Silaghi: Viața mea în ultimul an este un lung șir de coincidențe

Silaghi: Viața mea în ultimul an este un lung șir de coincidențe
Publicat: 21/08/2013, 12:57
Actualizat: 31/01/2019, 21:31

Deputatul liberal Ovidiu Silaghi a declarat miercuri, la ieșirea de la DNA, că viața sa în ultimul an este un lung șir de coincidențe și a arătat că a fost chemat la DNA cu două zile înainte ca Traian Băsescu să anunțe dacă îl numește sau nu ministru la Transporturi.

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost audiat, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție, în calitate de martor, în cazul denunțului formulat de senatorul Valer Marian privind referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Silaghi a spus că întâlnirea cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție „a fost puțin surprinzătoare”, în condițiile în care, în 23 august, președintele urma să anunțe dacă îl numește sau nu la Transporturi.

„Viața mea în ultimul an este un lung șir de coincidențe. În ziua în care, anul trecut, a început campania electorală, ANI mă declară incompatibil. În ziua în care câștig procesul cu ANI sunt chemat la DNA, dar fix în aceeași zi, într-un alt dosar. Când sunt anunțat candidat la Ministerul Transporturilor, ANI iar face o plângere la Curtea de Apel Oradea, total nejustificată și neîntemeiată, în afara oricărei proceduri, dar o face, ca eu să mă aflu în treabă. În 21 sunt chemat, înainte de 23 august, pentru ca în 19 să ceară tot DNA, Parlamentului, începerea urmăririi penale într-un dosar care conține aberații de care nici nu vă puteți imagina”, a declarat Silaghi.

Întrebat cum comentează acuzațiile DNA din dosarul privind presupuse fapte de trafic de influență în favoarea lui Nelu Iordache și o mită de 200.000 de euro pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri, Silaghi a declarat: „În celălalt dosar nu prea am informații. Ce știu, știu de la presă. Declarațiile astea aberante ale lui Nelu Iordache, atenții făcute din arest, cum că mi-ar fi dat bani. De ce? Pentru că i-am reziliat contractele… În 22 noiembrie, când el spune că a venit noaptea la mine și că mi-a dat bani anterior, în acea zi eu i-am reziliat contractul. Afirmațiile lui frizează logica”.

Ovidiu Silaghi a admis totuși că întâlnirea la care se referă Nelu Iordache a avut loc, dar a susținut că nu s-a dat niciun ban și că nici nu s-au promis sume de bani pentru rezolvarea situației contractelor lui Nelu Iordache.

„A venit la mine acasă în noaptea aceea, eu neștiind că el vine, și fără să fi fost invitat. A venit cu acea cunoștință a mea, este vorba despre Remus Șpan. Îl cunosc pe acesta din ’97 și știam că la un moment dat a lucrat la Blue Air, știam că a fost ofițer de informații, nu că mai este încă”, a spus Silaghi.

Întrebat de ce a acceptat acea vizită, în condițiile în care nu a existat o invitație sau o dorință în acest sens, Silaghi a declarat: „Este o problemă cu care am să mă cert cu el (Remus Șpan, n.r.). Și atunci m-am certat cu el, pentru că a fost un gest urât să mi-l aducă pe ăsta (Nelu Iordache, n.r.) așa, pe nepusă masă”.

Silaghi a adăugat că, pus în fața faptului împlinit, în condițiile în care Nelu Iordache era la ușa lui, nu a putut să nu-i primească pe cei doi, dar a reafirmat că Nelu Iordache nu a avut cu el nicio sumă de bani. El a precizat că nu ar fi putut să nu fi fost sesizată o sumă mare de bani la filtrele de pe aeroport.

Întrebat ce a vrut concret de la el Nelu Iordache, Silaghi a confirmat cele arătate de omul de afaceri în denunț, respectiv că dorea anularea rezilierii contractului, dar că acest lucru nu se mai putea face după ce se îndeplinise procedura.

„Procedura se demarase încă din mai, iunie anul trecut, printr-o scrisoare primită de la Comisia Europeană (…), scrisoare pe care am dus-o la primul ministru, scrisoare pentru care am cerut Corpului de Control al primului ministru un control. Ulterior a existat și un control al OLAF-ului și al DLAF-ului. Rezilierea acestui contract a fost rezultatul a nenumărate demersuri la care nu te mai poți opune”, a explicat Silaghi.

Ovidiu Silaghi a declarat, la intrarea în sediul DNA, că nu a manipulat rezultatul referendumului, că nu deține aparatură de bruiaj precum James Bond și că nu a primit 200.000 de euro mită de la Nelu Iordache.

Numele lui Ovidiu Silaghi apare în denunțul depus la DNA în iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, în care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

În același dosar au fost audiați, marți, la DNA, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef (PNL), și fostul ministru al Educației Ioan Mang (PSD).

Într-un alt dosar, procurorul șef al DNA a cerut, luni, procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) să sesizeze Camera Deputaților cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor și prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Solicitarea a fost trimisă în aceeași zi de către procurorul general al PICCJ Camerei Deputaților, care urmează să hotărască dacă admite cererea de începere a urmăririi penale în cazul deputatului liberal Ovidiu Silaghi.

Potrivit procurorilor, există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi pi Drumuri Naționale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, și pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

„Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeași persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declarație la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susținut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, și că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

„Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, știa că urmează să vin la el și știa și de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade și CNADNR – n.r.). Încă înainte de a începe discuția, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, și i-am zis că am banii la mine, precizându-i și cuantumul sumei, mi-a zis că este ok și m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era și ȘR (Remus Șpan, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineață pentru anularea rezilierii și am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupție.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, în contextul candidaturii acestuia la șefia Consiliului Județean Satu Mare.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a spus, marți, la ieșirea de la DNA, că nu a dat declarații în dosarul lui Ovidiu Silaghi, ci doar în cazul denunțului formulat de Valer Marian privind referendumul.

Întrebat cum comentează faptul că numele său apare în denunțul făcut de Nelu Iordache în dosarul lui Ovidiu Silaghi și declarația omului de afaceri potrivit căreia fostul ministru al Transporturilor i-a cerut extinderea liniilor aeriene ale Blue Air pentru a-l ajuta, fiind finul său, în contextul candidaturii sale la șefia CJ, Adrian Ștef a spus că îl cunoștea pe Remus Șpan pentru că erau din aceeași zonă și că ar fi avut întâlniri cu acesta, că îl cunoștea și pe Nelu Iordache, dar că de la faptul că îi cunoaște pe cei doi și până la acuzațiile lui Iordache referitor că el ar fi avut avantaje electorale „este cale lungă”.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi și-a retras candidatura pentru funcția de ministru al Transporturilor, el menționând că, până la expirarea mandatului interimar pe care îl asigură, PNL va face o altă propunere, care va fi prezentată președintelui Traian Băsescu.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcția de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?