REPORTAJ. Cum au trecut pedeliștii peste „codul portocaliu” al lui Traian Băsescu

Publicat: 23/03/2013, 17:59
Actualizat: 13/08/2015, 06:25

Amorțit după intrarea în opoziție, PDL a înviat pentru o zi. Din 5.000 de delegați, codul galben de ninsoare a secerat câteva sute. Restul, cu fanioane tipărite cu „Elena Udrea” sau foi A 4 xeroxate „Votez Blaga”, s-au pus pe calculat, din bănci, de la Romexpo, de câte ori s-au invocat la microfon Partidul, Dumnezeu din Ceruri, Duhul Sfânt. Trei nume înlocuite altădată cu succes în PDL cu unul singur: Traian Băsescu.

Băsescu, elicopterul și mașinăria de vot

În premieră însă, președintele Băsescu a primit uralele și aplauzele frenetice din anii trecuți numai din taberele Dâmbovița, Neamț, Cluj ori Arad, cunoscute ca susținătoare ale Elenei Udrea. Plus celebrul grup al organizației de tineret deja obișnuit cu internarea imnului intern „I love you Băse”. Din primele rânduri, delegații din Alba, Bihor, Brăila, au zâmbit cu moderație și-au bătut din palme fără chef.

„Dragii mei, vă rog să luați loc”, și-a temperat Băsescu admiratorii sinceri, ușor dezamăgiți de intrarea prea puțin triumfală față de ceea ce așteptau. „Pe unde intră? Vine pe sus? Să vezi că vine cu elicopterul”, șușoteau mai vechii camarazi, ironic.

„Aici am venit cu dragoste. Nu numai cu mașina președintelui României, am venit sufletul la voi”, a încercat președintele să încălzească atmosfera ca pe vremuri când smulgea fără mari eforturi hohote de râs, aplauze și lacrimi.

Video: Cristian Andrei // Gândul

Dezbinați între Udrea și Blaga, pedeliștii nu s-au lăsat mișcați nici de „obiective prezidențiale” – Schengen, zona Euro, economie competitivă, nici în fața unui laudatio făcut în pripă de Băsescu: „Voi n-ați tolerat miniștri cu dosare penale în guven. Ați făcut foarte multe pentru modernizarea statului. Dragii mei, am conștiința ca am făcut ce a trebuit. Azi puteți sta cu fruntea sus”.

EBA, fotograf prezidențial de ocazie

Cu ochelarii pe nas, Monica Macovei și Vasile Blaga, au folosit răgazul pentru a-și reciti propriile discursuri. Numai Elena Udrea l-a urmărit atentă, nemișcată, cu mâinile împreunate ca în rugăciune.

Printre puținii ocupanți ai primului rând, Elena Băsescu și-a aplaudat constant tatăl. Când n-a făcut-o, și-a scos cu tact tableta din coperta roz să-i facă poze pentru Twitter. Uitat într-un colț stinger, Dorel Onaca verifică ceasul pe telefonul mobil: 40 de minute de discurs prezidențial și nicio ridicare în picioare a sălii în urale.

Băsescu plusează. „Ar trebui să închei. N-o fac. Partidul vostru a fost și partidul meu și care îmi rămâne în suflet orice s-ar întâmpla”. O mostră din amintirea episodului 2001 când a ajuns președinte cu răsucirea lui Blaga împotriva lui Petre Roman și vechii militanți încep într-un final să îl aprobe.

Coarda e atinsă, Băsescu se oprește. Cu un avertisment: „Să nu vă gândiți că în 2014 vin și mă așez în fruntea vreunui partid. Masa la care mă așez o stabilesc eu. Dar vă asigur de toată dragostea mea. Astăzi să vă găsiți soluția corectă”.

PDL dă trandafirul pe cale

În urmă, partidul asculte săbiile. Susținătorii lui Blaga sunt mulțumiți. Discursul-surpriză nu a părut să miște din loc 500 de voturi cât ar avea Udrea nevoie să iasă președinte. În tabăra adversă se scandează însă cu însuflețire numele favoritei președintelui. În noaptea dinaintea Congresului, Elena Udrea a adoptat tactica discuțiilor unu la unu și a vizitat, spun delegații, taberele adverse. „Nimic nu e pierdut”, se mobilizează primarii de comune din Neamț.

„Sunt sigură că va ieși Elena Udrea. Trendul e crescător. Poate nu din primul tur, dar din al doilea”, cântărește EBA șansele victoriei. „Eu le-am zis să voteze fiecare după propria conștiință”, spune un primar din Maramureș, mândru totuși că a reușit să ia autograf de la Vasie Blaga „tocmai azi”.
Cât delegații își caută numele pe liste, nerăbdători să se întoarcă acasă și în opoziție, în linia întâi a PDL, pe primul rând de scaune, a rămas stingher doar un buchet de cale albe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată