Tăriceanu, mesaj pentru Kovesi: „Dacă o supraputere e modelul, să meargă în Rusia să dea mâna cu Putin”

Tăriceanu, mesaj pentru Kovesi: Dacă o supraputere e modelul, să meargă în Rusia să dea mâna cu Putin
Publicat: 26/09/2017, 17:13
Actualizat: 26/03/2019, 04:57

„Nu pot să constat decât că nu mai are nimeni dreptul să emită niciun punct de vedere pe problemele referitoare la Justiție, pe chestiuni referitoare la DNA. Dânsa s-a supărat și l-a reclamat pe ministru. Sunt absolut siderat când văd asemenea acțiuni, care denotă și o necunoaștere, până la urmă, a esenței juridice. Cred că ministrul a fost extrem de clar, subliniind faptul că legile și OUG pot fi contestate la Curtea Constituțională, iar celelalte, cum sunt ordinele de miniștri și hotărârile de guvern fac obiectul la contencios administrativ. Nu cred că trebuie să se supere nimeni „, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a avut și un mesaj pentru Laura Codruța Kovesi.

„Nu cred că există în România posibilitatea creării unei supraputeri care să controleze Parlament, Guvern, așa cum dorește doamna Kovesi. Dacă așa crede că e modelul de urmat, să meargă în Rusia să dea mâna cu domnul Putin”, a mai spus Tăriceanu.

DNA a decis marți să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii după declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind dosarul „Insula Belina”, catalogând afirmațiile lui Tudorel Toader ca „o formă de imixtiune în activitatea procurorilor”. Astfel, procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmațiile lui Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, întrucât, spune DNA, ministrul Justiției a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal.

În ceea ce privește problema de drept invocată de Tudorel Toader, și anume că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ, DNA precizează că aceasta a fost tranșată definitiv de către Înalta Curte de Casație Și Justiție prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că „fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăți comerciale, constituie infracțiunea de abuz în serviciu”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ.

„Hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că e ordin de ministru, verificarea legalității catelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a declarat, marți dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaților și încuviințarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. DNA îi acuză pe cei doi miniștri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Județean Teleorman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”