Se reiau cercetările în dosarul de corupție al lui Neculai Onțanu

Se reiau cercetările în dosarul de corupție al lui Neculai Onțanu
Publicat: 29/06/2017, 11:45
Actualizat: 25/03/2019, 21:47

La ultimul termen de judecată, din 14 iunie, magistrații care analizează dosarul lui Onțanu au anunțat că vor da o decizie în acest caz joi, însă, ulterior, au stabilit că este nevoie de rediscutarea unor aspecte juridice în acest caz.

„În temeiul articolului 395 alineatul 1 Codul de procedură penală, repune cauza pe rol în vederea punerii în discuție a încadrării juridice referitoare la infracțiunea de luare de mită”, potrivit deciziei instanței.

Potrivit articolului de lege invocat de judecători, „dacă în cursul deliberării, instanța apreciază că o anumită împrejurare trebuie lămurită și este necesară reluarea cercetării judecătorești sau a dezbaterilor, repune cauza pe rol”.

Curtea de Apel București a stabilit ca vineri să reia dezbaterile în acest caz, moment în care vor fi citați și toți cei implicați în acest proces.

Procurorii DNA au cerut, în 14 iunie, la ultimul termen al dosarului lui Onțanu pedepse orientate spre maximum pentru toți inculpații din dosar. În cazul fostului edil, pedeapsa maximă este de 10 ani, iar în ceea ce o privește pe avocata Loredana Radu, pedeapsa maximă pentru spălarea banilor este de 12 ani. Tot închisoare cu executare s-a solicitat și pentru ceilalți doi inculpați, Toma Șutru și Aurel Radu.

Procurorii au solicitat închisoare cu executare având în vedere calitatea de funcționar public ales, în cazul lui Neculai Onțanu, iar în ceea ce o privește pe Loredana Radu, luând în considerare funcția de avocat pe care o ocupa la data la care ar fi comis presupusele fapte.

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost trimis în judecată în iunie 2016 pentru luare de mită. Alături de Neculai Onțanu a fost trimisă în judecată și Loredana Radu, avocat, fiind acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani. În același dosar au fost judecați și Toma Șutru, la data faptelor secretar al Consiliului local al Sectorului , pentru luare de mită și spălare de bani dar și Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit DNA, Neculai Onțanu, „în perioada 2006 – 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2. În aceeași perioadă, inculpatul Onțanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafață totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 – o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpații Radu Loredana Claudia și Radu Aurel”.

Pentru a ascunde originea infracțională a bunului și identitatea beneficiarului final al folosului, la data de 17.12.2008, Loredana Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era și apropiat al primarului Onțanu Neculai, în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului, mai spun procurorii anticorupție.

În ceea ce îl privește pe Toma Șutru, secretarul primăriei Sectorului 2, procurorii spun că „în perioada 2007 – 2008, pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunțător, a pretins și a primit de la acesta suma de 2.000.0000 euro”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anca Alexandrescu este "o nenorocită", un "cancer"! I-a trădat pe toți cei cu care a...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare