Senatorii invizibili: peste 30 de senatori nu au depus în 2015 nicio interpelare, întrebare sau declarație politică

Senatorii invizibili: peste 30 de senatori nu au depus în 2015 nicio interpelare, întrebare sau declarație politică
Publicat: 03/01/2016, 10:59

Interpelările – la adresa miniștrilor și a premierului – și întrebările sunt instrumentele juridice uzuale într-un regim parlamentar de control al Parlamentului asupra Executivului. Având în vedere răspunderea politică a Guvernului față de Legislativ, întrebările și interpelările sunt demersuri la îndemâna fiecărui parlamentar, fiind acțiuni individuale, spre deosebire de cazul inițiativelor legislative, când mai mulți aleși își pun semnătura pe același proiect, de multe ori fără a avea nicio contribuție la elaborarea acestuia.

Cu toate acestea, mulți dintre parlamentari aleg să nu depună nicio întrebare sau interpelare. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Senatului, acesta este cazul cu aproape o treime dintre ei, peste 30 reușind „performanța” de a nu depune nici măcar declarații politice în 2015.

Fostul președinte PNL Crin Antonescu este ”campionul absolut” în anul care a trecut – el are la activ zero declarații politice, interpelări, întrebări, nicio luare de cuvânt și niciun proiect de lege inițiat sau semnat. La rândul său, copreședintele PNL Vasile Blaga figurează, pe site-ul Senatului, cu doar 4 luări de cuvânt anul trecut. Nici el nu a apelat din decembrie 2012 până în prezent la instrumentul interpelărilor și întrebărilor. El și-a pus semnătura pe 9 proiecte de lege anul trecut, alături de alți colegi.

Unii dintre liberali au fost prea ocupați cu problemele pe care le au cu justiția pentru a mai avea activitate palamentară. Este cazul lui Ion Ariton, care are în 2015 are la activ o singură luare de cuvânt, în februarie, atunci când s-a dat votul pentru începerea urmării penale în dosarul ”Gala Bute”.

Pe de altă parte, colegii săi Tudor Chiuariu și Corneliu Dobrițoiu, care au și ei probleme cu legea, nu au depus nicio declarație politică, întrebare sau interpelare în tot mandatul. La fel și Nicolae Neagu, care se poate ”lăuda” cu 3 declarații politice în 3 ani și 2 luări de cuvânt în plen anul trecut. Și fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu nu a depus nicio întrebare sau interpelare în 2015, având la activ o singură întrebare în tot mandatul.

Senatorii social-democrați nu au utilizat aceste instrumente parlamentare în 2015 sunt: Ecaterina Andronescu (care nu a depus întrebări sau interpelări în acest mandat, are 3 declarații politice depuse în 2013), Neculai Bereanu, Leonard Cadăr, Aurel Duruț (o singură luare de cuvânt în 2015, zero interpelări și întrebări, o singură declarație politică în acest mandat, în 2013).

Cătălin Croitoru nu are la nicio interpelare, întrebare sau declarație politică în ultimii 3 ani, iar în plen a luat cuvântul de 3 ori anul trecut. Cristian Dumitrescu și Timotei Stuparu nu au avut nevoie de lămuriri de la Guvern niciodată în actualul mandat și nici declarații politice nu au redactat. Dan Șova a fost absorbit de problemele cu justiția, așa că tot ce a făcut anul acesta în Senat a fost să ia cuvântul în problema dosarelor sale și să își pună semnătura pe 4 proiecte de lege, alături de alți aleși. Mihnea Costoiu a fost în cea mai mare parte a anului trecut consilier onorific al premierului Victor Ponta, poziție din care nu a considerat necesar să semneze interpelări, întrebări sau declarații politice.

În cadrul grupului parlamentar Liberal Conservator, tonul este dat de liderul Dumitru Pelican (PC), care are la activ în tot mandatul o singură interpelare. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a utilizat nici el acest instrumente în acest mandat, la fel ca fostul ministru Daniel Barbu (5 intervenții în plen anul trecut). Anul trecut Varujan Vosganian și-a pus semnătura doar pe o declarație politică și pe patru proiecte de lege, alături de mai mulți colegi.

Petru Ehegartner nu a depus interpelări, întrebări sau declarații politice în 2015, în vreme ce Dumitru – Dian Popescu, senator independent afiliat LC, nu a făcut aceste demersuri tot mandatul.

În cadrul grupului parlamentar al UDMR ignorarea acestor demersuri pare să fie mai degrabă regula. Klárik László-Attila a depus o singură interpelare și o declarație politică din decembrie 2012 până în prezent, iar László Attila a semnat o singură interpelare în același interval de timp. Marko Bela nu a are nici el la activ nicio întrebare, interpelare sau declarație politică în acest mandat, la fel ca Pataki Csaba și Verestoy Attila.

La UNPR, Florina Jipă nu a semnat nicio interpelare, întrebare sau declarație politică în acest mandat, la fel ca Ilie Năstase. Ion Purec este autorul unei interpelări și a unei declarații politice în trei ani.

Printre independenți, Tudor Barbu (afiliat grupului PNL) nu a depus în ultimele 12 luni nicio întrebare, interpelare sau declarație politică, în vreme ce Dan-Aurel Ioniță, ales pe listele PP-DD, are același bilanț și doar o singură luare de cuvânt în plen. Alfred Laurențiu Antonio Mihai și fostul social-democrat Dan Tătaru nu au depus nicio interpelare, întrebarea sau declarație politică în ultimii 3 ani, timp în care au luat cuvântul în plen doar de câte 3 ori.

Nici Mircea Geoană nu a considerat necesar să depună declarații politice, întrebări sau interpelări în acest mandat.

Unii senatori au depus doar declarații politice în anul care s-a încheiat – este cazul senatorilor liberali Petru Filip, Puiu Hașotti, Iulian Dumitrescu, Viorel Riceard Badea, Dorin Păran, Eugen Țapu, toți de la PNL. Lor li se alătură Marius Coste, Petru Frătean, Victor Mocanu, Ștefan Radu Oprea, Florian Popa, Georgică Severin, Constantin Tămagă, de la PSD și Octavian Bumbu, Ioan Iovescu, Ion Toma de la UNPR, împreună cu Mircea Banias, Mihai Niță de la PC.

Astfel, aproape o treime dintre senatori nu au apelat la instrumentul interpelărilor și întrebărilor în 2015.

De asemenea, un număr însemnat de senatori au făcut în anul care a trecut mai puțin de 5 astfel de demersuri. Liberalul Teodor Atanasiu, de pildă, are o singură interpelare în 2015, singura din întreg mandatul.

La polul activ, cei mai activi senatori la acest capitol sunt liberalii Alin Tișe, Marin Cotescu, Gavrilă Ghilea și social-democratul Alexandru Cordoș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani