Reacția lui Victor Ponta după articolul publicat de Gândul: Voinea are sprijin politic în cazul arieratelor, șeful CJ Constanța poate să se supere

Reacția lui Victor Ponta după articolul publicat de Gândul: Voinea are sprijin politic în cazul arieratelor, șeful CJ Constanța poate să se supere
Publicat: 08/03/2013, 09:20
Actualizat: 09/03/2017, 20:32

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, are sprijin politic pentru a cere președinților de consilii județene să achite arieratele, a declarat premierul Victor Ponta, care a atenționat că el este singurul care poate cere schimbarea unui membru al cabinetului său, iar șeful CJ Constanța poate să se supere.

Declarația a fost susținută de premier după ce președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat pentru Gândul.info că circulara ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, către autoritățile locale de a-și plăti cu prioritate arieratele reprezintă un abuz.

„Arieratele nu sunt ale autorităților locale către guvernul central. Autoritatea locală are datorii către prestatorii care au efectuat lucrări, nu trebuie să dea nimic Guvernului. Plata despre care vorbim sunt bani de la guvern către autoritățile locale. De aceea, ministrul Bugetului, care dă banii la autoritățile locale, e normal să spună „eu îți dau, te rog frumos plătește arieratele”. Guvernul Boc a tăiat cotele defalcate din TVA, acum, domnul Nicușor Constantinescu spune să-i dăm înapoi ce i-a luat guvernul Boc”, a declarat Ponta, la RTV.

El a amintit că plata arieratelor reprezintă și o solicitare din partea Fondului Monetar Internațional.

„Plata datoriilor reprezintă un obiectiv prioritar pentru FMI, pentru că avem foarte multe firme băgate în faliment și care au conturile blocate pentru datorii. Ceea ce am schimbat – și e foarte bine că am schimbat și Liviu Voinea are tot sprijinul meu și poate să se supere Nicușor Constantinescu și oricine – e că am spus așa: plătim datoriile pentru acele proiecte care au fost prevăzute în buget. S-au efectuat însă miliarde de lucrări fără bază bugetară, deci ilegal, în felul următor: a fost ministrul sau ministra Dezvoltării în vizită și a spus „dați drumul și faceți canalizare că vă dăm noi banii cândva”. Acum, acei bani trebuie să-i dăm noi. Vă dau un exemplu: o comună pe care a vizitat-o doamna Udrea în Argeș are arierate cât toaate comunele din județul Argeș”, a adăugat prim-ministrul.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, consideră că circulara ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, către autoritățile locale de a-și plăti cu prioritate arieratele reprezintă un abuz și că doar consiliile județene și locale decid destinația banilor proprii.

„Acea circulară este un abuz, în opinia mea, ca președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, pentru că există autonomie financiară și autonomie locală, există consilii județene care sunt parlamentele legislative județene care votează care este destinația banilor proprii ai județului. La fel există Consiliul Local Municipal Constanța care, de asemenea, este parlamentul municipiului Constanța care votează destinația banilor. Toți colegii din toate județelor m-au sunat și erau foarte supărați că se încearcă ca acești bani din cotele de TVA să fie deturnați si să plătească arieratele de către Ministerul de Finanțe, fără să mai vină la consiliile județene și la primării. Consider în continuare că este un abuz, am protestat și voi protesta în continuare până când se va reveni la normalitate”, a declarat, joi, presei Nicușor Constantinescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El consideră că în România este o fiscalitate uriașă și aceasta trebuie redusă pentru că afectează firmele.

„Problema principală este că în Ministerul de Finanțe, nu doar domnul Voinea, sunt o grămadă de mari specialiști teoreticieni, care n-au muncit în viața lor o zi și nu știu ce înseamnă economia reală de piață, de ce firmele românești plătesc din ce în ce mai puțin la bugetul de stat TVA, impozit pe profit și toate celelalte taxe și motivele sunt multiple. În primul rând, este o fiscalitate uriașă și ea trebuie redusă. Inclusiv TVA este uriaș,de 24 la sută, este imens. Îl suportă toți cetățenii, îl suportă și firmele”, a spus Nicușor Constantinescu.

El a menționat că multe firme românești s-au mutat în Bulgaria pentru că în țara vecină taxele sunt mai mici.

„Marea majoritate a firmelor din Dobrogea și riverane Dunării și-au mutat sediile sociale ale firmelor în Bulgaria. De ce? Pentru că în Bulgaria există o fiscalitate redusă și vă dau exemplu concret: impozitul pe profit la noi este 16 la sută, la ei este 10 la sută, impozitul pe dividende, în România este de 16 la sută și 5 la sută este în Bulgaria, iar pentru non-cetățenii bulgari este zero la sută, impozitul pentru angajați este de 57 la sută în România și 35,5 la sută în Bulgaria”, a mai precizat președintele Consiliului Județean, care a precizat că autoritățile trebuie să aducă fiscalitatea la nivelul Bulgariei pentru ca aceste firme să nu mai plece în țara vecină.

Nicușor Constantinescu a mai cerut să se revină la cotele autorităților locale înainte de a fi tăiate de Guvernul Boc, iar din acei bani să se achite și arieratele.

„Cotele autorităților locale au fost reduse de guvernul Boc de trei ori. Am cerut să se revină la cotele inițiale și din acei bani să plătim parțial arierate. Dacă se întâmpla ce doreau cei de la Ministerul de Finanțe, domnul Gherghina, domnul Voinea și alți intelectuali români teoreticeni, puteam să ajungem în situația să blocăm proiectele europene aflate în implementare în România”, a precizat Nicușor Constantinescu.

Potrivit gândul.info, o circulară trimisă către Consiliile Județene și primării de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, prin care a cerut ca autoritățile locale să-și plătească cu prioritate arieratele, i-a nemulțumit pe liderii din teritoriu care au venit la București pentru a discuta această problemă cu Victor Ponta.

Mai mulți șefi de Consilii Județene și primari PSD i s-au plâns premierului Ponta la ședința de luni a conducerii social-democraților că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susține alte proiecte locale. Mai mult, ei susțin că datoriile au fost acumulate în timpul guvernării PDL, iar ei le-au moștenit ca șefi de consilii județene. Liderii locali care nu se află la primul mandat i-au transmis premierului că nu sunt de acord ca anumite sume care li se cuveneau să fie repartizate către județele care au probleme mari în plata arieratelor, mai scrie gandul.info.

Sursa citată mai precizează că problema urmează să fie tranșată săptămâna viitoare când Guvernul a fost chemat să discute cu reprezentanții UNCJR la Palatul Parlamentului.

La sfârșitul lunii februarie, Consiliile Județene și primăriile au primit o circulară semnată de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin care li se cere să „ia toate măsurile care se impun pentru alocare cu prioritate a sumelor pentru achitarea arieratelor”.

La sfârșitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care administrațiile locale care înregistrau la acea dată arierate, respectiv datorii al căror termen scadent a fost depășit cu 90 de zile, au fost obligate să reducă volumul acestora cu 85% până la finele lunii martie. În caz contrar, Ministerul Finanțelor amenința cu blocarea plăților către trezoreriile administrațiilor vizate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Fenomenele meteo extrem se înmulțesc. Avertismentul meteorologilor, consecințe grave
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete