Primarul Tudor Pendiuc rămâne în arest preventiv

Primarul Tudor Pendiuc rămâne în arest preventiv
Publicat: 27/02/2015, 15:42

Decizia Curții de Apel București este definitivă, astfel că primarul Tudor Pendiuc va fi cercetat în continuare în arest, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție.

Tribunalul București dispusese, în 19 februarie, înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu în cazul lui Tudor Pendiuc.

Primarul suspendat al municipiului Pitești a fost arestat preventiv în 12 decembrie 2014, după ce Tribunalul București a admis cererea procurorilor, care l-au acuzat că, în timp ce era în arest la domiciliu, a luat legătura cu o altă persoană cercetată în dosarul său de corupție.

„Maniera insidioasă în care inculpatul, având cunoștință de faptul ca are obligația de a nu lua legătura cu suspecții, participanții si martorii din prezenta cauza, procedează la purtarea de discuții cu suspecta, este apreciat de judecător ca argument în sprijinul reținerii relei-credințe a acestuia în ceea ce privește încălcarea obligațiilor stabilite prin încheierea din data de 19.11.2014”, arăta Tribunalul București, în motivarea deciziei de arestare a lui Pendiuc.

Judecătorii de la Tribunalul Capitalei au admis propunerea de arestare preventivă a lui Pendiuc, după ce procurorii au descoperit că primarul suna cunoscuți, în perioada arestului la domiciliu, și le cerea să-i fie dați la telefon suspecți din dosarul său, iar când vorbea cu aceștia, li se adresa ca și cum ar fi discutat tot cu cei apelați inițial.

În 7 noiembrie 2014, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Tudor Pendiuc și a lui Constantin Scarlat. În urma contestației, Curtea de Apel București a decis, în 19 noiembrie 2014, ca Pendiuc și Scarlat să stea în arest la domiciliu. În timpul arestului la domiciliu, aceștia trebuiau să nu părăsească locuințele fără permisiunea anchetatorilor, să nu comunice cu ceilalți inculpați din dosar și cu martori, precum și să se prezinte în fața procurorilor sau la instanță ori de câte ori sunt chemați.

Pendiuc este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, societatea de transport public local din Pitești, SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local.

Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 SA și societățile CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de euro (23.013.099 lei).

Cele două firme erau obligate să dețină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziționate în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.

De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentația de achiziție (fișa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participațiune societăților CNCD și Girexim Universal și că nu a desființat contractul, în condițiile în care asocierea de firme nu deținea autobuzele în proprietate.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Pitești pentru prima dată în anul 1992 și de atunci ocupă fără întrerupere această funcție, fiind reales de piteșteni la fiecare patru ani.

Tudor Pendiuc era la conducerea PSD Argeș, după ce fostul președinte al organizației județene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?