Teodor Meleșcanu despre anticipate: Cui folosește această inițiativă? România se confruntă cu slăbirea leului, ne împrumutăm la dobânzi foarte mari din cauza situației politice incerte

Teodor Meleșcanu despre anticipate: Cui folosește această inițiativă? România se confruntă cu slăbirea leului, ne împrumutăm la dobânzi foarte mari din cauza situației politice incerte
Publicat: 14/01/2020, 21:42

În interviul acordat DC News, Teodor Meleșcanu afirmă că prima întrebare privind inițiativa PNL de a organiza alegerile anticipate este „cui folosește?”

„Întrebarea pe care ne-o punem este cui folosește această inițiativă? În primul rând PNL, partidului, dar nu folosește în niciun caz românilor. Noi avem nevoie de stabilitate, de dezvoltare economică, de creștere a bunăstării. La ora actuală avem un guvern nou, condus de domnul Orban care are o majoritate fragilă în Parlament, dar are o majoritate. Și atunci întrebarea care se pune este de ce trebuie să facem alegerile anticipate în condițiile în care România se confruntă cu dificultăți deosebite: creșterea euro și a dolarului față de leu, ne împrumutăm la dobânzi foarte mari tocmai datorită faptului că situația politică e incertă în România.

Pe de altă parte nu există un program de țară al actualului guvern ci sunt o serie de măsuri care se iau rapid, pe picior și de multe ori fără niciun fel de analiză a efectelor pozitive sau negative”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Foto: Teodor Melescanu / Facebook

Teodor Meleșcanu a mai spus că se vehiculează un scenariu legat de anticipate care-i vizează și pe actualii membri ai Parlamentului.

„Unul dintre scenariile pe care le-am auzit e că să se facă acum anticipate, dar parlamentarii de acum să continue activitatea lor până în noiembrie sau decembrie, când vor veni pe locurile lor cei care au fost aleși senatori și deputați în primăvara aceasta. Deci sunt lucruri care într-adevăr nu le putem înțelege sub nicio formă”, a declarat Teodor Meleșcanu.

„E prima dată când aud acest lucru”, a replicat Bogdan Chirieac, moderatorul emisiunii.

Meleșcanu: Asasinarea lui Soleimani a redeschis confruntările. România nu e o țintă

Meleșcanu spune că cel mai important lucru este ca situația să nu mai escaladeze, dar încă nu există „liniște” în Orient după asasinarea generalului Soleimani și atacul Iranului asupra obiectivelor militare americane. Acesta a mai subliniat că România nu este o țintă, deși este o țară membră NATO.

„Asasinarea lui Soleimani a redeschis problema confruntărilor între Iran și SUA, dar mai ales între Iran și aliații SUA din regiune. În afară de Irak, unde Iranul are o poziție bună politică, celelalte state din zona Golfului sunt aliate cu SUA. Atunci evident că s-a produs o escaladare. Lucrul cel mai important e că atât iranienii cât și americanii au fost foarte limitați în acțiunile lor. La această oră am putea avea două obiective pe această temă. Lucrurile nu s-au liniștit. Prima temă este legată de programul de rachete balistice al Iranului și finanțarea unor mișcări teroriste. A doua temă este găsirea unei soluții pentru ca în relația cu Irakul și alte state să existe o anumită liniște și normalitate. Cel mai important e să vedem care sunt punctele care trebuie abordate și să oprim escaladarea acestor conflicte, să trecem la mijloace politice și diplomatice”, a precizat Meleșcanu, la DC News.

„România nu este o țintă”

Președintele Senatului a vorbit și despre rolul și riscurile României în această criză.

„România nu e o țintă pentru Iran în cadrul conflictului. Evident, ca țară membră NATO suntem implicați și noi în activitățile din Irak și din zonă. Dar în mod normal ceea ce putem face e să contribuim la dezescaladarea conflictului și să contribuim și cu experiența noastră pe care o avem în materie politică și diplomatică, pentru a se găsi soluții”, a precizat Meleșcanu.

Meleșcanu, despre miza atacurilor împotriva sa: Președinția Senatului.

Teodor Meleșcanu a mai vorbit despre valul de atacuri care au fost lansate asupra sa în presă în ultima perioadă. Președintele Senatului e convins că nu e o coincidență că atacurile asupra sa s-au intensificat în vederea atingerii obiectivului de a fi îndepărtat din funcție, mai ales după ce președintele Klaus Iohannis a cerut imperativ schimbarea președinților la Senat și Cameră.

„Am văzut și eu că are (n.r. – președintele Klaus Iohannis) acest punct de vedere. Atacurile care au loc la adresa mea în ultima perioadă nu sunt lipsite de acest conflict pentru președinția Senatului. Din punctul meu de vedere lucrurile nu se pot schimba, există o majoritate clară în Senat a PSD cu sprijinul câtorva colegi. În ceea ce mă privește pe mine, eu am pornit de la ideea că există o prevedere în Constituție: dreptul de a alege și de a fi ales. Eu am fost ales președinte al Senatului și doresc să îmi duc în continuare activitatea în acest fel”, a precizat Teodor Meleșcanu, pentru DC NEWS.

Dezvăluire legată de Revoluție: Eram la Viena

Teodor Meleșcanu a povestit, la DCNEWS, cum a trăit zilele Revoluției române din postura de diplomat aflat în misiune la Viena.

„Eram la Viena, expert în delegația noastră pentru negocierea reducerii trupelor armate și a armamentului din Europa, împreună cu colegii de la Ministerul Apărării. Am plecat în septembrie, când lucrurile erau destul de liniștite în România. Cu tensiunile deosebite… toată lumea dorea să scape de Ceaușescu, nu era niciun secret. Și la încheierea negocierilor, pe 20 decembrie, a fost o ședință de închidere la care am participat și eu, în care marea majoritate, practic toate statele europene, au condamnat ceea ce se întâmpla la Timișoara.

La sfârșitul ședinței, președintele reuniunii, ambasadorul Elveției, a cerut direct delegației României să dea informații oficiale în legătură cu situația din Timișoara. În acel moment, m-am întors în stânga, în dreapta și am văzut că toată lumea plecase. Eram singur acolo… Și atunci am spus: ‚nu avem niciun fel de informații oficiale din România în legătură cu evenimentele de la Timișoara. Știu, însă, din presă, că e vorba de ciocniri foarte violente între manifestanți și armată, care s-au soldat cu morți și cu răniți”.

Iar în încheiere am spus următoarea frază la care țin foarte mult: dacă se confirmă aceste lucruri, cei care s-au făcut vinovați trebuie să-și asume responsabilitatea. Și cu asta am încheiat. Era 20 decembrie, nu începuse încă nimic la București, dar mi-am asumat acest lucru pentru că nu puteai să stai impasibil la o întrebare care-ți era adresată direct”, a spus Teodor Meleșcanu în interviul acordat DC News.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna