PROIECT. Crește salariul brut cu 2.170 lei, pentru aproape 8.000 de posturi / Care este impactul bugetar

PROIECT. Crește salariul brut cu 2.170 lei, pentru aproape 8.000 de posturi / Care este impactul bugetar
Publicat: 07/12/2023, 17:10

Legea salarizării a fost amânată pentru la anul. Până atunci, salariile cresc pe familii ocupaționale, prin ordonanțe de urgență și, eventual, după o presiune în stradă. Într-un proiect de Ordonanță de Urgență, Ministerul Muncii alocă 120.000.000 de lei anual în plus pentru creșterea salariilor din instituțiile subordonate. Proiectul a fost pus deja în transparență publică.

Noul proiect de ordonanță vine în completarea Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și introduce  la capitolul „Funcții publice de stat, stabilite și avizate potrivit legii” personalul din structurile subordonate ale Casei Naționale de Pensii Publice, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecției Muncii și ale Agenției Naționale pentru Plăti și Inspecție Socială.

Asta înseamnă că personalul din instituțiile enumerate mai sus va avea o salarizare similară funcțiilor din administrația centrală.

Conform notei de fundamentare al proiectului, este vorba despre 7.888 de posturi beneficiare a unei majorări brute de 2.170 de lei. Asta înseamnă un total de 17.133 lei pe lună.

Impactul bugetar calculat, până în 2027, va fi de 89.953.000 lei, anual.

Ministerul Muncii, inițiatorul proiectului, justifică această măsură prin „diferențele salariale între funcții din administrația publică centrală și personalul din unități teritoriale”, subliniind și angajamentele asumate în cadrul PNRR.

Astfel, se impune adoptarea acestui proiect de act normativ, care „vizează interesul public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară”, pentru că:

  • Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Casa Națională de Pensii Publice și-a luat angajamentul față de Uniunea Europeană pentru aducerea la îndeplinire a evaluării dosarelor de pensii în vederea recalculării tuturor dosarelor de pensii din sistemul public,
  • există diferențe salariale între funcții din administrația publică centrală și personalul din unități teritoriale, creșterii volumului de muncă și exercitării de către funcționarii publici și personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea și sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale,
  • se impune recunoașterea principiului importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceste categorii de personal bugetar.

Acest proiect de ordonanță survine nemulțumirilor manifestate prin proteste recente ale angajaților din casele teritoriale de pensii.

La sfârșitul lunii noiembrie, premierul Ciolacu i-a chemat pe reprezentanții acestora la Guvern, pentru discuții, unde au „agreat soluții pentru salariați”.

Reprezentanții Guvernului și partenerii sociali au agreat o soluție de principiu pentru alinierea salariilor angajaților din structurile teritoriale din cadrul Ministerului Muncii – casele teritoriale de pensii, agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială, inspectoratele teritoriale de muncă și agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă – la nivelul celor din cadrul instituțiilor centrale. Aplicarea acestor ajustări salariale va reprezenta majorarea veniturilor angajaților din teritoriu, transmitea Executivul, pe 29 noiembrie.

Protestul angajaților din casele de pensii s-a suspendat în aceeași zi.

Liderii de sindicat au comunicat că s-a ajuns la „un acord în ceea ce privește alinierea salarizării angajaților din Casele Județene de Pensii la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice”.

Rezolvarea inechităților salariale din prezent va aduce creșteri cuprinse între 330 lei și 1.500 lei net pentru aproximativ 3.000 de salariați. Veniturile acestora ar urma să fie majorate de la 01 ianuarie 2024, a transmis BNS.

Reamintesc că Legea salarizării unitare trebuia finalizată de Guvern în primăvară, pentru a putea fi dezbătută de Parlament și intra în vigoare în iunie 2023, conform țintelor din PNRR.

Foto: gov.ro

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu stinge tensiunile de la casele de pensii / Premierul ajunge la un acord cu sindicatele

Cătălin Predoiu, la Consiliul JAI: „Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde Spațiul Schengen cu România și Bulgaria”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii