Traian Băsescu l-a numit pe Daniel Morar judecător la Curtea Constituțională

Traian Băsescu l-a numit pe Daniel Morar judecător la Curtea Constituțională
Publicat: 25/03/2013, 17:07
Actualizat: 25/03/2013, 17:07

Procurorul General interimar Daniel Morar a fost numit de președintele Traian Băsescu judecător la Curtea Constituțională pentru următorii nouă ani. Decretul de numire a fost semnat astăzi, însă Morar va primi oficial funcția abia după 8 iunie, când expiră mandatul judecătorului Acsinte Gaspar, numit în 2004 de Ion Iliescu.

Până atunci, Morar rămâne șef al Parchetului General, după ce cererea de prelungire cu trei luni a mandatului i-a fost acceptată astăzi de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot în iunie se vor vacanta alte două posturi de judecători la Curtea Constituțională, pentru care USL îi pregătește pe Mona Pivniceru din partea Senatului și pe Valer Dorneanu, din partea Camerei Deputaților. Cei doi urmează să fie validați în această săptămână și îi vor înlocui pe judecătorii Ion Predescu și Aspazia Cojocaru.

Prelungire până în iunie pentru Parchetul General

Avansat de Laura Kodruța Kovesi de la șefia DNA la conducerea interimară a Parchetului General în toamna anului trecut, Daniel Morar a fost în tot acest timp favoritul prezidențial pentru a deveni titular pe postul de Procuror General. Varianta lui Băsescu nu a fost considerată însă o opțiuune și de Pivniceru, care a refuzat sa își asume această propunere, venind, în schimb, cu soluția selecției prin interviuri pentru șefii de parchete.

Scos din cărți de actualul ministru al Justiției de la șefia Parchetului General, Daniel Morar ar fi trebuit să-și încheie mandatul de interimar în această funcție la începutul lunii aprilie. Cum procedura de numire a unor noi procurori la vârful parchetelor se tergiversează încă, după refuzul lui Băsescu de a accepta numele propuse în decembrie de Pivniceru, Daniel Morar a cerut Secției de procurori a Consiliului Superior al magistraturii o prelungire pentru încă trei luni. Răspunsul CSM a fost pozitiv.

Astfel, deși avea posibilitatea de a o mandata pentru următoarele șase luni pe actuala sa adjunctă, Gabriela Scutea, după decizia de astăzi a CSM, Daniel Morar mai poate rămâne în funcție din aprilie până la începutul lunii iunie.

Daniel Morar are 47 de ani și este procuror din 1992, începându-și cariera la Cluj. În august 2005, a fost avansat de președintele Traian Băsescu procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, după ce instrumentase, printre altele, dosarul Gabriel Bivolaru, dosarul fraudării Băncii Dacia Felix în care a fost trimis în judecată Sever Mureșan, ca și dosarul „Alimentara”, în care fostul primar PRM din Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, a fost acuzat de abuz în serviciu.

În timpul mandatului său de procuror șef DNA, au fost instrumentate unele dintre cele mai mari dosare de corupție, printre cei anchetați numărându-se fostul premier Adrian Năstase, foștii miniștri Monica Iacob Ridzi, Ioan Avram Mureșan, Decebal Traian Remeș, fostul senator Cătălin Voicu, ca și judecătorul Florin Costiniu.

Zegrean: „NMorar a dovedit că este pregătit profesional”

Președintele CCR, Augustin Zegrean, s-a arătat surprins de numire cu mai bine de două luni înaintea încheierii mandatului actualului judecător. „Am fost surprins, pentru că nu știam că s-a numit astăzi, nu de altceva”, a spus Zegrean în opinia căruia desemnarea lui Morar „îndeplinește condițiile legale”.

El a explicat că în Constituție se prevede ca membrii Curții să aibă 18 ani experiență juridică, iar „Daniel Morar a dovedit că este pregătit profesional”.

Întrebat dacă numirea unui procuror în funcția de membru al Curții Constituționale nu încalcă spiritul legii fundamentale, Zegrean a răspuns că „mai sunt foști procurori care au activat în cadrul Curții și nu le-a pus nimeni nicio piedică”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom