Surpriza de marți: 20 de proiecte de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală, la Comisia Juridică. Care este miza parlamentarilor

Publicat: 04/06/2015, 18:11

Comisia Juridică are pe ordinea de zi de marți douăzeci de proiecte de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală.

1. Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. Cameră decizională

Initiator este senatorul PSD: Nicolae Șerban. Senatul a adoptat tacit initiațiva. Guvernul nu sustine adoptarea. Invitați la ședință sunt reprezentanți ai Ministerului Justiției, CSM, ICCJ,PICCJ, AMR, DNA, DIICOT, UNBR.

Prin această modificare, acuzații de corupție scapă de arest preventiv și de cătușe. Inițiativa senatorului Șerban Nicolae de a introduce noțiunea de arest sever și de a interzice arestul preventiv, cu excepția persoanelor care sunt acuzate de infracțiuni cu violență. Încarcerarea în arestul poliției devine practic imposibilă, înainte de judecarea definitivă a cazului, în condițiile în care proiectul prevede ca măsura să fie dispusă fie dacă s-a săvârșit o infracțiunie contra vieții sau una pentru care pedeapsa este de 10 ani, dar cel vizat are antecedente penale.

Încătușarea persoanelor aflate în arest preventiv este interzisă, cu excepția suspecților cercetați pentru fapte comise cu violență, ai celor care s-au sustras urmăririi penale sau a celor care s-au opus măsurilor preventive.

2. Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind noul Cod penal. Cameră deputaților este decizională

Initiator este Ciuhodaru Tudor de la UNPR. Senatul a respins inițiativa. Guvernul nu susține adoptarea. Invitați sunt Ministerul Justiție, CSM, ICCJ,PICCJ, AMR, DNA, DIICOT, UNBR.

3. Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. Camera Deputaților este cameră decizională. Senatul a adoptat inițiativa. Inițiator este Guvernul. Invitați sunt Ministerul Justiției, CSM, ICCJ,PICCJ, AMR, DNA, DIICOT, UNBR.

4. Propunere legislativă privind modificarea și completarea art.587 din Codul de Procedură Penală. Camera Deputaților este decizională. Inițiatori este deputatul PSD: Bărbulescu Daniel-Ionuț Guvernul nu susține adoptarea inițiativei legislative. Senatul a respins inițiativa.
Invitati sunt Ministerul Justiției , CSM, ICCJ, Parchetul de pe lângă ICCJ,UNBR

5. Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. Camera este decizională. Inițiator este Guvernul României. Invitați sunt Ministerul Justiției, CSM, ICCJ,PICCJ, AMR, DNA, DIICOT, UNBR Senatul – adoptat.

Un amendament semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donțu și Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea și completarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal și a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedură penală- L95/2015 a fost adoptat de plenul Senatului, după ce săptămâna trecută legea a primit raport de admitere în comisia juridică.

Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă „suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârșit o infracțiune”, s-a modificat, prin amendament, cu următoarea formulare: „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”.

6. Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală. Camera Deputaților este decizională. Inițiator este senatorul UNPR Vochițoiu Haralambie Senatul a respins inițiativa. Guvernul nu susține adoptarea inițiativei legislative.Invitati sunt Ministerul Justiției, CSM, ICCJ, Parchetul de pe lângă ICCJ,UNBR

Senatorul Haralambie Vochițoiu a propus ca mandatul de executare a hotărârilor penale care prevăd pedeapsa cu închisoarea în cazul persoanelor aflate în libertate să fie emis numai în baza unei hotărâri definitive redactată și motivată, inițiativa legislativă a acestuia fiind în consultare publică.

Vochițoiu arată, în expunerea de motive la propunerea sa, că în ultima perioadă există „situații paradoxale”, în care motivările instanței sunt redactate și la un an de la momentul pronunțării hotărârii definitive, „totul culminând în unele cazuri cu eliberarea din închisoare după ispășirea pedepsei a unui condamnat fără să aibă redactată hotărârea motivată”.

7. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal Cameră decizională Senatul a respins inițiativa legislativă. Inițiator este senatorul Valeriu Todirașcu Guvernul nu a transmis un punct de vedere. Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ. Invitati sunt Ministerul Justiție, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. (PLx 214/2015)

8. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal Cameră decizională Senatul a respins inițiativa legislativă. Inițiator este senatorul Valeriu Todirașcu Guvernul nu a transmis un punct de vedere. Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ. Invitati sunt Ministerul Justiție, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. (PLx 217/2015)

9. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal Cameră decizională Senatul a respins inițiativa legislativă. Inițiator este senatorul Valeriu Todirașcu Guvernul nu a transmis un punct de vedere. Consiliul Legislativ a dat un aviz negativ. Invitati sunt Ministerul Justiție, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. (PLx 218/2015)

10.Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Camera este decizională. Senatul a respins initiațiva.Consiliul Legislativ a avizat negativ inițiativa. Guvernul nu susține adoptarea. Initiator este Tudor Ciuhodaru – UNPR.
Invitați: Ministerul Justiției, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR

11. Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și
pentru completarea Legii nr.187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal. Camera este decizională. Senatul a adoptat tacit proiectul. Initiator este Guvernul, iar invitati sunt de la CSM, MJ, ICCJ, PICCJ. UNBR

12. Propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. Camera este decizională. Initiatori sunt 38 deputati și senatori PSD- PDL, iar Senatul a respins inițiativa și Guvernul nu susține adoptarea.
Invitati: MJ, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR

13. Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal. Camera este decizională. Initiator este senatorul Nicolae Serban. Senatul a adoptat tacit. Guvernul nu susține adoptarea. Invitatii sunt de la MJ,CSM,ICCJ, UNBR.

Un amendament propus de senatorul PSD Șerban Nicolae prevede ca orice cetățean care dezvăluie informații din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare. Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin care susține că dezvăluirea de informații nepublice din dosarele penale să fie incriminată.

14. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, iar Camera Deputaților este decizională. Senatul a respins proiectul, Guvernul nu susține inițiativa lui Tudor Ciuhodaru – UNPR. Invitati MJ,CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. CL a dat un aviz negativ.

15. Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Camera este decizională. Inițiatori sunt 4 senatori, din care:- PSD: Firea Gabriela, Rogojan Mihai-Ciprian, Vasiliev Marian- PNL: Barbu Tudor. Senatul a adoptat tacit. Aviz negativ al Consiliului Legislativ. Invitati: MJ, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR. Guvernul nu susține adoptarea.

16. Proiect de Lege pentru abrogarea art.74 indice 1 din Codul penal, iar Camera Deputaților este decizională. Inițiatori: sen.- PD-L: Plăcintă , Sorina Luminița,- PSD: Lazar , Sorin Constantin,- PNL: Frâncu , Emilian Valentin, – UDMR: Frunda György, Prog.: Chivu Sorin Serioja. Reexaminare ca urmare a DCC nr.3 din 15.01.2014. Senatul a reexaminat legea și a respins-o. Invitați: MJ, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR

17. Proiect de Lege privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea și completarea Codului de procedură penală, precum și pentru modificarea altor legi. Camera Deputaților decizională. Reexaminare ca urmare a DCC nr.54/2009. Senatul a reexaminat legea si adoptat legea. Invitați sunt de la MJ, CSM și Ministerul Public.

18. Propunere legislativă pentru interpretarea art. 175 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, în sensul includerii în categoria funcționarilor publici, în înțelesul Codului penal, a parlamentarilor și a Președintelui României. Camera Deputaților este decizională. Senatul a respins initiativa.Initiator: dep Eugen Nicolicea.Guvernul nu a transmis un punct de vedere. Invitati: MJ, CSM, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, UNBR

19. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.135/2010 privind Noul Cod de Procedură Penală, publicată în Monitorul Oficial nr.486 din 15 iulie, în vigoare din 1 februarie 2014. Camera Deputaților este decizională, iar inițiator este deputatul Ciuhodaru Tudor. Senatul a respins inițiativa. Consiliul Legislativ a dat aviz negativ.Guvernul nu sustine adoptarea. Invitati:MJ, CSM, ÎCCJ, PÎCCJ.

20. Propunere legislativă privind modificarea și completarea Codului Penal al României din 21 iunie 1986, republicat, cu modificările și completările ulterioare- Camera Deputaților este decizională Reexaminare ca urmare a DCC nr.2 din 15.01.2014. Senatul a reexaminat legea si respins legea. Invitați: MJ, ÎCCJ, CSM, PÎCCJ.

Știre in curs de actualizare.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
La muncă doar cu certificatul verde! Răsturnare de situație în România
Certificatul verde la locul de muncă. De când va fi obligatoriu și în România. Detalii...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan