ULTIMATUMUL dat de Ponta lui Băsescu înaintea Consiliului European

ULTIMATUMUL dat de Ponta lui Băsescu înaintea Consiliului European
Publicat: 09/07/2014, 12:27
Actualizat: 19/03/2015, 02:03

Premierul Victor Ponta susține că nu va nominaliza oficial comisarul avansat de președintele Traian Băsescu la Bruxelles dacă nu va fi delegat de șeful statului să participe personal la Consiliul European din 16 iulie la care ar urma să poarte negocierea finală a posturilor noii Comisii Juncker.

„Dacă președintele merge și propune să luăm un portofoliu X ptentru Ion Ionescu, eu nu îl voi nominaliza”, le-a spus Ponta jurnaliștilor cerând public să fie desemnat de președinte ca reprezentant al României în locul său la Summitul din 16 iulie.

UPDATE 12.15: La aproximativ o oră după plecarea premierului Victor Ponta, Curtea Constituțională a decis că nu există un conflict juridic între Președinție și Guvern pe tema participării la Consiliul European, lăsând practic această sarcină președintelui.

Ultimatumul a fost dat de Ponta la ieșirea de la ședința Curții Constituționale în care se discută noua sa sesizare privind existența unui conflict cu președintele pe tema reprezentării la Bruxelles. Oficial, premierul și-a explicat demersul în cheia evitării unor conflicte viitoare. „Pe 16 iulie va fi Consiliul European care are pe ordinea de zi desemnarea comisiarilor europeni. Eu am cerut doar pentru viitor să se explice foarte clar președintelui ca atunci când e vorba de o agendă care ține strict de Guvern mandatul să nu mai poate fi refuzat. Eu am cerut CCR ca pentru viitorul președinte al României și pt viitorul prim-ministru să stabilească un cadru”, a arătat el.

Indiferent de soluția CCR în acest conflict însă, avertismentul lui Ponta a fost unul politic, cu bătaie spre Palatul Cotroceni. în condițiile în care reglementările actuale îi oferă libertatea deplină de a trimite la Bruxelles numele unui comisar care să provină din România fără consultarea președintelui și, implicit, fără a ține cont de demersurile acestuia în negociere.

În opinia lui Ponta, premierul ar trebui să fie cel care poartă exclusiv discuțiile pentru nominalizarea comisarului din partea României având în vedere că propunerea oficială va veni, în final, din partea Guvernului, fără ca Președinția să o poată opri decât, eventual, prin declanșarea unui scandal public, așa cum s-a întâmplat în 2007 în cazul lui Varujan Vosganian. În această logică, premierul este dispus să informeze în prealabil doar Parlamentul în plenul căruia spune că intenționează să meargă în acest scop. „Eu, înainte de a propune comisiarul european, voi merge în Parlament”, a adăugat Ponta.

Punctul de vedere al Președinției a fost susținut la CCR de consilșierul prezidențial Claudiu Dinu. „Din punctul nostru de vedere, sunt trei decizii ale Curții Constituționale, care a tranșat problema reprezentării, una dată într-un conflict juridic de natură constituțională între președinte și Guvern și două date pe obiecții de neconstituționalitate. În aceste decizii nu apare nicăieri obligativitatea sau cazuri de obligativitate în care președintele să fie obligat să delege reprezentarea la Consiliul European. Dacă exista această obligativitate și președintele, în acel caz obligatoriu, nu ar fi dat reprezentarea, da, era un conflict juridic de natură constituțională și atunci o cerere era normal să fie binevenită”, a explicat acesta după ședință.

Poziția premierul este diametral opusă de cea exprimată de președinte la Bruxelles, la finalul Consiliului European din Băsescu spunea că a convenit cu Ponta un „obiectiv” principal al negocierilor duse de România: păstrarea portofoliului Agriculturii pentru Dacian Cioloș.

„Obiectivul nostru din acest punct de vedere, așa cum am convenit cu primul-ministru Victor Ponta, este să ne menținem portofoliul Agriculturii prin Dacian Cioloș. Nu știu dacă vom reuși, dar este obligația noastră să facem tot ce se poate să nu mai avem un portofoliu gen Multilingvism”, a spus Băsescu, adăugând însă că „suntem pregătiți pentru o alternativă”, fără a avansa nume sau variante de alte portofolii. În urmă cu o lună, premierul se arăta, într-o intervenție tv, rezervat în legătură cu ipoteza Cioloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”