Toader le răspunde celor care l-au criticat după proiectul Legilor justiției: Așteptați forma finală

Toader le răspunde celor care l-au criticat după proiectul Legilor justiției: Așteptați forma finală
Publicat: 06/10/2017, 12:42

Prezent la Universitatea din Craiova, vineri, când a primit titlul de Doctor Honoris Causa, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ținut să dea un răspuns pentru cei nemulțumiți de proiectul de modificare a legilor Justiției, rugându-i să aștepte forma finală. Toader a fost rugat de jurnaliști să dea un răspuns, ca profesor, studenților la drept, nemulțumiți de legile Justiției propuse chiar de el.

Ministrul a declarat că proiectul nu este în formă finală, adăugând că acesta este și motivul pentru care nu a solicitat avizul Comisiei de la Veneția.

„Le-aș spune să aștepte forma finală, să nu judece formele intermediare. Ieri am auzit o voce la Radioul Public, n-am recunoscut-o, cred că era un jurist, care întreba de ce nu am solicitat avizul Comisiei de la Veneția, din august, mai demult, pentru că între timp ajunge și acesta? Este un singur motiv, că nu ceri avizul decât atunci când ai forma finală a proiectului de lege, nu ceri avizul, dacă o soluție legislativă poate să mai primească modificări. Dacă se modifică de cinci ori, ceri de cinci ori avizul? Atunci, ce le-aș spune studenților? Studenții facultăților de drept sunt foarte bine pregătiți, ei duc până la urmă această putere judecătorească, se regăsesc sau se vor regăsi în celelalte două puteri și am deplină încredere în capacitatea lor, în puterea și dorința lor de a se specializa. Prin urmare, nu judecați proiectul de lege, în faza în care se află astăzi, așteptați forma finală, care va putea suferi modificări, precum am spus pe data de 23 august, când am enunțat posibile direcții de modificare, când am vorbit despre posibilitatea de a consacra Inspecția Judiciară ca o instituție autonomă, nici sub umbrela MJ-ului, nici sub cea a CSM-ului, așa cum este și în alte țări”, a declarat Toader.

El a adăugat că încă nu pot fi emise judecăți de valoare privind pachetul propus pentru modificarea legilor justiției.

„Prin urmare, ne apropiem de forma finală a proiectului de lege, iar la momentul acela pot fi trase concluzii. Concluziile intermediare se bazează pe soluții, pe variante intermediare, ceea ce înseamnă că nu au tot fundamentul de a fi emise judecăți de valoare”, a conchis ministrul Justiției.

De asemenea, Tudorel Toader a spus că nu va retrage proiectul pentru modificarea legilor Justiției, adăugând că acest lucru poate să-l facă doar Guvernul sau Parlamentul.

Toader a afirmat că el are obligația de a finaliza proiectul de lege, iar „forurile superioare” pot lua decizia cu privire la traseul modificărilor.

„Ministerul Justiției redactează proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiției. Avizul CSM-ului este unul consultativ. Proiectul de lege, pe care îl avem aproape finalizat, ia în considerare multe dintre propunerile CSM. Proiectul are în conținutul lui cele mai multe propuneri venite chiar de la CSM pentru că, în 2016, inițiativa modificării celor trei legi ale Justiției a venit chiar de la CSM. Prin urmare, obligația mea ca ministru al Justiției este aceea de a finaliza proiectul de lege. Eu nu pot să-l retrag pentru că este pe biroul ministrului Justiției. Decizia poate fi luată la palierele superioare. Decizia poate fi a Guvernului, a Parlamentului, dar eu n-am fizic și nici juridic de unde să le retrag, le voi finaliza. În momentul acela, avem și forma finală a solicitării de aviz din partea Comisiei de la Veneția. Atunci, Guvernul sau Parlamentul va decide care este drumul de urmat, care este parcursul pe care Proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiției trebuie să-l aibă”, a declarat ministrul Justiției.

Întrebat dacă va ține cont și de memorandumul semnat de cei 1.500 magistrați din țară, Toader nu a dat un răspuns concret.

„Modificările vor fi de natură să preia toate soluțiile, toate propunerile, de natură să îmbunătățească proiectul de lege, de natură să asigure unitatea proiectului de lege pentru modificarea celor trei legi. Sunt propuneri de modificare în sensul punerii de acord a legilor cu deciziile Curții Constituționale, sunt propuneri venite de la asociațiile magistraților, evident și de la alte structuri profesionale. Am primit, la un moment dat, și de la CSM dar și de la judecători și procurori. Aceste propuneri trebuie să dea o unitate proiectului de lege”, a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, în cadrul unei ședințe solemne a Senatului Universității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu