Un ONG cere Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea

Un ONG cere Departamentului de Stat al SUA suspendarea vizei lui Liviu Dragnea
Publicat: 24/04/2018, 11:42
Actualizat: 24/04/2018, 15:12

Solicitarea, anunță mișcarea civică, a fost făcută în baza Decretului 7750 din 12 ianuarie 2014, par. (1) lit. (c), par. 3, par. 4 și par. 6, emis de Președintele SUA, și a Regulamentului 22 CFR 41.122.

Conform Decretului 7750, având în vedere „efectele profund negative pe care corupția instituțiilor publice le are asupra eforturilor Statelor Unite de a promova securitatea și de a consolida instituțiile democratice și sistemul pieței libere”, precum și „importanța pe care Statele Unite și comunitatea internațională o acordă luptei împotriva corupției”, intrarea pe teritoriul american se suspendă în cazul demnitarilor ale căror fapte de „delapidare a banilor publici sau de amestec în procedurile judiciare, electorale sau alte proceduri publice au efecte negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite”.

Decretul prezidențial 7750 definește efectele negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite astfel: consecințe asupra „activității economice internaționale ale companiilor americane, obiectivelor SUA de asistență externă, securității SUA în fața infracționalității transnaționale și terorismului, sau asupra stabilității națiunilor și instituțiilor democratice”.

„Liviu Dragnea îndeplinește integral criteriile prevăzute de Decretul 7750, fiind condamnat, trimis în judecată sau cercetat penal în 4 dosare (3 în România și unul în Brazilia) pentru fapte penale privind fraude electorale, fraudă cu fonduri publice europene, spălare de bani sau abuz în serviciu. De asemenea, domnul Liviu Dragnea este inițiatorul unei ofensive începute în ianuarie 2017 împotriva statului de drept și justiției independente, care pune în pericol atât stabilitatea Românei și a instituțiilor democratice, cât și investigarea infracționalității transnaționale, în special corupția transfrontalieră și terorismul”, se arată într-un comunicat de presă al mișcării civice, remis marți MEDIAFAX.

Mișcarea civică Inițiativa România susține că președintele PSD a devenit un „pericol grav și iminent la adresa democrației, statului de drept, securității
României și a aliaților din UE și NATO”, iar acesta „trebuie să primească un semnal clar că România trebuie să rămână pe un drum democratic și că parteneriatul strategic cu Statele Unite se bazează pe valori democratice comune și pe respectarea deplină a standardelor statului de drept.

„Deturnarea parcursului european și euro-atlantic al României de către un inculpat cu interese penale împotriva intereselor a peste 20 de milioane de cetățeni români trebuie să-și găsească un răspuns fără echivoc și definitiv, atât în România, cât și în afara ei”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase