Sorin Ducaru: Am sărbătorit aderarea la NATO în grădina Casei Albe, alături de fetița mea de 6 luni

Sorin Ducaru: Am sărbătorit aderarea la NATO în grădina Casei Albe, alături de fetița mea de 6 luni
Publicat: 29/03/2014, 13:25

„Momentul aderării României la NATO, reprezentat de depunerea către statul depozitar (SUA) a protocolului de aderare al țării noastre, ratificat de Parlamentul României și de cele ale statelor deja membre în acel moment, l-am trăit cu emoție, în calitate de ambasador al României la Washington. Programul acelei zile de 29 martie 2004 a inclus o parte oficială, găzduită de președintele SUA, George W. Bush, și cu participarea șefilor de guverne ai celor 7 state care au devenit membre. Partea oficială s-a încheiat cu un discurs al președintelui american, urmat de un mesaj al Secretarului general al NATO de la acea vreme, Jaap de Hoop Scheffer, în prezența șefilor de guverne din cele 7 state care aderau la Alianță”, și-a amintit Sorin Ducaru.

„La acel segment festiv din curtea Casei Albe au fost invitați și reprezentanți ai comunităților etnice americane, din statele care deveneau membre ale Alianței Nord-Atlantice. Momentul s-a transformat într-o sărbătoare a națiunilor nou intrate în NATO, în grădina Casei Albe, într-o zi însorită, cu drapele și costume naționale și cu un puternic sentiment de trăire a unui moment istoric. Prețuiesc în mod deosebit o fotografie pe care o am cu fetița mea, Maria-Teodora în brațe, care la acea vreme avea numai 6 luni, în grădina Casei Albe, în mulțimea de reprezentanți ai comunității românești din SUA, ai familiilor acestora și ale reprezentanților ambasadei noastre, cu zeci de steaguri ale României, SUA și al NATO”, a mai povestit asistentul Secretarului general al NATO.

Sorin Ducaru și-a reamintit că la numai câteva zile de la acel eveniment a participat și la „ceremonia înălțării drapelelor de stat ale noilor aliați la Comandamentul NATO de la Norfolk, Virginia”. „A fost un alt moment în care am trăit un sentiment de profundă emoție și sinceră mândrie, văzând drapelul nostru național înălțat acolo unde îi era locul, între drapelele țărilor membre ale Alianței transatlantice”, a precizat oficialul NATO.

Pentru Sorin Ducaru, „acele zile au rămas cu adevărat memorabile, generând și un fel de simț al împlinirii, dată fiind implicarea statornică în procesul de pregătire a aderării noastre la NATO și, în același timp, de deschidere a unui nou drum pentru țara noastră, care a fost și este dedicat consolidării profilului strategic al României în cadrul Alianței Nord-Atlantice”.

Totodată, Ducaru a subliniat că doi dintre colegii din cadrul echipei ambasadei României la Washington, alături de care a trăit „acele momente speciale de acum zece ani”, sunt, în prezent, la Bruxelles, „implicați în continuare în problematica NATO, a securității țărilor aliate și a României”: Stelian Stoian este ambasadorul României la NATO, iar Mirela Maghiar este director adjunct al cabinetului Secretarului General NATO.

Născut la 22 iunie 1964, la Baia-Mare, Sorin Ducaru a fost ambasadorul României în Statele Unite, în perioada 2001-2006.

La 22 mai 2013, Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunțat că l-a desemnat pe ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, în funcția de asistent al Secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, în baza rezultatelor concursului organizat la începutul lunii mai 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”