Subiectul investigării infracțiunilor în Justiție pune pe jar lumea politică/ Orban: Desființarea SIIJ, o propunere corectă/ Ciolacu: Revoltător! Zi de zi vedem ticăloșiile și abuzurile din Justiție!

Subiectul investigării infracțiunilor în Justiție pune pe jar lumea politică/  Orban: Desființarea SIIJ, o propunere corectă/ Ciolacu: Revoltător! Zi de zi vedem ticăloșiile și abuzurile din Justiție!
Publicat: 27/12/2019, 22:14

„Analizăm propunerea. De principiu mi se pare o propunere corectă și de altfel e și în programul de guvernare, iar angajamentul nostru e transpunere a recomandărilor, pentru că obiectivul nostru este să punem capăt acestui Mecanism de Cooperare și Verificare”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul ședinței de vineri seara a Guvernului.

Cătălin Predoiu: SIIJ iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public

Cătălin Predoiu a spus, în ședința de Guvern unde s-a discutat desființarea SIIJ, că structura de parchet „iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată. „Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul.

„Această Secție a fost înființată prin Legea 7/2018 care a modificat legea 304 din 2004. Aș vrea să reamintesc contextul în care au fost promovate aceste modificări. Unul plin de tensiune, fără consultare publică, cu o critică foarte clară și severă din partea partenerilor europeni. Prin modificarea inițială s-au stabilit modalitățile de numire a conducerii SIIJ, o modificare precară, ceea ce a determinat Ministerul Justiției de a promova o OUG în care se aducea clarificări privind modalitățile de numire a conducerii SIIJ”, a spus Cătălin Predoiu în ședința de Guvern.

Ministrul Justiției a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost critificată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

„S-a arătat că modul de structurare a acestei secții nu poate să ducă la o bună funcționare și combatere a corupției. S-a mai arătat că modalitatea de funcționare contravine principiului ierarhic de funcționare în Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operaționalizării SIIJ. Ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau procesul de modificare a Legilor Justiției a codurilor penale la acea dată”, a mai spus ministrul.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu punctează că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.

„E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

Marcel Ciolacu: E revoltătoare desființarea SIIJ, când zi de zi vedem ticăloșiile din justiție

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că este revoltătoare intenția Guvernului de a desființa Secția specială în contextul în care vedem zilnic „ticăloșiile și abuzurile din justiție”. El a mai spus că orice dezbatere pe acest subiect trebuie să aibă loc în Parlament.

„Este revoltătoare, în contextul actual, când zi de zi vedem ticăloșiile și abuzurile din justiție, chiar și o discuție despre desființarea Secției speciale. Cazul Țăndărei, vă spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi??”, a scris Marcel Ciolacu, vineri, pe Facebook.

Acesta a adăugat că românii s-au pronunțat printr-un referendum privind justiția în legătură cu emiterea ordonanțelor de urgență în acest domeniu și a precizat că dezbaterea pe astfel de subiecte trebuie să se desfășoare în Legislativ.

„P.S. Poporul român s-a pronunțat prin referendum ca legile privind justiția să nu mai fie modificate prin OUG-uri. Orice dezbatere pe această temă trebuie să aibă loc doar în Parlament și prin consultarea asociațiilor de magistrați și a tuturor instituțiilor interesate (CSM, parchete, instanțe) pentru că independența magistraților este vitală pentru o justiție corectă”, a conchis Ciolacu.

Ana Birchall: Adoptarea memorandumului care propune desființarea SIIJ este un pas important

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a spus că este binevenit memorandumul care propune desființarea SIIJ, deoarece reprezintă punctele de vedere ale instituțiilor și asociațiilor profesionale, adăugând că cei care susțin secția ar trebui să se uite la modificările „toxice” introduse.

„Din punctul meu de vedere, este foarte bine că pe masa ședinței de guvern din această seară se află și adoptarea unui memorandumul care propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Adoptarea acestui memorandum este un pas important și prezinta concluzia majoritară (de care am vorbit public de nenumărate ori și care mi-a adus și multă „furie” din partea unora) desprinsă din punctele de vedere ale tuturor instituțiilor și asociațiilor profesionale, (puncte de vedere care au fost transmise grupului de lucru pe care l-am înființat, special, la începutul verii, la ministerul justiției), continuate și cu consultările actualului ministru al justiției”, a scris fostul ministru al Justiției pe Facebook.

Vosganian: Cei care vor desființarea SIIJ, vor să revenim la practicile inchizitoriale 2014-2017

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat, vineri, că cei care doresc desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) vor ca România să se reîntoarcă la „practicile inchizitoriale” din perioada 2014 – 2017.

„Modul în care este abordată desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare și slugarnică în care este abordată chestiunea Justiției în România. Orice discuție despre existența sau inexistența SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înființarea ei. Cei care promovează desființarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariția Secției practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraților era efectivă și că modul în care erau investigate infracțiunile din Justiție era unul exemplar”, a scris Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook.

El mai spune că ignorarea cauzelor care au dus la apariția SIIJ dovedește că persoanele care vor să desființeze Secția vor reîntoarcerea la perioada anilor 2014 – 2017.

„Ceea ce noi știm bine că nu era adevărat. Ignorarea cauzelor care au dus la apariția SIIJ dovedește clar că cei care doresc desființarea și nu reformarea SIIJ nu vor altceva decât să ne reîntoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017″, a completat Vosganian.

Deputatul ALDE a făcut o trecere în revistă și a argumentelor prezentate de Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției.

„Pentru desființarea SIIJ, ministrul Justiției ne oferă, în principal, două argumente. Cel dintâi argument potrivit căruia, întrebați fiind, magistrații au spus că doresc desființarea Secției, e hilar. E ca și cum ai întreba conducătorii auto dacă doresc desființarea patrulelor rutiere de pe străzi. Iar celălalt argument, cum că așa ni se cere din afara țării, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc să-l comentez”, a completat Varujan Vosganian.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a mai precizat că este inacceptabil să luăm drept „literă de lege” niște recomandării privitoare la Secția specială.

„Înțeleg că trebuie să ne supunem legislației europene la dezbaterea și adoptarea cărora participă și reprezentanții noștri în instituțiile europene. Dar să luăm ca literă de lege declarații, opinii sau recomandări, după cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Și, culmea, tot noi protestăm împotriva Europei cu două viteze, după ce acceptăm să pășim supuși în spatele altora”, a conchis Vosganian.

În memorandumul prezentat Executivului, Cătălin Predoiu aduce în discuție recomandările forurilor europene în legătură cu Secția. În concluzii, ministrul Justiției precizează că soluția este desființarea SIIJ.

„Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii soluției desființării SIIJ”, arată documentul.

Forma memorandumului prezentat la reuniunea de vineri seara de la Palatul Victoria nu mai este aceeași cu cea inițială, despre care Executivul a discutat și în ședința din 6 decembrie.

În prima variantă a documentului, Cătălin Predoiu vorbea despre desființarea Secției de anchetare a magistraților sau „regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”.

„Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii uneia din următoarele soluții (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”, conchide memorandumul inițial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom