Udrea, despre Guvernul Ponta: Dacă nu pot asigura plata pensiilor și salariilor, să demisioneze

Udrea, despre Guvernul Ponta: Dacă nu pot asigura plata pensiilor și salariilor, să demisioneze
Publicat: 14/10/2012, 15:20
Actualizat: 06/04/2019, 16:13

Fostul ministru PDL Elena Udrea a declarat, duminică, la Roman, comentând afirmațiile premierului Victor Ponta despre buget, că dacă cei din USL nu pot asigura plata pensiilor și salariilor, atunci trebuie să demisioneze, pentru că nu pot guverna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este proba incapacității acestui Guvern și a incapacității USL de a guverna, de a conduce România. Guvernul Boc a lăsat o creștere economică de 2,5%, a lăsat 4,5 miliarde de euro în buget și o absorbție a fondurilor europene de 20%. După cinci luni de guvernare USL, aflăm astăzi că nu sunt în stare să-și asigure cheltuielile până la sfârșitul anului deși au avut rectificare bugetară la mijlocul anului și puteau să-și prioritizeze cheltuielile astfel încât să le ajungă banii până în decembrie”, a spus Udrea, comentând afirmațiile premierului despre resursele bugetare.

Ea a spus că cei din Guvernul USL trebuie să demisioneze dacă nu pot asigura salariile și pensiile.

„În schimb, ei au luat banii de la investiții, ceea ce înseamnă că au scăzut încasările din taxe și impozite la buget. Au blocat absorbția fondurilor UE, lăudându-se cu «performanța» de a avea o absorbiție de 0,01%. Au eșuat în privatizarea Oltchim, transformând-o într-o telenovelă tragică pentru angajați și au îndepărtat investitorii. Dacă nu pot asigura plata pensiilor și salariilor, să demisioneze, pentru că înseamnă că nu pot guverna. Nici Guvernului Boc nu i-a fost ușor, dar am avut grijă ca în fiecare an să existe bani pentru cheltuielile necesare ale statului”, a spus Udrea.

Premierul Victor Ponta a afirmat că prioritatea actuală a Guvernului este identificarea fondurilor pentru funcționarea spitalelor, plata unei părți din pensii și activitatea Ministerului Administrației și Internelor, deoarece construcția bugetară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului.

„Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie – așa s-a prevăzut anul trecut în buget – nu există nicio resursă pentru funcționarea spitalelor, pentru Ministerul Administrației și Internelor, pentru o parte din pensii și atunci, profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat și în trimestrul III, și rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să știu că până la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, funcționarea instituțiilor publice și încălzirea putem să le asigurăm, evident cu un buget pentru 2013”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV.

Premierul a explicat astfel că a constatat că fosta administrație a aprobat un buget din care lipsește finanțarea aferentă ultimelor 45 de zile din acest an, în condițiile în care cererile de alocări însumează 3,5 miliarde lei, reprezentând necesarul minim până la sfârșitul anului. Din totalul acestei sume, 200 milioane lei trebuie alocate primăriilor pentru indemnizațiile destinate însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.

Ulterior, Ponta a declarat duminică, la Iași, că sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizații și pentru funcționarea instituțiilor statului, până la sfârșitul anului, fondurile necesare în acest sens urmând să fie realocate din alte părți.

„Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizații și pentru funcționarea instituțiilor statului, dar realocându-i din alte părți”, a afirmat, duminică, la Iași, într-o conferință de presă, premierul.

Victor Ponta a reclamat că s-a ajuns în această situație pentru că fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele zece luni ale anului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×