Uniunea Judecătorilor îl acuză pe ministrul Justiției de manipulare în cazul arhivei SIPA

Uniunea Judecătorilor îl acuză pe ministrul Justiției de manipulare în cazul arhivei SIPA
Publicat: 18/07/2017, 17:40
Actualizat: 26/03/2019, 08:18

UNJR face referire la o postare a ministrului Justiției, care a scris pe pagina sa de socializare că „instanța de judecată a respins acțiunea formulată de către UNJR/Uniunea Națională a Judecătorilor din România/, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA”.

„Ceea ce prima instanță a respins este o cerere de suspendare a executării HG 410/2017 și nicidecum „anularea HG”, care este cu totul alt tip de acțiune. Ne îndoim că, la calibrul de profesor universitar, ministrul Justitiției Tudorel Toader nu știe diferența dintre suspendarea executării unui act și anularea unui act. După ce prima instanță își va motiva hotărârea, UNJR o va ataca cu recurs. În paralel, UNJR va iniția și acțiunea de anulare a HG 410/2017″, arată reprezentanții uniunii, într-un comunicat de presă, remis marți, MEDIAFAX.

În același mesaj postat pe Facebook, Tudorel Toader susținea că „din 19 iunie, Ministerul Justiției așteaptă, de la CSM și asociațiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA”.

„Aceasta este o altă manipulare a ministrului Justiției Tudorel Toader, deoarece ceea ce acesta „așteaptă” nu are cadru legal, dat fiind ca HG-ul pe care l-a inițiat nu prevede în componența comisiei de reinventariere a arhivei SIPA niciun magistrat, ci doar reprezentanți din cadrul puterii executive (art.2 alin.1 din Hotărâre). Acesta este și unul din motivele pentru care UNJR a contestat în instanță HG 410/2017. Ministrul Justiției Tudorel Toader nu este la primul „joc” manipulativ unde prezintă jumătăți de adevăruri, cu scopul de a induce în eroare opinia publică cu privire la acțiunile pe care le face cu privire la arhiva SIPA”, conform reprezentanților UNJR.

Sursa citată precizează că, atunci când a promovat hotărârea de guvern privind arhiva SIPA, ministrul Justiției a susținut public ca dorește „desecretizarea” arhivei.

„UNJR a atras atenția că prin modul cum a fost conceput HG-ul 410/2017 nu se va „desecretiza” arhiva SIPA, ci se va deschide o nouă etapă a suspiciunilor privind modul de gestionare a acestei arhive, care se va adăuga celor deja existente și nesoluționate de ani de zile. Astfel, competența comisiei de reinventariere este ambiguă, nu se înțelege cine va distruge documentele (comisia doar propune), cine va sesiza organele de urmărire penală (comisia este organism consultativ, nu de control, conducere sau ordine și siguranță publică, așa cum prevede art.61 din C.pr.penală, invocat în HG), nu este prevăzută vreo cale ca persoane vizate să poată contesta veridicitatea informațiilor existente în arhivă”, se arată în comunicatul de presă.

Mai mult, reclamă UNJR, deși a promis că va acționa transparent, când a venit momentul să facă dovada transparenței, Toader a afirmat că lista cu membrii comisiei de re-inventariere a arhivei SIPA, precum și ordinele de numire și regulamentul de funcționare al comisiei sunt „secrete”.

„Evident că ne întrebăm cam cât de transparent poate fi un proces de „desecretizare” a unei arhive secrete făcută de o comisie care e „secretă”. O altă dezinformare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, a fost făcută inclusiv în ședința de guvern când s-a adoptat HG 410/2017, acesta susținând că are toate avizele pentru acest act, ulterior prezentând public un punct de vedere a unei comisii din cadrul CSM ca fiind un aviz dat de această autoritate, pentru ca ulterior, pe parcursul procesului, să susțină că avizul nu este necesar”, conform sursei citate.

În plus reclamă reprezentanții magistraților, ministrul Justiției nu și-a respectat propriile promisiuni, acesta nefăcând publice toate rapoartele, ordinele, procesele verbale și orice alte înscrisuri cu privire la arhiva SIPA.

„Poziția UNJR a fost ca, înainte de a se intra din nou în această arhivă, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat în toți acești ani cu această arhivă, în condițiile în care, începând cu 2006, declarațiile oficialilor ce au avut legătură cu această arhivă abundă în dezinformări. Dacă această arhivă a fost cauza de șantaj pentru magistrați, lucru arătat inclusiv de Comisia Europeană, înseamnă ca prin soluția oferită de ministrul Tudorel Toader ajungem tocmai ca această arhivă să redevină potențiala armă în mâna politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria, din nou, această arhivă”, precizează sursa menționată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase