Șeful CJ Covasna: Este sărită ideea domnului prim-ministru, să dăm noi bani la Guvern

Șeful CJ Covasna: Este sărită ideea domnului prim-ministru, să dăm noi bani la Guvern
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, spune că instituția nu va restitui banii primiți de la fostul Guvern întrucât au fost cuprinși în buget și că ideea premierului Victor Ponta este "sărită", în timp ce unii primari afirmă că au inclus banii în bugete, dar nu i-au și cheltuit.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, spune că instituția nu va restitui banii primiți de la fostul Guvern întrucât au fost cuprinși în buget și că ideea premierului Victor Ponta este „sărită”, în timp ce unii primari afirmă că au inclus banii în bugete, dar nu i-au și cheltuit.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că este „sărită” ideea premierului Victor Ponta ca administrațiile publice locale să dea bani înapoi Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este sărită ideea domnului prim-ministru, să dăm noi bani la Guvern. Așa ceva nu se poate. Am primit banii pe baza unei legislații în vigoare, am primit bani pentru dezvoltarea județului și desigur i-am cuprins deja în bugetul județului”, a spus Tamas.

Potrivit acestuia, banii alocați de fostul Guvern Consiliului Județean Covasna vor folosi la un proiect european privind sistemul integrat de management al deșeurilor.

„Nici prin gând nu-mi trece să dăm noi bani la Guvern. Consiliul Județean Covasna a primit 4,8 milioane de lei, dar vreau să subliniez că nu este vorba să restituim banii”, a afirmat Tamas.

Președintele CJ Covasna nu exclude ca, în urma refuzului de a restitui banii, să se înmulțească verificările Curții de Conturi.

„Poate că o să ne trimită pe cap Curtea de Conturi, asta poate să facă noul Guvern, dar nu este normal să dăm noi bani la Guvern, așa ceva nu pot accepta. Nu există temei legal să ne ia bani din bugetul Consiliului Județean. Asta este altă poveste – că poate o să trimită Curtea de Conturi peste noi – asta acceptăm”, a conchis Tamas.

Unii primari din județul Covasna susțin că au inclus în bugetele locale banii primiți din Fondul de rezervă al Guvernului, dar nu i-au și cheltuit, aceștia avertizând că nu vor returna sumele respective pentru că trebuie să acopere costurile unor proiecte ce vizează dezvoltarea localităților.

Astfel, primarul comunei Ghelința, Szakacs Tibor, a afirmat că banii alocați din Fondul de rezervă, 200.000 lei, au fost introduși deja în bugetul local, prin hotărâre a Consiliului Local.

Szakacs a explicat că o parte din această sumă – 67.000 lei – este alocată pentru organizarea alegerilor locale, iar restul pentru proiecte care vizează infrastructura locală, cum ar fi, spre exemplu, dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat public.

„În orice caz, n-o să dăm niciun leu înapoi, mai degrabă Guvernul ar mai trebui să ne mai dea bani”, a spus edilul.

Primarul comunei Ilieni, Fodor Istvan, a menționat că suma de 380.000 lei primită a fost introdusă deja în bugetul local, cu destinația de proiecte de dezvoltare.

„Încă nu am cheltuit banii, dar i-am introdus în bugetul local la capitolul proiecte de dezvoltare. Pentru a putea returna banii, ar trebui elaborată o nouă hotărâre de consiliu prin care să scoatem acești bani din bugetul local. Încă nu știu ce vom face…”, a spus Fodor.

La rândul său, primarul comunei Cernat, Boloni David, a declarat că din suma primită din Fondul de rezervă, respectiv 200.000 de lei, dorește dezvoltarea infrastructurii locale prin proiecte europene. Primarul a subliniat că nu au introdus încă în buget suma deoarece întâi au adus la cunoștința publicului, în condițiile legii, proiectul de hotărâre de Consiliu Local, elaborat în acest scop.

„La ora actuală nu știu ce se va întâmpla dacă Guvernul va bloca acești bani”, a explicat Boloni.

Primarii vor fi obligați să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocațiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marți, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanțelor.

„Banii trebuie restituți în trei zile de la apariția în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în ședința de marți, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităților locale banii alocați de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, și încă necheltuiți, a anunțat premierul Victor Ponta.

Premierul anunțase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiștilor din Ministerul Finanțelor să propună în ședința de marți a Guvernului o soluție prin care banii acordați de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperați și folosiți la salarii și pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal și ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanța campania electorală a unor aleși locali PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că restituirea banilor care au fost deja cheltuiți de către primării nu mai este posibilă, dar modul în care au fost folosiți va fi verificat de către instituțiile abilitate ale statului.

Mulți dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun acum că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii.

Inchide