Printre cei mai activi europarlamentari în plenul Parlamentului European se numără Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D), Ramona Strugariu (PLUS, Renew Europe), Siegfried Mureșan (PNL, EPP), Traian Băsescu (PMP, EPP) , Vincze Loránț (UDMR, EPP)

Printre cei mai activi europarlamentari în plenul Parlamentului European se numără Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D), Ramona Strugariu (PLUS, Renew Europe), Siegfried Mureșan (PNL, EPP), Traian Băsescu (PMP, EPP) , Vincze Loránț (UDMR, EPP)
Publicat: 25/01/2020, 10:52
Actualizat: 09/12/2020, 19:09

Tudor Ciuhodaru (PSD, S&D) se află pe locul 12 în Parlamentul European privind contribuțiile în plen, care vizează preventia conflictelor de interes în UE, Ecologizarea Băncii Europene de Investiții,  Descărcarea de gestiune 2017 pentru  bugetul general al UE și al agentiei EASO, reprimarea violentă a protestelor tinerilor și studenților din Irak, Strategia UE pentru dizabilități post 2020, situația din Orientul Mijlociu, Comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989.

Tudor Ciuhodaru a adresat opt întrebari scrise Comisiei Europene, iar una dintre interpelări vizează situația  defrișărilor masive și exportul de material lemnos din România, prin care propune Comisiei soluția de a interzice tăierea pădurilor, ca parte a Pactului ecologic european.

Indicatorul rapoartelor distribuite europarlamentarilor români, potrivit datelor MepRanking.eu., ne oferă alte date: Camen Avram și Siegfried Mureșan se află pe picior de egalitate, fiecare va negocia un raport.

Siegfried Mureșan (PNL, EPP) se află pe locul 137 în Parlamentul European în ceea ce privește distribuirea rapoartelor, acestuia fiindu-i distribuit raportul privind mobilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene pentru a oferi asistență României, Italiei și Austriei. Este raportor pentru aviz pentru dosarul proiectului de buget general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2020.

A fost ales vicepreședinte al Partidului Popular European și președinte al delegației Parlamentului European cu Republica Moldovă, potrivit comunicatelor de presă.

Printre temele dezbătute în plen se numără redeschiderea urmăririi penale împotriva premierului Republicii Cehe (abuzul fondurilor europene), creșterea fondurilor pentru Vecinătatea estică-inclusiv Republica Moldovă-,Ecologizarea Băncii Europene de Investiții, activarea articolului 7 din TUE împotriva Poloniei, Comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989.

Într-un comunicat de presă, Siegfried Mureșan anuntă că propunerea  sa de a aloca 25 de milioane de euro către Programul „DiscoverEU” a fost votată de Palamentul European. Prin acest program, tinerii de 18 ani cu cetățenie europeană pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de până la o lună.

Un alt indicator, raportor din umbră, plasează Renew Europe cu cele mai multe rapoarte -71.43%( 5 rapoarte), iar Clotilde Armand este responsabilă să urmărească progresele și să negocieze texte de compromis pentru trei rapoarte, în vreme ce PNL și PSD gestionează câte un raport din umbră.

Clotilde Armand (USR, Renew Europe) se situează pe locul 17 in Parlamentul European în raport cu indicatorul mai sus menționat. Raportor din umbră în Comisia BUDG pentru propunerea privind Instrument de flexibilitate pentru a finanța măsuri bugetare pentru a face față provocărilor permanente ale migrației; intrărilor de refugiați și amenințărilor de Securitate; Fondul european de ajustare la globalizare, Clotilde Armand este raportor pentru aviz privind Protocolul privind punerea în aplicare a Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului între Comunitatea Europeană și Republica Capul Verde

În cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului, eurodeputata USR  a declarat că în  România și Slovacia continuă să fie exploatate suprafețe mari de păduri sălbatice și a solicitat un  catalog european al pădurilor primare, prin care să le fie  recunoscută valoarea de patrimoniu.

În ceea ce privește zonele cu aer nepoluat în orașele UE, aceasta a declarat:

„Am stabilit la nivel european standarde pentru concentrațiile de particule nocive, ceea ce reprezintă un pas important.

Aplicarea acestor standarde rămâne însă o dificultate. Ce am constatat dintr-un caz concret: România a fost trimisă de Comisie în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea acestor standarde. Sancțiunile, chiar foarte mari, nu pot debloca problema de fond. Avem o lipsă acută de expertiză.

Pentru a ameliora calitatea aerului, e nevoie, de exemplu, de investiții mari în infrastructura de transport din oraș. De ani de zile, proiectele stagnează. Propunerea mea este să angajăm echipe de experți din partea Comisiei pentru a acorda asistență tehnică. Trebuie să luăm autoritățile locale și naționale de mână pentru a progresa. Vă propun să schimbăm abordarea și să gândim un dispozitiv în acest sens. Trebuie să recunoaștem deficiențele și să acționăm în mod diferit de cum am făcut timp de 12 ani.”

Europarlamentarul USR a trimis o întrebare scrisă Comisiei Europene, alături de colegii de partid,  despre  localizarea defectuoasă-stadiul implementării și respectării reale a legislației europene privind numărul 112 în statele membre -a serviciului 112 și a menționat consecința  problemei localizării apelului

” În 25 iulie 2019, în România, o tânără de 15 ani a fost răpită și violată. A avut totuși curajul de a suna la 112 și de a cere ajutorul. Ajutorul nu a venit din cauza localizării defectuoase. În noul Cod european al comunicațiilor electronice se prevede că Directiva (UE) 2018/1972 va trebui transpusă de către toate statele membre până la finalul anului 2020. Aceasta face referire directă, în articolul 109, la obligația statelor de a asigura informația cea mai adecvată de localizare. ”

Partidul Pro România este reprezentat de eurodeputata Corina Cretu, raportor pentru aviz privind proiectul de buget general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2020. Corina Crețu se află pe locul 145 în Parlamentul European. În documentul respectiv, se reamintește importanța acordării resurselor și a personalului adecvat OLAF, Europol și Eurojust, pentru a le asigura capacitatea de a coopera eficient cu Parchetul European.În raport se exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea personalului raportată de OLAF în raportul din 2018, în timp ce volumul de muncă al biroului a crescut.

EPPO va investiga fraudele cu fonduri europene, de amploare sau gravitate și/sau care au un caracter transfrontalier. Parchetul european va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene și/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, însă, în cazuri specifice, Camera permanentă competentă din cadrul EPPO va decide dacă un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european în funcție de gravitatea sau complexitatea lui.

Laura Codruța Kovesi a fost votată pentru funcția de procuror-șef european în octombrie de Consiliul UE.

La capitolul întrebări scrise adresate Comisiei Europene, PSD (S&D) a trimis instituției UE 75 întrebări (49.02%) , PNL , PMP și UDMR au adresat 49 întrebări scrise (32.03%), iar USR-PLUS au trimis 29 interogări (18.95%).

Carmen Avram (PSD, S&D) Raportor în Comisia PECH / Raportor din umbră în Comisia AGRI. Aceasta ocupă locul 5 în Parlamentul European, adresând 37 întrebări scrise, multe dintre ele fiind de interes pentru România.

Potrivit site-ului PE, Carmen Avram este numită raportor privind încheierea Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului durabil între Uniunea Europeană și Republica Gambia și a Protocolului privind punerea în aplicare a respectivului acord de parteneriat. A fost numită raportor din umbră privind Acordului dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind alocarea către Statele Unite a unei cote în cadrul cotei tarifare pentru carnea de vită de înaltă calitate.

Eurodeputata a fost interesată de poziția Comisiei în ceea ce privește concurența pe piață și nivelurile ratelor dobânzilor în sistemul bancar din România, „în contextul în care acuzațiile conform cărora băncile au convenit să majoreze ratele dobânzii prin manipularea indicelui ROBOR”.

De asemenea, aceasta s-a adresat Comisiei Europene, solicitând să fie informată cu privire la  măsuri juridice specifice pentru a pune capăt pescuitului ilegal și pentru a limita concurența neloială din partea țărilor din afara UE, dat fiind faptul că „pescuitul ilegal și traficul de caviar amenință supraviețuirea sturionului de Dunăre”.

O altă întrebare se referă la măsurile întreprinse de Comisie pentru a combate comerțul ilicit cu produse din tutun, afirmând  că, „în România, contrabanda cu țigări a atins cea mai mare amploare din țările est-europene”.

Ședințele plenare, în care Parlamentul European votează oficial legislația UE și adopta poziția sa în problemele politice, au loc o dată pe lună la Strasbourg, Franța, pentru o sesiune parțială de patru zile, de luni până joi, iar alte sesiuni sunt ținute la Bruxelles. Un alt indicator al activității de europarlamentar este participarea la discuțiile din comisii parlamentare.

Potrivit datelor furnizate MepRanking.eu, printre cele mai active state, in ceea ce priveste discursurile sustinute în plenul Parlamentului European, se numara Germania, Franta, Italia, UK  și Spania.

Sursă FOTO: MEPRanking.eu

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA