Senatorul Cezar Măgureanu, audiat la DIICOT în dosarul de evaziune fiscală

Senatorul Cezar Măgureanu, audiat la DIICOT în dosarul de evaziune fiscală
Publicat: 30/07/2012, 13:50
Actualizat: 30/07/2012, 13:50

Senatorul Cezar Măgureanu a venit, joi, la DIICOT, el declarând că va da o declarație în fața procurorilor în dosarul în care este acuzat că i-a sprijinit pe ginerele și fiica lui, cercetați alături de Octavian Grecu, zis „Butoane” și de șefi din ANAF pentru evaziune fiscală.

Cezar Măgureanu a ajuns la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în jurul orei 13.00, el spunând că a venit pentru a da o declarație.

Senatorul a fost și în 26 iulie la DIICOT, procurorii prezentându-i atunci învinuirile și dispunând ca măsură preventivă interdicția de a părăsi țara timp de 30 de zile.

În 23 iulie, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale față de senatorul Cezar Mircea Măgureanu, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii DIICOT îl acuză pe senatorul Cezar Măgureanu că i-a sprijinit pe ginerele și fiica sa, Sorin Adrian și Raluca Livia Ioana Găzdac, cercetați alături de Octavian Grecu, zis „Butoane” și șefi din ANAF în dosarul de evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro anual, începând din 2010.

Cezar Măgureanu este cercetat într-o cauză separată, dată fiind calitatea acestuia de senator, au precizat procurorii DIICOT.

În dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, 39 de persoane au fost arestate preventiv. Printre acestea se numără ginerele senatorului Măgureanu, Sorin Găzdac, Nicușor Drăgan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achiziții în cadrul ANAF, Octavian Grecu, zis „Butoane”, și omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol.

DIICOT arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor 39 de persoane, cum senatorul Cezar Măguranu își liniștea mereu fiica în legătură cu controalele dese la firmele ginerelui său, spunând că va discuta despre acestea cu fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar.

Procurorii DIICOT mai arată că, la un moment dat, la începutul anului, în urma declanșări unor controale la alte firme ale familiei Găzdac, s-a angajat să discute cu „ministrul”, anchetatorii menționând că, cel mai probabil, ar putea fi vorba despre fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu.

Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost audiat, în 27 iulie, de procurorii DIICOT în cazul senatorului Cezar Măgureanu.

Sorin Blejnar a confirmat că fiica senatorului, Raluca Găzdac, a fost în audiență la el, la ANAF, precizând însă că oricine solicita audiență era primit. El a susținut că nu a intervenit în niciunul dintre controalele făcute la firmele familiei fiicei senatorului.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marți al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infracțională a soților Sorin Adrian și Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit și senatorul Cezar Mircea Măgureanu, potrivit DNA.

Cezar Măgureanu a fost ales în Colegiul uninominal 1 din Circumscripția electorală 19 Giurgiu, candidând din partea PDL. Senatorul a activat în grupul UNPR și apoi ca independent, iar la începutul lunii mai a anunțat că intră în grupul parlamentar al PSD.

Agenția MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane”, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu și o instituție bancară, în același contract fiind girant și fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deține în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane” a revenit în atenția presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

Ulterior, presa a difuzat înregistrări din 2009 în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu maneliști care îl avea ca protagonist pe Grecu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top