UDMR își anunță public solidaritatea cu primarul Antal Árpád, anchetat de DNA

UDMR își anunță public solidaritatea cu primarul Antal Árpád, anchetat de DNA
Publicat: 17/02/2016, 17:04
Actualizat: 18/02/2016, 18:08

”Uniunea a aflat cu stupoare despre faptul că DNA a efectuat percheziții la sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv la domiciliul primarului Antal Árpád, vizând un contract finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cazul căruia instituția de finanțare a remis un document prin care se stabilește îndeplinirea tuturor criteriilor de reglementare, respectiv legalitatea tuturor aspectelor. Considerăm că, într-un stat de drept, este cel puțin de așteptat ca, în astfel de cazuri, în spațiul public să nu apară diferite ipoteze prezentate drept realități confirmate. O asemenea practică încalcă principiile de bază ale democrației”, se arată într-un comunicat de presă al UDMR remis miercuri MEDIAFAX.

UDMR își exprimă, totodată, ”încrederea deplină că audierile ce vor avea loc pe parcursul acestei zile vor clarifica, cu siguranță, acuzațiile aduse și vor dovedi că acestea sunt nefondate”.

Înainte de a fi dus la audieri, Antal Arpad a postat un mesaj pe o pagină de socializare, susținând că „autoritățile române nu înțeleg contractul, deoarece a fost întocmit în baza unor proceduri foarte moderne, folosite de către BERD și Banca Mondială”, citat de corespondentul MEDIAFAX.

„Nu l-a înțeles (contractul – n.r.) Curtea de Conturi și, din această cauză, m-a denunțat la DNA. BERD a spus în timpul anchetei Curții de Conturi că totul s-a făcut conform regulamentului. Instituțiile financiare internaționale pot face, în baza legilor, achiziții publice în România, pentru că ele funcționează ca un stat. Instituția care a dat banii spune că totul este în ordine, totul s-a făcut conform regulamentului. Mai mult, noi nu putem să achităm niciun cent până când BERD nu dă aviz, însă autoritățile române nu înțeleg acest lucru”, a scris Antal.

Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziții la Primăria Sfântu Gheorghe, vizat de anchetă fiind primarul orașului. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că procurorii au descins la Primăria Sfântu Gheorghe în cadrul unei anchete ce vizează fapte de corupție, prejudiciul ridicându-se la un milion de euro.

Oficial, DNA a anunțat într-un comunicat de presă că „sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații situate în municipiul București și județele Covasna și Brașov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”.

Cercetările se fac într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție comise în perioada 2010-2014, se arăta în comunicatul DNA.

După percheziții, primarul Antal a fost dus la audieri, iar surse locale au declarat corespondentului MEDIAFAX că audierile vor avea loc la sediul DNA București.

La rândul său, primarul Antal Arpad declara că procurorii anticorupție au descins, miercuri dimineață, la locuința sa, spunând că în acest caz este vorba despre un denunț al Curții de Conturi legat de un contract încheiat între municipalitate și BERD, privind lucrări de infrastructură. El afirma că acel contract a mai fost verificat în urmă cu doi ani de Curtea de Conturi.

Antal spunea că, în cazul în care cei care investighează cazul sunt interesați de aflarea adevărului, el așteaptă „calm și liniștit” finalizarea anchetei și a afirmat că, probabil, va fi dus pentru audieri la București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?