Uioreanu: Băsescu, un adevărat Gică contra al reformei sistemului de educație

Uioreanu: Băsescu, un adevărat Gică contra al reformei sistemului de educație
Publicat: 10/10/2012, 13:45
Actualizat: 31/07/2014, 14:54

Vicepreședintele PNL Cluj Horea Uioreanu spune că Traian Băsescu „se dovedește a fi un adevărat Gică contra” al reformei educației, retrimiterea în Parlament a legii privind bacalaureatul profesional fiind o dovadă a faptului că „ura” acestuia față de Guvern îl împiedică să vadă lucrurile obiectiv.

Vicepreședintele PNL Cluj Horea Uioreanu, care este și președintele Consiliului Județean Cluj, susține, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că Traian Băsescu „își bate din nou joc de educație, de profesori și de elevi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Președintele ilegitim al României se dovedește a fi un adevărat Gică contra al reformei sistemului de educație. Retrimiterea în Parlament a legii privind bacalaureatul profesional este o dovadă în plus a faptului că ura lui Traian Băsescu față de actualul Guvern îl împiedică să vadă lucrurile obiectiv. Traian Băsescu își bate din nou joc de educație, de profesori și de elevi. El continuă politica prin care obligă tinerii să emigreze, să-și caute norocul și un loc de muncă peste hotare”, spune Uioreanu.

Potrivit sursei citate, „cel care se autointitulează șef al statului și președinte al tuturor românilor” dovedește, din nou, inconsecvență în declarații, dar și un dezinteres total pentru nevoile românilor, „alții decât membri ai PDL și ai camarilei politice prezidențiale”.

Uioreanu afirmă că, în urmă cu doar trei ani, Traian Băsescu reclama faptul că școala românească pregătește doar filozofi și că lipsesc meseriașii, între care enumera tinichigii și frizeri.

„Acum, pus în fața deciziei de a da tinerilor posibilitatea să aleagă bacalaureatul profesional, deci și o șansă în plus pe piața muncii, domnul Băsescu se sucește și uită de propriile declarații. Gestul prezidențial nu e foarte greu de înțeles, deoarece nici actualul locatar de la Cotroceni și nici sfătuitorul său, Daniel Funeriu, nu sunt iubitori de școală, cu atât mai puțin de reforma adevărată și potrivită a sistemului de educație”, spune Uioreanu.

El adaugă că Funeriu a desființat școlile de arte și meserii, care ofereau elevilor o meserie, și era de așteptat ca șeful său, Traian Băsescu, să nu fie de acord cu propunerea de a reda tinerilor României șansa de a se profesionaliza și pentru că această propunere aparține unui ministru al Guvernului USL.

Președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, în sensul eliminării dispozițiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional, susținând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învățământului și buna desfășurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

Președintele afirmă că pentru competitivitatea educațională a României este nevoie de stabilitate și predictibilitate în arhitectura sistemului educațional și, concomitent, de intervenție pe proces educațional – calitatea cadrelor didactice, relația cu angajatorii – și pe conținuturi – programa școlară, practica.

Potrivit șefului statului, având în vedere dispozițiile Legii educației naționale, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă și fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerența sistemului de educație.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, declara marți seară la RFI că „președintele a fost dezinformat de consilierul domniei sale pe educație, care-și imaginează că legea pe care Guvernul Boc și-a asumat răspunderea nu este deloc perfectibilă”.

În replică, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, actual consilier prezidențial, a declarat, la RFI, că este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea școlii și că ministrul Ecaterina Andronescu trebuie „să decidă în sfârșit să fie contemporană cu anul 2012”.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să susțină în continuare în Parlament adoptarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, chiar dacă președintele Traian Băsescu „își mai dorește din când în când să fie prim-ministru”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...