Șeful statului: Pentru unii din înalții demnitari ar fi o LECȚIE interesantă să aibă contact cu educația și cultura

Redactor:
Alexandru Costea
Șeful statului: Pentru unii din înalții demnitari ar fi o LECȚIE interesantă să aibă contact cu educația și cultura
Klaus Iohannis a vorbit marți seară despre declarația premierului Viorica Dăncilă care a explicat eurodeputaților socialiști că actul corupției este „o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulțumi cuiva". Președintele susține că prin educație se poate face diferența între lobby și corupție.

„Știți că, pe undeva, are dreptate, fiindcă tolerarea corupției este un fenomen legat de cultură și educație. Corupția are întotdeauna, actul de corupție, doi actori – unul care dă și unul care primește. Cel care dă și cel care primește au o vină comună și faptul că nu suntem noi mai vehemenți împotriva corupției, cu siguranță, se datorează și faptului că, la noi, încă nivelul de educație nu este optim. Acesta este unul dintre motivele de bază pentru care am început să lucrez pe proiectul „România Educată”. Noi avem nevoie de educație nu numai ca să recunoaștem un Brâncuși când îl vedem. Noi avem nevoie de educație și să recunoaștem dacă justiția este dreaptă sau nu, dacă un act făcut de un politician este un act de lobby sau un act de corupție, și așa mai departe”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea organizată în cadrul Festivalul One World Romania.

„În orice sector, dacă mergem în profunzime, vedem că mai multă educație aduce mai multă claritate și cred că pentru unii din înalții demnitari ar fi o lecție interesantă să aibă contact și cu cultura. Așa cum, pentru noi, este nu neapărat de dorit, dar se vede că fără noi nu se poate să ne implicăm în combaterea corupției. O justiție dreaptă, o luptă anticorupție eficientă este absolut necesară pentru România, lucru pe care l-am spus de foarte multe ori și o să îl repet încă de foarte multe ori, fiindcă eu cred că asta ne trebuie”, a completat Iohannis.

Frank Engel, europarlamentar luxemburghez, șeful Partidul Creștin-Social, membru în PPE, a relatat că premierul Viorica Dăncilă le-a spus eurodeputaților socialiști că „nu există corupție în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulțumi cuiva”.

Inchide