Turcan a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pe legea bugetului și modificarea OUG 114

Turcan a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pe legea bugetului și modificarea OUG 114
Publicat: 17/12/2019, 22:17

Raluca Turcan a mai precizat că intenția Guvernului este ca pe 23 decembrie să fie prezentate proiectele Legii bugetului de stat și Legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament.

„Acest demers al PSD este de șicanare și constituie un argument în plus, la care noi nu doream neapărat să ajungem, și anume de a angaja răspunderea pe bugetul de stat. Am decis să mergem pe această variantă, tocmai pentru că s-a dovedit că, în Parlament, există lipsa de responsabilitate și de angajament a celor din PSD și din nefericire și o lipsă de mobilizare la maximum a partidelor care susțin în momentul de față Guvernul”, a explicat Raluca Turcan, marți seara, la Realitatea Plus.

Vicepremierul a spus că opoziția poate depune moțiune cenzură în termen de trei zile de la asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat pentru 2020.

„Sper să nu încerce să șicaneze, asta ar fi culmea culmilor, să blocheze adoptarea în termenii legali a bugetului. După ce se prezintă în plen, există trei zile în care Opoziția poate să depună moțiune. Dacă ei consideră că noi greșim atât de tare și soarta românilor este în pericol, se pot mobiliza și pot depune moțiune de cenzură care poate duce la demiterea acestui Guvern”, a conchis Turcan.

Totodată, premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că există o probabilitate de 75% ca Guvernul să aleagă varianta angajării răspunderii pe Legea bugetului de stat de anul viitor și 25% să fie o dezbatere în Parlament.

Cum se modifică OUG 114/2018

Printre modificările OUG 114/2018 sunt cele legate de înghețarea indeminizațiilor demnitarilor în 2020, interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat și a detașărilor din privat la stat, potrivit documentului obținut de MEDIAFAX.

Proiectul de lege pregătit de Guvern care modifică OUG 114/2018 arată că indemnizațiile demnitarilor nu vor crește în 2020, ci vor fi menținute la nivelul lunii decembrie a acestui an.

Pensia nu poate fi cumulată cu veniturile realizate de salariații autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, cât și cei care lucrează în regii autonome, societăți naționale, companii naționale și din societăți comerciale al căror capital social este deținut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, conform proiectului de lege al Guvernului.

Propunerea Guvernului prevede și abrogarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a măsurilor în domeniul investițiilor publice și a celor fiscal-bugetare. Mai exact, de la începutul anului viitor este abrogată obligația pentru instituțiile bancare de a plătit taxa pe active financiare, în situația în care media trimestrială ROBOR depășește pragul de 2%.

De asemenea, proiectul de lege elimină posibilitatea mutării banilor contribuiți la pensie de la sistemul de economisire privat la Pilonul I și anulează prevederile care instituiau necesitatea majorării capitulului social pentru societățile de administrare a fondurile de pensii private Pilon II.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, proiectul de act normativ stabilește că plafonarea prețurilor la gaze naturale la 68 lei/MWh pentru consumatorii casnici și producătorii de energie termică destinată consumului casnic își încetează efectul la data de 30 iunie 2020.

În materie de comercializare a energiei electrice la preț plafonat, energie electrică destinată consumatorilor casnici, proiectul de act normativ instalează o perioadă de tranziție mai lungă decât la gaze, care ridică plafonul la data de 31 decembrie 2020. Efectiv, comercializarea energiei electrice în regim reglementat stabilit de ANRE încetează la această data.

Programul național de dezvoltare locală se mută de asemenea la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și se instituie un mecanism de control al banilor.

Astfel, în situația în care solicitările de transfer depășesc 80% din creditele bugetare disponibile în anul în curs, prevăzute în buget, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării si Administrației procedează la înștiințarea beneficiarilor contractelor de finanțare cu privire la data limită până la care aceștia mai pot depune solicitări de finanțare și efectuează transferurile către beneficiari în limita creditelor bugetare disponibile, în ordinea cronologică depunerii solicitărilor.

O prevedere a proiectului de lege care modifică OUG 114/2018 arată că „Fondul de Dezvoltare și Investiții, mecanism specific de finanțare în domeniul investițiilor publice, denumit în continuare Fond, fără personalitate juridică, este gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, printr-un cont de disponibil”, conform proiectului de lege obținut de MEDIAFAX.

Proiectul de lege al Executivului Orban transferă Programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor” de la CNSP la Ministerul Dezvoltării. Programul guvernamental înființat prin OUG 114 care are ca scop susținerea financiară a investițiilor private în construcția și/sau înființarea, amenajarea și dotarea de grădinițe cu profil sportiv, va fi administrat de Compania Națională de Investiții S.A.

Pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a Executivului figurează și un proiect de hotărâre pentru rechemarea Sabinei Șomăcescu din funcția de consul general al României la Toronto Canada. Ea fusese numită în funcție pe 14 octombrie a.c.

De asemenea, sunt înscrise pentru ședința de miercuri a Executivului mai multe proiecte de hotărâre privind eliberarea și numirea în funcție a unor prefecți și subprefecți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani