Radicalii maghiari au ieșit în stradă la Sfântu Gheorghe pentru „apărarea steagului secuiesc”

Radicalii maghiari au ieșit în stradă la Sfântu Gheorghe pentru apărarea steagului secuiesc
Publicat: 10/01/2013, 17:39
Actualizat: 29/07/2014, 18:46

Peste 2.000 de maghiari au ieșit în stradă, joi după-amiază, la Sfântu Gheorghe, la un miting pentru „apărarea steagului secuiesc”, care a avut loc în fața Prefecturii Covasna, manifestarea fiind organizată de filiala UDMR și susținută de PPMT, PCM și CNS. Președintele PPMT, Toro T. Tibor, a fost categori: „interzicerea folosirii simbolurilor Ținutului Secuiesc și ale secuilor este un abuz din partea puterii” și de aceea reprezentanții partidului au participat la mitingul pentru „apărarea steagului secuiesc”.

Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a declarat că, din punctul de vedere al UDMR, a fost o manifestare electorală, însă reprezentanții PPMT au venit la acțiune pentru a „ridica vocea” împotriva unui abuz.

„Din punctul de vedere al UDMR, a fost o campanie electorală pentru că și-a prezentat și candidații, dar candidații noștri, ai PPMT, nu au venit din motive de campanie, ci pentru că locul nostru este acolo unde trebuie să ridicăm vocea împotriva abuzurilor”, a spus Toro.

El a adăugat că PPMT consideră că interzicerea folosirii simbolurilor Ținutului Secuiesc și ale secuilor este un abuz din partea puterii și că au fost suficient de multe persoane la miting pentru ca mesajul transmis să fie suficient de puternic.

„Noi (PPMT – n.r.) credem că interzicerea folosirii simbolurilor Ținutului Secuiesc și ale secuilor este un abuz din partea puterii și, când e vorba de un abuz, noi suntem acolo, singuri sau împreună cu UDMR, și împreună cu toți cei care consideră acest lucru un abuz. S-a manifestat o voință clară din partea comunității maghiare din Sfântu Gheorghe, respectiv din regiune, și cred că acesta este un lucru pozitiv, că a afirmat o voință puternică. Am fost suficient de mulți ca să fie mesajul suficient de puternic și, dacă va fi nevoie, probabil că vor veni și mai mulți”, a subliniat Toro T. Tibor.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă transmis, joi seară, de Prefectura Covasna, referitor la numărul de persoane prezente la „mitingul electoral” desfășurat în fața instituției și a Consiliului Județean, se arată că „potrivit estimărilor instituțiilor competente, numărul de participanți la manifestația electorală este de circa 800 (opt sute) de persoane”.

Forumul Românilor: Guvernul să desemneze o comisie pentru verificarea autorităților din secuime

Forumul Românilor face apel la viitoarea guvernare să nu mai cedeze „șantajului” UDMR și solicită Guvernului și Parlamentului să desemneze o comisie raportoare care să analizeze activitatea autorităților locale din Harghita, Covasna și, parțial, Mureș, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș (FCRCHM) condamnă „vehement”, într-un comunicat de presă transmis joi seară, „mitingul electoral” al UDMR Covasna, „manifestare care excede limitele unui miting electoral normal, transformându-se într-o acțiune antiromânească, extremistă, șovină și xenofobă, inacceptabilă într-o țară membră a Uniunii Europene”.

Forumul consideră că această „reuniune de campanie electorală”, care ar fi trebuit să fie subiect de dezbateri economice, de identificare de măsuri care să contribuie la bunăstarea cetățenilor, este folosită pentru promovarea unor teme „naționalist-extremiste”.

Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș susține că manifestările „antiromânești” ale UDMR au fost organizate în mod ritualic, cu escaladări în campaniile electorale, încă din anii ’90.

CITEȘTE MAI MULTE AICI.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun