UDMR și-a lansat candidații la euroalegeri. Sogor Csaba: „Suntem dispuși, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăiești în minoritate”

Publicat: 29/03/2014, 16:24

Odată cu obișnuita recuzită roșu-alb-verde – plus, ca de obicei la asemenea evenimente, imnul Ungariei și imnul secuiesc – au fost scoase la iveală și cele trei sloganuri pentru această campanie: „Majus 25 eves eggyut” (joc de cuvinte: Mai 25 de ani împreună), „Erdelyt Europaba” (Ardealul în Europa) și „Magyar Erdeket Brusszelbe” (Interesele maghiarilor la Bruxelles). Apoi, după spiciul lui Kelemen Hunor, cei prezenți au mai avut parte de o „surpriză în primă audiție publică absolută”: „Hai, lalea, lalea!”, imnul de campanie al UDMR pentru aceste europarlamentare, o melodie pop-rock ritmată pe mesajul „Europa e liberă, hai maghiari cu toții în ea!”.

Kelemen Hunor: „Dacă maghiarii nu vor ieși la vot, pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români”

După alocuțiunile de bun-venit ale gazdelor – primarul Bunta Levente și senatorul Verestoy Attila – la microfon a urcat Kelemen Hunor, liderul Uniunii și proapăt vicepremier al guvernului român.

„Interesul nostru comun, al tuturor maghiarilor din România, este să trimitem cît mai mulți reprezentanți la Bruxelles. Noi, maghiarii din România, credem în Europa, avem aceleași valori comune și aceleași principii comune pe care se bazează Europa”, și-a început el alocuțiunea.

Apoi a continuat: „Trebuie aducem Catalonia și Tirolul de Sud în Ardeal, trebuie să cultivăm spiritul transilvanismului aici, trebuie să ducem spiritul transilvanismului în Europa. În ultimii 25 de ani ne-am străduit ca granițele să nu constituie o piedică în relațiile maghiaro-maghiare, iar aderarea României la UE a consolidat acest lucru. Europa trebuie să ne apere interesele, să adopte o legislație pentru apărarea minorităților. Iar noi, la rândul nostru, noi ne străduim ca vocea noastră să fie auzită și ascultată în Europa. Comisia Europeană a respins cererile noastre, dar noi nu vom renunța, vom merge la CEDO pentru apărarea drepturilor și întereselor noastre. Avem un mesaj simplu: candidații nostri nu vor ajunge în Parlamentul European dacă nu vor primi voturile maghiarilor, dacă maghiarii nu vor ieși la vot ca să voteze candidații UDMR , pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români. Succesul nostru este deci și succesul tuturor maghiarilor, iar pentru asta ne bazăm pe fiecare maghiar, și acum, și în viitor.

Marko Bela: „Fără noi nu ar fi fost posibilă aderarea la NATO și la Uniunea Europeană”

Pe podium a urcat apoi fostul președinte unional Marko Bela. „Toată lume spune că românii sunt adversarul nostru și e destul adevăr în această afirmație, în ultimii 25 de ani, în ultimii 100 de ani ne-am confruntat mereu cu românii pentru drepturile noastre. Dar nu acest adversar este cel mai periculos, cel mai periculos adversar al nostru este ignoranța, care ne spune că nu are nici un rost să mergem la București sau la Bruxelles, fie și doar cu 2-3 oameni. Adversarul cel mai periculos este lipsa de credință, de interes, care ne spune că oricum nu avem șanse, care nu se uită la câte rezultate am obținut în ultimii 25 de ani, atât la București, cât și pe plan internațional. Fără noi nu ar fi fost posibilă aderarea la NATO și la UE, iată de ce rtrebuie să fim în continuare prezenți atât la București, cât și la Bruxelles. Suntem în stare și trebuie să mergem la Bruxelles cu reprezentanții noștri, pentru că avem un cuvânt de spus. UDMR a arătat că poate să mobilizeze oamenii la vot, așa că toată lumea trebuie să se implice și atunci vom câștiga!”, a spus Marko Bela.

Borbely Laszlo: „Vom avea și autonomia, pentru că ni se cuvine”

Primit cu aplauze și „Happy birthday to you!” pentru ziua sa de naștere, vicele politic al UDMR, Borbely Laszlo și-a început alocuțiunea cu o inventariere a celor prezenți, pe județe. Concluzia: „Suntem cu toții aici, maghiarii din tot Ardesalul și dinBanat, și de aceea suntem puternici, de 25 de ani suntem puternici. De ce? Pentru că avem dreptate. Și trebuie să spunem concetățenilor nostri acest lucru. Încă în 1990, apoi mult mai răspicat în 1993, am formulat toate drepturile noastre, tot ceea ce vrem. Și foarte multe lucruri s-au realizat de atunci, deși mulți au fost sceptici că se va realiza ceva. Mulți au crezut că nu vom putea ridica satuia libertății la Arad, mulți au fost sceptici că ne vom putea folosi limba noatră în învâțământ, de toate gradele, sau că vom putea obține retrocedarea pădurilor către composesorate.” Apoi a venit și concluzia: „Ce vrem noi în Parlamentul Europei? Simplu: toate drepturile despre care v-am vorbit. Și vom avea și autonomia, pentru că ni se cuvine”

Sogor Csaba: „În Secuime, să-i facem pe români să simtă cum e să trăiești în minoritate”

Au urmat apoi la microfon, în ordinea poziționării pe listă, candidații UDMR pentru Bruxelles la scrutinul din 25 mai: actualii europarlamentari Winkler Iuliu și Sogor Csaba, care au mandatele ca și asigurate, urmați de Vincze Lorand, care ar putea „prinde” și el un mandat, la redistribuire. Lait-motivul discursului fiecăruia dintre ei – „Ardealul trebuie dus în Europa!” și „Interesele maghiarilor în Europa!”, cele două sloganuri ale UDMR în această campanie.

„În Secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu suntem minoritari, așa cum se simt colegii noștri români în Uniunea Europeană. Noi, maghiarii din Ardeal avem dreptul să trăim în Europa, știm ce vrem și cum va fi lumea pe care o dorim. Și suntem dispuși, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăiești în minoritate, pentru asta vă cer ajutorul!”, a sunat apelul „mobilizator” cu care și-a încheiat cuvântarea Sogor Csaba. „Nu e adevărat, nu asta a zis, probabil a fost foarte greșit tradusă. A zis că în Uniunea Europeană toți suntem minoritari, și românii sunt minoritari și asta trebuie să înțeleagă fiecare și românii trebuie să înțeleagă ce simțim noi ca minoritari, nu a vorbit despre românii din Secuime”, a încercat să-l „scoată” ulterior, la finalul mitingului, prim-vicepremierul Kelemen Hunor. În ceea ce îl privește, Vincze Lorand a promis că prioritatea sa ca europarlamentar va fi ca” autonomiile din Europa să fie împământenite și în Ardeal”.

După două ore, primul miting electoral al UDMR pentru europarlamentare s-a încheiat cu un „Tatăl Nostru”, urmat de inmul Uniunii Europene și de „Hai, lalea, lalea!”

Foto: Adrian Popescu, Gândul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului