Se rotesc scaunele la Externe, în realitate NU SE SCHIMBĂ NIMIC. Guvernul nu înființează mai multe secții de votare pentru românii din străinătate. UPDATE: Băsescu a semnat decretul pentru Meleșcanu

Se rotesc scaunele la Externe, în realitate NU SE SCHIMBĂ NIMIC. Guvernul nu înființează mai multe secții de votare pentru românii din străinătate. UPDATE: Băsescu a semnat decretul pentru Meleșcanu
Publicat: 10/11/2014, 17:17

După depunerea mandatului de către Titus Corlățean, premierul a trimis la Cotroceni numele lui Teodor Meleșcanu pentru funcția de ministru interimar de Externe. Câteva ore mai târziu, Președinția a anunțat că Băsescu a semnat decretul de numire. Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la ora 17:30, la Palatul Cotroceni.

Schimbarea de miniștri nu a adus însă și o schimbare de decizie în Guvern, numărul secțiilor de votare din străinătate în al doilea tur de scrutin urmând să fie același ca și pe 2 noiembrie. Cu toate că BEC a clarificat, printr-o hotărâre pe 4 noiembrie că nu există niciun impediment de ordin legal în acest sens, noi secții de votare în străinătate se pot înființa numai dacă în ședința de Guvern de mâine Executivul va modifica HG 521/02014 în sensul introducerii în calendarul de organizare a alegerilor a termenelor până la care șefii reprezentanților diplomatice să aleagă președinții acestor secții, a termenelor de soluționare a eventualelor contestații și de primire a buletinelor de vot. Până în acest moment, la Palatul Victoria nu există un astfel de proiect. Detalii AICI.

UPDATE 16:00 Președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea lui Teodor Meleșcanu în funcția de ministru de Externe, a anunțat Președinția. Meleșcanu va depune jurământul la 17:30, la Palatul Cotroceni.

CITEȘTE ȘI: Corlățean contra BEC. Argumentul FALS al Guvernului pentru a nu deschide mai multe secții de votare în străinătate

La momentul anunțului oficial privind propunerea sa pentru Ministerul de Externe, cu toate că în urmă cu numai câteva zile îl dădea pe Teodor Meleșcanu drept viitor consilier prezidențial, Victor Ponta a invocat, de la Palatul Victoria „presiunile inadmisibile și inacceptabile făcute de președintele Băsescu și de candidatul Klaus Iohannis care solicită MAE să încalce legea cu scopul evident ca duminică să fie contestate rezultatele alegerilor”.

Premierul susține că are, din partea instituțiilor guvernamentale, „un punct de vedere legal” privind solicitarea de înființare a mai multor secții de votare în diaspora pe 16 noiembrie, și că, potrivit acestuia „cererile sunt ilegale”.

Decizia finală privind numirea unui ministru îi aparține însă lui Traian Băsescu. Recent, șeful statului a intrat într-un conflict deschis cu Teodor Meleșcanu pe care l-a acuzat că, în calitate de șef al SIE, l-ar fi ajutat pe Victor Ponta să „îngroape” informații legate de trecutul său de presupus ofițer acoperit.

Până la decizia finală, Teodor Meleșcanu a intervenit telefonic la Antena 3 pentru a preciza că, în ipoteza numirii, prima întâlnire pe care o va avea va fi cu reprezentanții BEC pentru a discuta „pe baze legale”, despre situația secțiilor de vot din diaspora.

Cererile de extindere a numărului secțiilor de votare, demers susținut și de BEC printr-o decizie care clarifică legea alegerilor prezidențiale, au fost înscrise de premier în linia „laturii politice” a situației. Dincolo de aceasta, Victor Ponta a menționat „desfășurarea ireproșabilă a votului” din 2 noiembrie”și faptul că în ședința de Guvern de mâine se vor aloca toate resursele financiare pentru ca noile măsuri de simplificare a procedurilor, dispuse de BEC, să poată fi puse în practică.

„Faptul că au existat secții de vot în diaspora unde au fost cetățeni români care au vrut să voteze, dar nu au putut din cauza programului și a procedurilor a impus și impun organizare”, și-a rezulat Ponta intențiile.

Demisia lui Corlățean devine oficială după trimiterea documentelor de la Guvern la Palatul Cotroceni și semnarea decretului de demitere de către președinte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep IUBEȘTE din nou?! E milionar în Top 300 Capital: : Așa s-a întâmplat
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×