Tăriceanu: Grațierea nu a inventat-o actualul Guvern. Nu înțeleg de ce atâta „ură și intransigență”

Tăriceanu: Grațierea nu a inventat-o actualul Guvern. Nu înțeleg de ce atâta „ură și intransigență
Publicat: 18/01/2017, 14:02
„L-am ascultat pe ministrul Justiției care a venit cu o serie de argumente ce nu treubuie scăpate din vedere. Consider că până la urmă chiar și cei care au fost condamnați și sunt astăzi în închisori sunt totuși oameni. Acestor oameni nu le putem încălca demnitatea, au dreptul la propria demnitate și imagine. Au primit o pedeaspă, nu cred că este nevoie să aplicăm pedepse suplimentare.Condițiile în închisori sunt dramatice”, a răspuns Tăriceanu, întrebat fiind ce părere are despre dezbaterile iscate în spațiul public cu privire la legea amnistiei și cea a grațierii.
Președintele Senatului a ținut să precizeze și că instituția grațierii nu a apărut peste noapte, inventată de noul Executiv sau de ministrul Justiției, ci că ea există de foarte mult timp, aplicându-se astfel de măsuri chiar și în perioada comunistă. Liderul ALDE a explicat că nu înțelege de unde atâta indignare relativ la acest Guvern, în condițiile în care și Cabinetul tehnocrat care tocmai a plecat de la Palatul Victoria a dat o ordonanță de modificare a Codurilor Penale și nu s-a mai revoltat nimeni.
„Această instituție a grațierii nu a inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justiție. Există din vremuri străvechi și în Antichitate exista grațierea. Și în perioada comunistă existau momente în care s-au făcut grațieri, și după 1990, în democrația nouă din România am avut în 1998 o lege sau o ordonanță de grațiere și amnistie și în 2002. Nu este un lucru inedit și nu cred că ar trebui să privim cu atâta ură și intransigență un lucru care ar trebui discutat clar (…) Este dreptul Guvernului la ordonanțe, la anumite inițiative legislative, nu înțeleg această indignare, mai ales că Guvernul care tocmai a plecat a dat OUG pentru modificarea Codurilor Penale de pe o zi pe alta și nu s-a mai supărat nimeni, n-a mai venit președintele să prezideze ședința”, a mai spus Tăriceanu.
Acesta i-a transmis din nou un mesaj președintelui Klaus Iohannis, solicitându-i să decidă dacă vrea să fie un președinte care respectă drepturile și libertățile cetățenilor sau unul subordonat Serviciilor, încălcând legea: „Astăzi nu mai avem Partidul Comunist, avem celelalte două instituții despre care credeam că vor merge pe cale democratizării. S-a discutat despre defecțiuni grave, excese, abuzuri în justiție. Acestea au devenit din ce în ce mai evidente în ultima perioadă. Și decizia pe care președintele a luat-o cu o zi în urmă , privind situația lui Coldea a confirmat acest lucru”, a precizat Tăriceanu.
„Președintele trebuie să se decidă dacă trebuie să fie garantul Constituției sau dacă dorește să fie omul sistemului, adică al Serviciilor și al procuraturii, încălcând legea. (…) Astăzi în România avem concentrarea puterii în mâna unei persoane care vrea să se impună discreționar numai pentru a-și satisface agenda proprie. Este extrem de grav, dacă nu se înscrie în normal, vom intra într-o criză politică profundă”, a avertizat liderul ALDE.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni