Udrea și Blaga, față în față pentru prima oară de la izbucnirea scandalului candidaturilor la șefia PDL

Udrea și Blaga, față în față pentru prima oară de la izbucnirea scandalului candidaturilor la șefia PDL
Publicat: 21/02/2013, 20:07
Actualizat: 04/07/2013, 07:59

Conducerea PDL va discuta, vineri și sâmbătă, în două reuniuni, despre alegerea viitorului președinte al partidului, atmosfera anunțându-se tensionată, pe fondul conflictului dintre cei doi candidați, Elena Udrea și Vasile Blaga, în care a intervenit și președintele Traian Băsescu. De altfel, cei doi se vor întâlni față în față, liderul PDL invitând-o personal pe Udrea să participe vineri la Colegiu Director.

Colegiul Director de vineri va pregăti Consiliul Național de Coordonare de sâmbătă, acesta urmând să stabilească data Convenției Naționale extraordinare a partidului unde va fi aleasă noua conducere, data propusă fiind 23 martie.

La cele două reuniuni se va discuta despre modificarea Statutului și despre adoptarea a patru rezoluții referitoare la revizuirea Constituției, reorganizarea administrativ-teritorială, la Codul electoral și la parcursul european al României în exercițiul financiar.

Una dintre modificările statutului pe care Vasile Blaga a propus-o este ca foștii președinți ai partidului să facă parte din Biroul Permanent Național.

Mai mulți democrat-liberali au făcut propuneri de modificare a Statutului, cum este europarlamentarul Cristian Preda, care a anunțat că va propune o formulă de triumvirat pentru conducerea partidului, cu trei copreședinți, secondați de șapte vicepreședinți, dar soluțiile vor fi tranșate în cele două ședințe ale forurilor de conducere.

La ședința Colegiului Director al PDL a fost invitată și Elena Udrea, deși aceasta nu face parte din acest for de conducere. Blaga a invitat-o, conform declarațiilor sale, pentru ca aceasta să audă de la liderii din teritoriu că se fac presiuni în numele ei.

Discuțiile din Colegiul Director și din Consiliul Național deCoordonare au loc pe fondul atacurilor făcute publice de către președintele Traian Băsescu la adresa actualului președinte al partidului Vasile Blaga.

Atacurile au fost și de o parte și de alta, fie în emisiuni televizate, fie pe Faceboock.

Președintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că Elena Udrea poate avea profil de lider al PDL și că PDL seamănă acum în interior cu FSN și a criticat conducerea actuală și pe liderul Vasile Blaga pentru îndepărtarea echipei lui Emil Boc din fruntea partidului după alegerile locale din iunie 2012 și pentru rezultatele proaste la parlamentare.

Vasile Blaga i-a replicat președintelui Traian Băsescu: „Partidul ăsta cu conducerea asta este cel care a salvat democrația în România în vară și inclusiv pe domnia sa” și i-a transmis că 22 de milioane de români știu că acesta o susține pe Udrea în fruntea PDL.

Și alți lideri ai PDL au ținut să răspundă acuzațiilor șefului statului, fie afirmând că acesta ar trebui să dea mai multe detalii, fie arătându-se deranjați de intervenția lui Traian Băsescu.

Au existat și lideri PDL care i-au dat dreptate președintelui Traian Băsescu, dar puțini s-au declarat de partea unei tabere sau alteia.

Fostul președinte al PDL Emil Boc și-a exprimat speranța ca dezbaterea internă care va urma în PDL după depunerea candidaturilor pentru funcția de președinte să fie fairplay, pentru a nu se transforma partidul, după Convenția Națională, într-unul care creează „fracțiuni și tranșee”.

Băsescu a spus despre Blaga: „O, săracul”, iar Blaga a răspuns: „Eu respect sentimentele domnului președinte, îi spun în același timp că e mult mai ușor să distrugi decât să construiești, iar dânsul știe asta foarte bine”.

După aceste schimburi de replici, liderul PDL a anunțat că niciodată nu îl va ataca pe președintele Traian Băsescu, pornind de la ideea că acesta a contribuit mult la renașterea PDL, aducând partidul de la 7,2% în 2001 până la dublu în 2004 și BPN a adoptat un apel ca membrii partidului sa nu-și spele rufele în public.

Ca urmare,Traian Băsescu a scris pe Facebook că între el și conducerea PDL nu a existat niciun fel de dialog după alegerile din decembrie 2012 și nici nu poate exista un dialog cât timp conducerea formațiunii va fi asigurată de actuala echipă de politicieni și că intervenția sa este legitimă pentru că și el și PDL au același electorat.

Replicile au fost și între Elena Udrea și Vasile Blaga, Udrea spunând că în formațiune nu mai există, în prezent, „comunicare între vârful partidului și baza lui”, iar conducerii PDL îi este frică, din ce în ce mai mult, să stea în fața oamenilor.

Udrea a arătat, pe Facebook, și că 22 de milioane de români știu că Blaga este susținut de Dan Voiculescu și USL, iar întrebarea este de ce. Blaga a răspuns că afirmația acesteia este incorectă și că Udrea știe mai bine ce este în USL pentru că a fost și în PSD și în PNL.

Disputele au fost caracterizate de secretarul executiv al PDL Theodor Paleologu prin expresia moldovenească: „Se bat

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple