traficul de influență și lobby, dacă șapte legi au legiferat această activitate, inclusiv Academia Română a susținut o reglementare de un anumit fel a activității de lobby ar trebui să ne ocupăm și noi, este un subiect care este pe masa noastră”, a spus Bogdan Ciucă la începutul discuțiilor pe marginea legii lobby-ului.

Ciucă a precizat că cei care fac lobby trebuie să se înscrie într-un tabel, să primească o acreditare și să facă o anumită pregătire. Toate contractele de lobby încheiate vor trebui trimise către o structură care le va centraliza.

„Are obligația să-și prezinte contractul de lobby în registrul activității de lobby.Condițiile sunt de transparență maximă”, a adăugat președintele Comisiei Juridice.

Astfel, în vederea înregistrării activității de lobby, se înființează Registrul de Lobby, care va fi ținut de oficiul registrului comerțului de pe lângă Tribunalul Municipiului București.

În forma propusă de social-democratul Constantin Niță, în 2010, se preciza că „prezenta lege reglementează modul de desfășurare a acțiunilor de influențare a activității puterii legislative și a celei executive, acțiuni desfășurate în favoarea unei terțe părți, în baza unui contract de lobby”.

În punctul de vedere al Guvernului se scrie că „Parlamentul va decide asupra oportunității adoptării acestei propuneri legislative”.

Cu toate acestea, Guvernul susține că s-ar fi impus o reglementare mai riguroasă și mai precisă a noțiunilor cu care operează propunerea legislativă – activitatea de lobby, contractul de lobby, societatea de lobby, determinarea sferei persoanelor care pot exercita activitatea de lobby, răspunderi și sancțiuni, pentru a nu asigura premisele exercitării traficului de influență sub forma activității de lobby, excluzând astfel posibilitatea constituirii practicienilor în activitatea de lobby în factori „autorizați” ai traficului de influență față de autoritățile publice cu putere de decizie politică și juridică, cărora ar putea să le determine o anumită conduită.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii