REAȘEZĂRI GEOPOLITICE. Dan Dungaciu: „S-ar putea să asistăm la o alianța între SUA și Rusia împotriva Chinei. Poziția de hegemon a SUA este pusă pentru prima dată sub semnul întrebării”

REAȘEZĂRI GEOPOLITICE. Dan Dungaciu: „S-ar putea să asistăm la o alianța între SUA și Rusia împotriva Chinei. Poziția de hegemon a SUA este pusă pentru prima dată sub semnul întrebării”
Publicat: 09/05/2020, 11:48
Actualizat: 11/05/2020, 12:54

Dan Dungaciu, analist politic, a vorbit la emisiune Subiectiv despre capacitatea de analiză de geopolitică a României într-un moment în care lupta se dă pentru reașezări geopolitice și despre posibilele scenarii în contextul redesenării unei ordini mondiale”

„Suntem în zorii redesenării unei ordini mondiale, care înseamnă o schimbare majoră de la Războiul Rece până la 30 de ani de hegemonie americană. Această ordine se va desena în jurul relației dintre China și SUA.

Ce ar putea să facă România? Mie mi-ar plăcea, de exemplu,  să vină un expert din China și SUA să discute ordinea mondială. În anii ’70, înainte de a merge în China, președintele american Nixon a trecut și pe la București. A fost folosit chiar acest argument, pentru că fusese deja într-o țară socialistă și urmă să meargă într-o altă țară socialistă.

Lumea spre care ne îndreptăm va fi una în care care provocările la adresa Occidentului și lumii din care facem parte va fi  fără precedent. China nu este o altă provocare la adresa Occidentului, China este cea mai mare provocare din istorie la adresa Occidentului.

Americanii se grăbesc să-și pornească economia? Sunt disperați să-și pornească economia, pentru că China a dat semne că și-a pornit economia. Bătălia spre care ne ducem e o confruntare între cei doi giganți, iar în raport cu această stare de fapt, cred că și România și Uniunea Europeană ar trebui să dea răspunsuri un pic mai coerente”.

Președintele american, Donald Trump, a descris pandemia de COVID-19 ca fiind „cel mai grav atac” lansat vreodată împotriva Statelor Unite, arătând cu degetul spre China. Trump a spus că focarul a lovit  SUA mai puternic decât bombardamentul japonez de la Pearl Harbor din al doilea război mondial sau decât atacurile din 11 septembrie, în urmă cu două decenii, scrie BBC

Dan Dungaciu spune că naratiunea de la Washington s-a schimbat în ceea ce privește China, fiind un inamic declarat

„S-a schimbat întreaga narațiune a Washington-ului față de China, o narațiune care a durat din 1970, atunci când americanii s-au deschis către China și viceversa, când în ‘72 președintele Nixon s-a dus în China. De atunci poziția SUA era, că China poate fi, cum a spus un subsecretar de stat, responsible statement.

Dacă vrei să domesticesti China o ții aproape. China va deveni ca noi, dacă o ții lângă noi. China va deveni responabiliă și va fi un soi de îmblânzirea scorpiei, la scară geopolitică. Această narațiune nu mai există.

Naratiuna care prevalează acum la Washington are un scenariu teribil. Se numește Maratonul de 100 de ani al Chinei. Maratonul de 100 de ani al Chinei a început în 1949 și se va încheia peste 100 de ani, în 2049, când la 100 de ani de la infințarea Partidului Chinez, China va fi în fruntea lui. Acestea sunt lucruri care s-au scris în China, care s-au interpretat în SUA și care au fost asumate la nivel de administrație. În acest moment, China este inamicul declarat al SUA, se trage din toate unghiurile, nu vrea decât să indice că avem un inamic, iar poziția de hegemon a SUA este pusă pentru prima dată este sub semnul întrebării”.

Norica Nicolai: „Suntem într-un război asimetric, pentru că un conflict Pearl Harbor nu va mai genera conflictul din al doilea Război Mondial”

„Suntem într-un război asimetric, pentru că un conflict Pearl Harbor nu va mai genera conflictul din al doilea Război Mondial, care va rămâne doar de studiat pentru istorici. Suntem într-o formulă de război hibrid, care nu are rigorile războiului clasic. Vom asista la un confict direct între două viziuni cu privire la dezvoltarea umanității.

SUA va continuă politicile liberale, neoliberale, mai puțin în mandatul lui Trump, poate la al doilea mandat. China își va continua parcursul ei de mare putere, în primul rând economică, pentru că politicul a supraviețuit prin economic și prin teoriile  foarte clasice ale filozofiei chineze, de la Confucius la Sun Tzu”.

În ceea ce privește poziționarea României, Dan Dungaciu spune că „România trebuie să-și gândească optiunile care nu mai sunt de acum 5-10 ani”

„În momentul în care tensiunea crește, că SUA va intra pe narațiunea China, imperiul răului-vă aduceți aminte de URSS- și va pune presiune din toate părțile, dacă va fi o întelgere pentru împărțirea zonelor de influență este foarte posibil, dar trebuie să ne gândim cum se va poziționa România și UE. Sentimentul meu este că nici măcar la nivelul Europei nu s-a trecut testul Chinei. Mă tem că dacă cei doi campioni se confruntă, nici Rusia, nici UE nu poate concura, sunt boxeri la categoria mijlocie în raport cu SUA și China

Ce alegi? Dacă UE nu decide să fie cu SUA, mă tem că UE va deveni peste 5-10 ani un lac din care va pescui China și SUA. UE nu poate juca la nivelul acesta.

Miza este ce se poate întâmplă cu spațiul Euro-Atlantic și apoi poziția pe care România și-o asumă. Ideal ar fi că Bruxelles-ul să ia o decizie. Sentimentul meu este că nu poate să ia o decizie strategică.  De aceea, România trebuie să și gândească optiunile care nu mai sunt de acum 5-10 ani.

Mă tem că Bruxelles nu va mai avea o poziție strategică. Problema de fond se va pune când membrii UE nu se vor mai uita în aceeași direcție”.

„S-ar putea să asistăm la o alianța între SUA și Rusia împotriva Chinei, pe care evident Rusia o gândește”, spune Dan Dungaciu.

„În ultima vreme România nu a pierdut decât competițiile la care nu a participat, că e vorba de organizații internaționale importante, OECD, pe niciun dosar România nu a avut eminențe. Lucrurile nu stau bine. Când ratezi un proiect de politică etxernă nu e breaking news. Când la Chișinău, reprezentanții UE, SUA și ai Rusiei se intâlnesc și nici măcar unul nu sună, este ca și cum s-ar prăbuși un pod.

Sentimentul este că ideea de raportare la SUA trebuie revaluată. Este o naivitate să acredităm ideea  că rușii se vor duce cu China necondiționat, așa cum chinezii s-au dus cu americanii în anii ’70.S s-ar putea să asistăm la o alianța între SUA și Rusia împotriva Chinei, pe care evident Rusia o gândește”, a declarat profesorul universitar, Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii ”Subiectiv”, difuzată pe postul de televiziune Antena 3. 

 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”