Reducerea cheltuielilor bugetare, creșteri de taxe sau reducerea aparatului public? Guvernul caută soluții pentru acoperirea deficitului la buget

Reducerea cheltuielilor bugetare, creșteri de taxe sau reducerea aparatului public? Guvernul caută soluții pentru acoperirea deficitului la buget
Publicat: 24/07/2023, 15:11

Rectificarea bugetară bate la ușă, execuțiile bugetare nu sunt gata, încă. Resprectarea țintei de deficit de 4,4% rămâne încă o promisiune dificil de respectat, în acest moment. De aproape o lună, premierul Marcel Ciolacu poartă discuții cu reprezentanții mai multor sectoare de activitate și cu mediul de business, în încercarea de a găsi cea mai bună formulă pentru un nou pachet de măsuri economice și fiscale. 

În ultimele săptămâni, atât PSD cât și PNL s-au concentrat pe scenarii și soluții de a acoperi deficitul la buget. Ministrul de finanțe a declarat, luni dimineață, că „este exclus să depășim 5% din PIB”, la finalul anului.

Cele două partide au obiective convergente: creșterea colectării, combaterea evaziunii fiscale si reducerea cheltuielilor bugetare.

Fiecare dintre măsurile discutate poate fi o sursă de venit. Cota de 10%, cea mai mica din Uniunea Europeană, pentru care PNL s-a luptat nu poate sa meargă pe termen lung cu peste 70 de facilitati fiscale. Un plan robust pe parte de cheltuieli ne-ar pune la adăpost, a declarat Marcel Boloș.

Analistul financiar, Emilian Duca, a declarat pentru Gândul, că soluția ideală ar fi ca Guvernul să meagră pe ambele direcții: scăderea cheltuielilor bugetare și creșterea taxelor. Se știa încă din luna martie că situația va degenera și asta arată deglijență din partea Guvernului, consideră analistul.

Ideal ar fi ambele, pentru că, pe termen scurt, reducerea cheltuielilor bugetare este dificil de făcut, din motive obiective, întrucât reorganizarea durează, a precizat Emilian Duca.

În ceea ce privește deficitul, Emilian Duca spune că „va fi mai mare, dar în același timp va trebui să fie mai mic decât anul trecut. Ceea ce înseamnă că la 5% ne încadrăm în țintele asumate, astfel încât să nu ratăm PNRR”.

Ce vrea PSD?

Pe 5 iulie, premierul Ciolacu declara că rectificarea nu va aduce impozite noi și nici creșteri ale impozitelor existente. De altfel, și antreprenorii, prezenți la discuții cu premierul, pe 18 iulie, au avertizat că schimbarea regulilor în timpul jocului poate duce la închiderea mai multor companii românești și la pierderea competitivității și a locurilor de muncă.

Ciolacu își dorește și revenirea la o cotă unică de 16% fără excepții, dar că nu se poate vorbi de impozit progresiv până când nu se termină digitalizarea ANAF.

Poate vorbim de o cotă unică, revenim la o cotă unică de 16% fără eccepții. Este o discuție, dacă vrem cotă unică și vrem să continuăm, totuși, ca singurul stat european sau printre cele două state membre ale UE, ca să exclud Rusia, să nu deranjez pe nimeni, a declarat Ciolacu, pe 13 iunie.

La ședința coaliției, conform surselor guvernamentale, PSD  a venit cu propunerea reducerii a 200 mii posturi din aparatul de stat. Este vorba despre acele posturi vacante, care sunt ocupate fie interimar, fie de personal contractual.

De asemenea, social-democrații se uită la schema de sporuri care ar trebui „rearanjată”, spun sursele.

Și excepțiile fiscale rămân în prim plan, din două motive, provoacă pierderi la buget de 75 miliarde lei, conform premierului și reprezintă jalon în PNRR.

Ce vrea PNL?

Partidul Național Liberal continuă proiectul de reducerea cheltuielilor bugetare, început cu ordonanța adoptată în mai, care prevedea o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în instituţii.

PNL propune o „acțiune de chizbuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora”, spune Nicolae Ciucă.

Cât despre creșteri de taxe și TVA, purtătorul de cuvânt al PNL a declarat că trebuie oprite speculațiile și isteria.

”Ar fi foarte bine să facem deosebire între speculaţiile, zvonurile, poate chiar propunerile care au existat la nivel public în ultimele două, trei săptămâni şi deciziile care vor urma. Cel puţin pentru a nu speria cetăţenii sau zona economică, ar fi bine să punem capăt acestei spirale, acestei isterii în legătură că măriri de taxe, de impozite în viitorul apropiat şi să ne gândim că toate aceste lucruri vor fi decizii ale coaliţiei, ale Guvernului, probabil în şedinţele următoare”, a spus Ionuţ Stroe.

Sursa: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”