TEXTUL INTEGRAL al cererii de SUSPENDARE a președintelui

TEXTUL INTEGRAL al cererii de SUSPENDARE a președintelui
Publicat: 04/07/2012, 18:28
Actualizat: 04/07/2012, 20:38

USL a demarat procedura de suspendare a președintelui Traian Băsescu, cererea fiind deja depusă. Șeful statului este acuzat că a încălcat grav Constituția în timpul ultimului mandat, mai exact începând cu decembrie 2009, exercitându-și controlul ilegal instituțiile statului.

Liderii au USL au scris în documentul de suspendare că statul de drept a fost vădit erodat din cauza lui Traian Băsescu, sistemul separării puterilor în stat fiind încălcat. „Începând cu 6 decembrie 2009, democrația și statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituire a instituțiilor statului de drept prevăzute de Constituția României, ajungându-se ca voința și acțiunea politică să fie concentrate în mod discreționar și neconstituțional în mâna unui singur om – Președintele țării. Acest om a ajuns să dicteze puterii executive, puterii legislative și celei judecătorești, ceea ce reprezintă un grav derapaj de la principiile fundamentale ale Constituției României. […] Instituțiile statului democratic, așa cum sunt ele definite în Constituția României, în baza principiului separației puterilor în stat, au fost puse în imposibilitatea practică de a mai funcționa[…] Acțiunile președintelui au venit să încalce principiul separație puterilor în stat, având o atitudine de sfidare și denigrare a instituțiilor statului, prin excesul de autoritate manifestat public.”, se arată în document.

CITEȘTE DOCUMENTUL INTEGRAL

Mai mult, liderii USL susțin că principiile statului de drept și Constituția au fost încălcate odată cu numirea lui Emil Boc în funcția de prim-ministru al României, investirea guvernului de atunci fiind făcută „pe baza voturilor date de parlamentari aduși de partea puterii prin practici legate de corupția politică”. „Întregul dezastru economic și administrativ generat de Guvernul Emil Boc poate fi atribuit, în fapt, acțiunilor lui Traian Băsescu aflate în afara cadrului constituțional.”

Consecințele actelor de care este acuzat președintele țării sunt expuse în cererea de suspendare, potrivit căreia criza economică din România a fost adâncită, nivelul de trai a scăzut, iar instituțiille statului au fost deteriorate, toate din cauza lui Traian Băsescu. „Consecințele acestor acte politice au fost nu doar deteriorarea funcționării instituțiilor democrate ale statului, până la punerea sub semnul întrebării a existenței statului de drept, dar și deteriorarea gravă a nivelului de trai al populației, extinderea sărăciei, falimentul a sute de mii de societăți comerciale, erodarea gravă a capitalului românesc și disoluția clasei de mijloc. […] În fapt, statul român a încetat să-și îndeplinească o parte dintre funcțiile sale fundamentale De la Palatul Cotroceni Președintele a dictat atât forma cât și modalitatea de adoptare a legii, menite să ducă la evitarea procesului democratic, de dezbatere legislativă în Parlament. Analiza evenimentelor politice din ultimii 3 ani arată că cel care a generat, conceput și întreținut procesul de alterare a statului democratic a fost Președintele Traian Băsescu”, se mai arată în document.

În concluzie, liderii USL îl acuză pe Traian Băsescu de șapte încălcări grave ale Constituției, printre care și faptul că a uzurpat rolul primului-ministru, a încălcat drepturile cetățenilor, a instigat la nerespectarea deciziilor CCR și că a încălcat principiul separării puterilor în stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani