Un fost ministru al Apărării A ANALIZAT actele de „ofițer acoperit” prezentate de Robert Turcescu. Ce a descoperit

Un fost ministru al Apărării A ANALIZAT actele de „ofițer acoperit prezentate de Robert Turcescu. Ce a descoperit
Publicat: 22/09/2014, 16:20
Actualizat: 22/09/2014, 19:54

Dobrițoiu a fost întrebat dacă un livret militar, precum cel prezentat de Turcescu, îi poate atesta acestuia calitatea de ofițer acoperit.

„Ce ofițer acoperit, spun eu, îi atestă gradul și funcția într-o instituție sau specialitatea militară? Deci, ce pot să spun… Aceasta este o mascaradă a domnului Turcescu în care încearcă să atragă instituții ale statului, inclusiv răspunderea penală din partea domniei sale, pentru a ține cald un subiect. Referitor la informațiile care au apărut ieri pe presă, cu fotografii anexate, am niște comentarii de făcut în sensul că livretul militar atestă calitatea de cadru militar în rezervă, și nu activ, a celui care îl posedă. Din câte știu, și-mi aduc aminte bine, domnul Turcescu nu mai avea calitate de ofițer în rezervă a Ministerului Apărării Naționale. Ori, de aici până la ofițer acoperit… Am văzut și niște hârtiuțe acolo prin care erau prezentate niște cifre, mă rog”, a spus Dobrițoiu, președinte al Comisiei de apărare din Senat.

El a menționat că în cazul ofițerilor în rezervă aceștia „primesc soldă doar în situația în care sunt concentrați pentru activități de pregătire militară, și numai pentru perioada respectivă”.

„În rest, nimeni nu primește niciun leu de la Ministerul Apărării, ori eu nu-mi aduc aminte în calitatea de ministru să fi semnat vreun ordin de concentrare pentru domnul Turcescu. Am semnat, e adevărat, un ordin pentru retragerea gradului de locotenent-colonel, având în vedere faptul că acesta a fost obținut în mod oneros. Mai departe, toată povestea cu ofițer acoperit, descoperit…. cred că este o temă recurentă celei lansate de către președinte și probabil că într-un puseu așa de conștiință domnul Turcescu a ținut să genereze senzație”, a mai spus Dobrițoiu.

Senatorul PNL a precizat că i se pare „scandalos” faptul că numele Armatei este „târât” într-un asemenea scandal.

„E povestea domnului Turcescu, nu știu ce o fi visat dumnealui noaptea. Dacă are ceva de spus și dacă vroia să o facă, dacă ar fi fost acoperit într-adevăr undeva și ar fi avut mustrări de conștiință, putea să pună mâna pe un toc și să scrie procurorului general al României (…) și se desconspira autorităților statului. Este un subiect jenant, o picanterie de presă, prin care se dorește întreținerea atenției publice”, a susținut Dobrițoiu.

MApN spune că nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu – care a dezvăluit că a fost ofițer acoperit -, ministerul precizând că aplică legile țării și că, dacă se vor constata nereguli, alte instituții ale statului sunt abilitate să se pronunțe.

„În legătură cu informațiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spațiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naționale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile țării și consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituții ale statului sunt abilitate să se pronunțe”, se arată într-un comunicat al MApN.

Duminică, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată „Mărturise și spovedanie” a fost însoțită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa și două ștate de plată. Pe livretul militar apare ștampila MApN – UM 02515.

„Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ștatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit”, a scris Turcescu pe blogul personal. „Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu și să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în fața lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi și vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugați-vă pentru mine și cu mine să fim iertați și izbăviți. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi și de judecători drepți. Cu Dumnezeu înainte și va fi bine! Vă cer iertare tuturor”, a mai scris acesta.

Duminică seară, într-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat că documentele sunt reale, fără a spune al cărei instituții ar fi fost ofițer acoperit. Turcescu a spus că este dispus oricând va fi chemat în fața judecătorului să spună tot ceea ce știe despre aceste documente.

Robert Turcescu a anunțat totodată că se retrage din presă.

În anul 2012, Ministerul Apărării Naționale a confirmat că jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Turcescu apărea pe o listă împreună cu politicieni, foști miniștri, primari, președinți, alți jurnaliști. Atunci, Robert Turcescu, a susținut, într-o scrisoare adresată MApN, că pentru el acest lucru reprezintă o „regretabilă eroare” și solicită de urgență „îndreptarea acestei situații prin revenirea la starea de fapt: cetățean român care nu și-a satisfăcut stagiul militar și, prin urmare, nu poate aparține corpului ofițeresc al Armatei Române”. Robert Turcescu spunea, că în situația în care nu i se va anula gradul primit „în mod accidental”, va „acționa în judecată MApN pentru prejudicii grave de imagine și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de acest lucru”.

MApN a dat publicității în august 2012 o listă cu cei cărora le-au fost acordate grade militare în perioada 2010-2012 și pentru care s-au înregistrat nereguli, în care apăreau inclusiv politicieni, sportivi renumiți și în care se regăsea și numele lui Robert Turcescu. Ulterior, Ministerul a retras toate aceste grade acordate cu nereguli.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun din București....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...