• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Reacția președintelui interimar Crin Antonescu: Ne așteptam ca Băsescu să predice boicotul

Reacția președintelui interimar Crin Antonescu: Ne așteptam ca Băsescu să predice boicotul
Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni, că se aștepta ca Traian Băsescu și PDL să "predice" boicotul referendumului, arătând că încercarea de a ține acasă susținătorii lui Băsescu va face ca numărul participanților la referendum să consituie "enigma și cheia" acestei consultări.

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni, că se aștepta ca Traian Băsescu și PDL să „predice” boicotul referendumului, arătând că încercarea de a ține acasă susținătorii lui Băsescu va face ca numărul participanților la referendum să consituie „enigma și cheia” acestei consultări.

Antonescu a precizat, la Digi 24, răspunzând unei întrebări privind prezența la referendum, că în condiții normale peste 55% din cetățenii cu drept de vot și-ar fi exprimat opțiunea.

„Nu am nicio îndoială că, în condiții normale, peste 50%, poate chiar peste 55% din alegătorii români ar fi participat la acest referendum. Mi-e greu acum să răspund la întrebare, pentru că devine din ce în ce mai evident un lucru la care nu aș spune că nu ne așteptam, și anume hotărârea ca Traian Băsescu însuși, foarte probabil, și, desigur, PDL și rețeaua sa de susținere, să predice boicotul acestui referendum, să încerce să țină susținătorii lui Traian Băsescu acasă, ceea ce, sigur, va face din numărul de prezenți la acest referendum enigma și cheia rezultatului”, a spus Antonescu.

El a arătat că Traian Băsescu a invitat cetățenii cu drept de vot la referendum, în campania sa, fără a crede cu adevărat în acest lucru.

„Am remarcat încă de săptămâna trecută că, în vreme ce Traian Băsescu spunea răspicat «Veniți la vot!», prea coerent toate rețelele sale de susținere din media, din on-line, politice, predicau contrariul. Traian Băsescu nu e la primele afirmații hotărâte pe care le face crezând altceva”, a spus Antonescu.

El a ridicat problema cvorumului „real” de validare a referendumului, mai mic decât cvorumul birocratic estimat în acest moment.

„Marea noastră problemă este aceea că noi nu suntem într-un cvorum real, ci într-un cvorum birocratic. Marea noastră problemeă este că listele electorale nu au fost actualizate, recensământul și în consecință evidența populației nu sunt la zi și că noi de fapt – nu știm bine – dar avem undeva între 15 și 16 milioane de alegători reali în carne și oase și avem un cvorum pentru 18 milioane, ceea ce ar putea duce la situația dramatică într-un fel ca în realitate chiar jumătate din cetățenii cu drept de vot să vină să voteze și votul lor să fie anulat de un cvorum birocratic”, a spus Antonescu.

El a adăugat că este inadmisibil ca România să fie o țară europeană care să nu știe câți alegători are cu adevărat.

Inchide