Țuțuianu cere 75 de milioane de euro pentru Institutul Cantacuzino. „Nu e o sumă care să nu poata fi asigurată de un Guvern responsabil”

Țuțuianu cere 75 de milioane de euro pentru Institutul Cantacuzino. 
Nu e o sumă care să nu poata fi asigurată de un Guvern responsabil
Publicat: 28/08/2017, 16:05
Actualizat: 29/08/2017, 10:03

Potrivit ministrului Apărării, cele 25 de milioane de euro, pe an, ar urma să vină de la „bugetul statului cu titlul de subvenție”.

„Există și o componentă de venituri proprii. Am făcut o primă discuție informală cu ministrul Cercetării, la sfârșitul săptămânii, să vedem dacă putem să legăm pe componentă de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar față de bugetul alocat de 2 la sută din PIB (….) E o problemă de interes național. 25 de milioane de euro pe an nu este o sumă care să nu poata fi asigurată de un Guvern care e responsabil (…) Este o chestiune de securitate națională”, a declarat Adrian Țuțuianu, la finele ședinței Comisiei SRI, pe care o conduce.

Țuțuianu a precizat că a constituit un grup de lucru la nivelul MApN, care urmează să facă o evaluare a Institutului.

„Am cerut să se stabilească în ce condiții putem produce vaccinuri și putem desfășura alte activități de natură științifică în cadrul Institutului și care ar fi o alocare minimă necesară (…) Au termen de la mine 10 zile să îmi prezinte proiectul de act normativ”, a spus Țuțuianu.

Totodată, Țuțuianu a declarat că în doi ani de zile ar urma să fie reluată producția de vaccinuri la Cantacuzino.

„Zece zile au termen să facă această analiză și să propună un proiect de OUG dintr-o evaluare prealabilă (…) 25 milioane de euro în primii trei ani de funcționare, cu concluzia făcută de specialiștii mei militari că am putea să producem vaccinuri în doi ani de zile. Avem nevoie de bani pentru dotări de liniile de producție și pentru pregătirea acestei producții”, a mai spus Țuțuianu.

Întrebat de ce a fost necesară trecerea Institutului de la Ministerul Sănătății la Ministerul Apărării Naționale, Țuțuianu a răspuns: „El a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reușit nimeni să îl pună în funcțiune. Există, acolo, cred că știți și o anumită dezordine și conflicte care nu au putut fi temperate în niciun fel și atunci domnul prim-ministru mi-a zis că MApN, ca structura cu reguli mai bine definite, poate să asigure revitalizarea acestui Institut”.

La rândul său, premierul Mihai Tudose afima, în urmă cu o zi, că „revitalizarea și dezvoltarea activității” Institutului Cantacuzino reprezintă „un obiectiv asumat al Guvernului” și că „personal” va urmări acest proces.

„Institutul Cantacuzino trebuie să redevină funcțional, iar pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla, am decis ca acesta să fie preluat de către Ministerul Apărării Naționale și transformat în unitate militară cu conducere militară. Am sentimentul și speranța că o mână forte, alături de un proiect bine stabilit, vor îndeplini această misiune de importanță națională, iar eu personal voi urmări îndeaproape întregul proces. Institutul reprezintă un brand românesc, cu o istorie de aproape un secol și cu multe performanțe atinse, motive pentru care trebuie să ducem mai departe această moștenire”, a scris Tudose pe contul său de Facebook.

România a exportat anul trecut vaccinuri și seruri în valoare de 10,3 milioane de euro, după cum arată datele provizorii furnizate de Institutul Național de Statistică la solicitarea ZF.

În ceea ce privește dozele de vaccin, România este dependentă de doi giganți internaționali din domeniul farmaceutic care au autorizație de punere pe piață a vaccinurilor, francezii de la Sanofi (cu afaceri de 831 de milioane de lei anul trecut) și britanicii de la GlaxoSmithKline (cu afaceri de 528 mil. de lei în 2016).

În prezent, „institutul realizează microproducție de vac­cinuri cu scop expe­rimental. Nu produce vaccinuri pentru piață”, potrivit lui Francisc Czobor, directorul teh­nic al institutului, care mai preciza, pentru ZF, că Institutul Cantacuzino nu a exportat niciodată vaccinuri.

Institutul Cantacuzino, care producea vaccinuri pentru pacienții români, a fost trecut în subordinea Ministerului Educației din 2014 până la finalul anului trecut, când a revenit la Ministerul Sănătății, însă nu a început să producă vaccinuri pentru piața locală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Sume astronomice la MasterChef. Cât primesc Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea