Tăriceanu: Sunt voci care mă acuză că în 2008 aș fi pus în pericol stabilitatea fiscală, susțin fără rezervă noul Cod Fiscal

Tăriceanu: Sunt voci care mă acuză că în 2008 aș fi pus în pericol stabilitatea fiscală, susțin fără rezervă noul Cod Fiscal
Publicat: 07/08/2015, 16:05

Criticarea noului Cod Fiscal de guvernatorul BNR, care a spus că este „inaplicabil”, a trezit o reacție în clasa politică, PSD, PNL, UNPR, UDMR și ALDE pregătindu-se de negocieri pentru forma finală a acestuia.

Călin Popescu Tăriceanu a postat pe contul personal de Facebook un mesaj în care anunță că susține măsurile de relaxare fiscală și că ele sunt sustenabile.

„Habotnicii austerității de astăzi strigau în 2008 pentru creșteri salariale de 50%. Avertismentul pe care l-am dat președintelui Băsescu, ignorat atunciZilele acestea, îi văd pe unii că se grăbesc să împartă spațiul politic în „adepți ai austerității și prudenței” VS. „susținătorii fără rezervă și prudență a noului Cod ‪#‎Fiscal‬”. Eu sunt trecut în ultima categorie. Sunt voci care mă acuză că în 2008 aș fi pus în pericol stabilitatea fiscală a României și că dacă s-ar pune în aplicare noul Cod Fiscal, s-ar repeta scenariul crizei economice din guvernările Boc-Băsescu. Cred că împărțirea corectă este alta: „adepții unei creșteri economice accelerate și sustenabile prin măsuri liberale” și „habotnicii austerității”. Habotnicii austerității nu sunt cei care îndeamnă la prudență, pentru că accept necesitatea unei dezbateri, ci acei politicieni care în 2008 îmi cereau pe un ton imperativ să cresc salariile profesorilor și bugetarilor cu 50%, iar apoi au tăiat salariile și pensiile când au ajuns la guvernare. Politicieni ca Traian Băsescu care ar face și spune orice pentru a câștiga voturi.”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Președintele ALDE reamintește că în 2008 a trimis o scrisoare fostului președinte Traian Băsescu în care îi explica cu cifre și argumente economice de ce nu se puteau majora salariile profesorilor cu 50%. Legea fusese votată în Parlament, în unanimitate, inclusiv de cei de la PNL, partid condus de Tăriceanu.

„Îi explicam și contextul internațional, în care criza economică din Statele Unite risca să cuprindă și Europa și ‪România‬, respectiv îi ceream să nu promulge această lege. Președintele Băsescu, pentru a aduce voturi PDL, a promulgat legea, refuzând să vadă evidențe. Același Traian Băsescu care dă acum lecții privind responsabilitatea”, susține Tăriceanu.

Acesta precizează că susține fără rezerve noul Cod Fiscal, votat deja în Parlament și trimis la reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

„În ceea ce mă privește, în 2008 ca și astăzi, în 2015, sunt în aceeași tabără: a celor care susțin creșterea economică accelerată și sustenabilă prin măsuri liberale. În 2008, m-am opus măsurilor populiste, la fel cum o fac și astăzi. Mai mult, am propus un set de măsuri economice și fiscale care, dacă ar fi fost puse în aplicare, probabil că ar fi făcut ca România să traverseze mult mai ușor și fără costuri sociale majore criza economică globală.Acum, în 2015, susțin fără rezerve acest Cod Fiscal, pentru că cifrele și realitățile economice arată că este sustenabil și că poate imprima României o creștere economică susținută și pe termen lung”, este poziția lui Tăriceanu.

PNL și UNPR au invitat celelalte partide parlamentare la negocieri pe tema noului Cod Fiscal, sesiunea extraordinară pentru discutarea și votarea acestuia fiind în perioada 24 – 26 august. PNL a propus ca negocierile să aibă loc pe 17 august, iar UNPR a avansat ziua de 19 august. Până acum, toate partidele parlamentare și-au exprimat intenția de a participa la aceste discuții.

Noul Cod Fiscal a fost votat în Parlament în luna iunie, primind voturi de la toate partidele parlamentare. Liberalii au depus chiar un amendament prin care TVA să fie scăzută la 19% și nu 20%, cum era în forma venită de la Guvern.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat prevederile noului Cod Fiscal pe care le consideră ca fiind „inaplicabile”. După poziția premierului, președintele Iohannis a trimis noul Cod Fiscal la reexaminare.

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, a propus în acestă săptămână o reducere în trepte a TVA, de la 1 ianuarie propunând ca TVA să fie de 21%, iar scăderea la 19% să aibă loc peste alte două luni pentru a se contabiliza impactul bugetar.

Premierul Victor Ponta i-a criticat dur pe cei din Opoziție, dar și pe guvernatorul Isărescu pentru că s-au răzgândit în privința noului Cod Fiscal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA