Uniunea Judecătorilor îl acuză pe ministrul Justiției de manipulare în cazul arhivei SIPA

Uniunea Judecătorilor îl acuză pe ministrul Justiției de manipulare în cazul arhivei SIPA
Publicat: 18/07/2017, 17:40
Actualizat: 26/03/2019, 08:18

UNJR face referire la o postare a ministrului Justiției, care a scris pe pagina sa de socializare că „instanța de judecată a respins acțiunea formulată de către UNJR/Uniunea Națională a Judecătorilor din România/, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA”.

„Ceea ce prima instanță a respins este o cerere de suspendare a executării HG 410/2017 și nicidecum „anularea HG”, care este cu totul alt tip de acțiune. Ne îndoim că, la calibrul de profesor universitar, ministrul Justitiției Tudorel Toader nu știe diferența dintre suspendarea executării unui act și anularea unui act. După ce prima instanță își va motiva hotărârea, UNJR o va ataca cu recurs. În paralel, UNJR va iniția și acțiunea de anulare a HG 410/2017″, arată reprezentanții uniunii, într-un comunicat de presă, remis marți, MEDIAFAX.

În același mesaj postat pe Facebook, Tudorel Toader susținea că „din 19 iunie, Ministerul Justiției așteaptă, de la CSM și asociațiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA”.

„Aceasta este o altă manipulare a ministrului Justiției Tudorel Toader, deoarece ceea ce acesta „așteaptă” nu are cadru legal, dat fiind ca HG-ul pe care l-a inițiat nu prevede în componența comisiei de reinventariere a arhivei SIPA niciun magistrat, ci doar reprezentanți din cadrul puterii executive (art.2 alin.1 din Hotărâre). Acesta este și unul din motivele pentru care UNJR a contestat în instanță HG 410/2017. Ministrul Justiției Tudorel Toader nu este la primul „joc” manipulativ unde prezintă jumătăți de adevăruri, cu scopul de a induce în eroare opinia publică cu privire la acțiunile pe care le face cu privire la arhiva SIPA”, conform reprezentanților UNJR.

Sursa citată precizează că, atunci când a promovat hotărârea de guvern privind arhiva SIPA, ministrul Justiției a susținut public ca dorește „desecretizarea” arhivei.

„UNJR a atras atenția că prin modul cum a fost conceput HG-ul 410/2017 nu se va „desecretiza” arhiva SIPA, ci se va deschide o nouă etapă a suspiciunilor privind modul de gestionare a acestei arhive, care se va adăuga celor deja existente și nesoluționate de ani de zile. Astfel, competența comisiei de reinventariere este ambiguă, nu se înțelege cine va distruge documentele (comisia doar propune), cine va sesiza organele de urmărire penală (comisia este organism consultativ, nu de control, conducere sau ordine și siguranță publică, așa cum prevede art.61 din C.pr.penală, invocat în HG), nu este prevăzută vreo cale ca persoane vizate să poată contesta veridicitatea informațiilor existente în arhivă”, se arată în comunicatul de presă.

Mai mult, reclamă UNJR, deși a promis că va acționa transparent, când a venit momentul să facă dovada transparenței, Toader a afirmat că lista cu membrii comisiei de re-inventariere a arhivei SIPA, precum și ordinele de numire și regulamentul de funcționare al comisiei sunt „secrete”.

„Evident că ne întrebăm cam cât de transparent poate fi un proces de „desecretizare” a unei arhive secrete făcută de o comisie care e „secretă”. O altă dezinformare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost făcută inclusiv în ședința de guvern când s-a adoptat HG 410/2017, acesta susținând că are toate avizele pentru acest act, ulterior prezentând public un punct de vedere a unei comisii din cadrul CSM ca fiind un aviz dat de această autoritate, pentru ca ulterior, pe parcursul procesului, să susțină că avizul nu este necesar”, conform sursei citate.

În plus reclamă reprezentanții magistraților, ministrul Justiției nu și-a respectat propriile promisiuni, acesta nefăcând publice toate rapoartele, ordinele, procesele verbale și orice alte înscrisuri cu privire la arhiva SIPA.

„Poziția UNJR a fost ca, înainte de a se intra din nou în această arhivă, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat în toți acești ani cu această arhivă, în condițiile în care, începând cu 2006, declarațiile oficialilor ce au avut legătură cu această arhivă abundă în dezinformări. Dacă această arhivă a fost cauza de șantaj pentru magistrați, lucru arătat inclusiv de Comisia Europeană, înseamnă ca prin soluția oferită de ministrul Tudorel Toader ajungem tocmai ca această arhivă să redevină potențiala armă în mâna politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria, din nou, această arhivă”, precizează sursa menționată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult