SONDAJ IRES.Lipsa locurilor de muncă și criza politică, principalele motive de îngrijorare ale românilor în 2012

Redactor:
Sorina Ionașc
Lipsa locurilor de muncă (23%) și criza politică din țară (17%) au fost principalele motive de îngrijorare ale românilor în 2012, potrivit unui stidiu studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la sfârșitul lunii decembrie.

Lipsa locurilor de muncă (23%) și criza politică din țară (17%) au fost principalele motive de îngrijorare ale românilor în 2012, potrivit unui stidiu studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la sfârșitul lunii decembrie. Unul din doi români consideră că responsabil pentru ceea ce a mers prost anul trecut este președintele Traian Băsescu, referendumul de demitere fiind apreciat drept cel mai important moment politic de 35% dintre cei chestionați.

Pe de altă parte, în cursul anului încrederea în partidele politice a crescut, doar trei procente în primele șase luni ale anului, iar după referendum cu 10 procente, de la 13% la 23%.

Jumătate dintre români se declară nemulțumiți de modul în care trăiesc, 56% dintre ei spunând că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită.

sursă IRES

Comparativ cu percepția românilor din iunie, când 77% dintre cetățeni spuneau că lucrurile merg într-o direcție greșită și doar 25% mizau pe o îmbunătățire a lucrurilor, după jumătate de an cu alegeri locale și parlamentare, românii par mai optimiști, 37% dintre ei spunând că lucrurile merg, totuși, într-o direcție mai bună.

Totodată, referitor la ce va urma în 2013 pe plan politic, economic și social, 32% dintre români consideră că vor trăi mai bine (în creștere de la 20%, în 2011), iar 24% spun că vor trăi în aceleași condiții ca în 2012 (în scădere de la 25% în 2011). Mai mult, 36% dintre români spun că 2013 va fi un an mai bun, în timp ce 39% dintre ei spun că va fi un an mai prost.

Întrebați de IRES cum li s-a părut atât anul 2011, cât și 2012, răspunsurile românilor arată o îmbunătățire. Dacă 2011 a fost considerat un an mai bun față de 2010 de 13% dintre respondenți, 21% dintre ei au spus că 2012 a fost mai bun decât 2011.

Marea îngrijorare a românilor

Cea mai mare problemă din 2012, declarată de respondenți, a fost lipsa locurilor de muncă, motiv pentru care 58% dintre ei consideră că aceasta ar trebui să fie principala prioritate pe anul în curs, alături de investiții (16%) și agricultură (10%).

Mai mult, 15% dintre români s-au declarat îngrijorați, în 2012, de creșterea prețurilor.

sursă IRES

Referitor la măsurile pentru combaterea crizei adoptate de guvernul Ungureanu, aproape jumătate dintre respondenți susțin că acestea au fost eficiente în foarte mică măsură (40%), iar 14% dintre ei consideră că au fost eficiente în mare măsură. Din acest motiv, media notelor primite de guvernarea lui MRU a fost 4.86, 18% dintre respondenți notându-l cu 5 și doar 3% cu 10.

În paralelă, ultimul guvern din 2012, guvernul Ponta, a fost notat cu 6.15, cele mai multe note primite de la români fiind de 8 și 7, iar nota 10 a fost oferită de 7% dintre ei. Chiar și așa, despre măsurile adoptate de guvernarea Ponta 39% dintre respondenți spun că au fost puțin eficiente.

sursă IRES

Pentru toate lucrurile care au mers prost în 2012, 48% dintre români dau vina pe autorități, 39% dintre ei spunând că președintele este principalul vinovat. Când vine vorba despre omul politic, 50% dintre români l-au ales țap isășitor pe Traian Băsescu și doar 13% pe Victor Ponta.

sursă IRES

Sondajul a fost realizat de IRES în perioada 19-21 decembrie 2012, pe un eșantion format din 1.383 de subiecți cu vârste peste 18 ani și are o eroare maximă de +/- 2.7%.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
BOMBĂ! Despărțire secretă în showbiz. Și-au spus ADIO după 16 ani de mariaj: ”Viața merge...
AJUTOARE DE COVID! Klaus Iohannis, veste excelentă de ultimă oră! Cine va primi bani
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Maria Ilioiu, de nerecunoscut! A renunțat de tot la părul roșcat
Inchide