România riscă să se facă iar de râs la Bruxelles. Ponta: Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european, dar nu i-am dat mandat

România riscă să se facă iar de râs la Bruxelles. Ponta: Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european, dar nu i-am dat mandat
Publicat: 15/07/2014, 14:03
Actualizat: 28/03/2019, 15:35

„În ceea ce privește nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona și legii românești, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul președinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că… și nu i-am dat acest mandat și, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Așa cum se întâmplă și în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, și peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca președintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 și de Emil Boc în 2009″, a spus Ponta.

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat că a primit de la președinteleTraian Băsescu o scrisoare în care acesta îi transmite că nominalizarea comisarului european din partea României o face șeful statului.

În acest moment, Parlamentul European votează candidatura lui Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene:

El a arătat astfel că președintele are o anumită tendință „patologică” de a strânge pe ultimele luni de mandat cât mai multă putere.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că s-a înțeles cu premierul Victor Ponta pe același nume și același portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, șeful statului precizând că dorește să încerce să obțină pentru România un post de vicepreședinte al Comisiei Europene.

„E o problemă pe care am stabilit-o cu premierul. Avem același punct de vedere. Premierul trebuie să aibă grijă prin Ministerul de Externe să se facă toate demersurile către ministerele de externe ale statelor membre, iar eu am obligația să susțin aceste lucru în discuțiile cu viitorul președinte al Comisiei și în Consiliul European”, a afirmat Băsescu.

Șeful statului a spus în continuare că România dorește să mențină portofoliul agriculturii, deținut în prezent de Dacian Cioloș.

Președintele a menționat și că nu știe de ce premierul Victor Ponta a spus că nu va susține propunerea de comisar european făcută de el.

Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constituțională pentru a-și susține punctul de vedere în cazul sesizării privind conflictul juridic de natură constituțională dintre Executiv și Președinție, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie.

„Eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. Dacă președintele merge și propune la Consiliul European să luăm portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o să implementez acea decizie, că nu îmi este opozabilă. Deci, dacă eu sunt cel care trebuie să desemnez comisarul, mi se pare normal să fiu cel care participă la negocieri, că altfel negociază președintele ceva ce trebuie să fac eu, ceea ce sigur că nu funcționează”, a spus Ponta la plecarea de la CC.

Curtea Constituțională a decis, miercuri, cu unanimitate, că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinție, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?