Relu Fenechiu, închis în dosarul „Transformatorul”, transferat de la Iași la Penitenciarul Vaslui

Relu Fenechiu, închis în dosarul Transformatorul, transferat de la Iași la Penitenciarul Vaslui
Publicat: 28/02/2015, 12:05

Administrația Națională a Penitenciarelor a decis, la sfârșitul acestei săptămâni, transferarea lui Relu și Lucian Fenechiu, condamnați definitiv, în ianuarie 2014, la câte cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași în unitatea cu regim semideschis și deschis de la Vaslui, în condițiile în care cei doi au ispășit o cincime din pedeapsă.

Odată cu schimbarea regimului de detenție, din închis în semideschis, Relu Fenechiu și fratele acestuia vor avea la Penitenciarul Vaslui o serie de drepturi în plus față de ceea ce au beneficiat în unitatea de detenție de la Iași.

Potrivit reprezentanților Penitenciarului Vaslui, cei doi se vor bucura de „o libertate în plus de mișcare” și vor putea ieși la muncă în afara unității de detenție, însă sub pază.

„Cele două persoane private de libertate au ajuns în custodia Penitenciarului Vaslui, în urma unei decizii a Administrației Naționale a Penitenciarelor. Cei doi sunt cazați într-o celulă cu patru paturi, au în permanență ușa deschisă, beneficiind astfel de o libertate în plus de mișcare, însă doar pe un anumit traseu strict stabilit de penitenciar, conform legii”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut, în 30 ianuarie 2014, pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul fostului ministru și deputat PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta având de executat cinci ani de închisoare.

La aceeași pedeapsă au fost condamnați fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, și Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, și Ion Mărghidan, director general al aceleiași instituții în perioada 2004-2005, au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanța a mai dispus ca cei șase inculpați să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul „Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.

Relu Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani și se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost președintele PNL Iași din 2004, iar din 2008 a deținut funcția de vicepreședinte al PNL la nivel central, după decizia instanței demisionând din PNL.

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de șapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcție ca urmare a condamnării în primă instanță în dosarul Transformatorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata