UPDATE| PNL, amendat după congres pentru încălcarea măsurilor împotriva COVID-19. Explicațiile președintelui CCIR

Publicat: 28/09/2021, 17:10
Actualizat: 29/09/2021, 16:23

PNL a fost amendat de către polițiști după congresul organizat în weekend pentru alegerea președintelui formațiunii.

UPDATE:  Contactat de Gandul.ro, presedintele CCIR, Mihai Daraban a declarat că nu Romexpo este societatea amendată, ci organizatorul PNL. Acesta a precizat că pavilionul central a fost pus gol la dispoziția liberalilor, însă aceștia au amplat scena și cabinele de vot.

„Pentru a nu mai exista confuzii pe această temă este important să arat că organizatorul congresului a fost amendat, adică chiar cei de la PNL. Noi doar am închiriat sala. Noi am pus la dispoziție doar locația și asta în urma demersurilor făcute de PNL, a discuțiilor antamate cu o luna și jumătate în urmă. Eu mă bucur că poliția si jandarmeria au fost la fața locului, am apelat la ei pentru a apăra aceastî proprietate privată și pentru a fi siguri că nu se întamplă scandaluri sau alte încălcări ale ordinii publice”, mai spune președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru Gândul.

————-

Poliția a luat decizia de a amenda formațiunea cu 10.000 de lei, valoarea maximă care poate fi aplicată pentru nerespectarea măsurilor sanitare împotriva COVID-19, informează Digi24.

Potrivit polițiștilor, la congresul organizat în weekend, la care au participat 5.000 de persoane, organizatorii nu au respectat măsurile pentru prevenirea infectăriii cu coronavirus, iar în momentul votului nu s-a mai respectat în niciun fel distanțarea socială între participanții la eveniment.

În acest context, Poliția Capitalei a solicitat Partidului Național Liberal toate filmările din ziua congresului, iar PNL le-a pus la dispoziție.

Agenții urmează să vizioneze imaginile pentru a-i identifica pe aceia care nu au purtat mască în interior, iar eventualele amenzi vor fi trimise la domiciliile acestora.

Anunțul cu privire la amendă a fost făcut de șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet.

Lucian Bode: Firma de pază de la Congres a fost și ea amendată

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat marți că Poliția Capitalei a sancționat și firma de pază de la congres cu o amendă de 5.000 de lei. Amenda a fost aplicată deoarece firma nu și-a respectat obligația de a înștiința de urgență organizatorii cu privire la nerespectarea distanțării fizice și nepurtarea corespunzătoare a măștii de protecție, potrivit Agerpres.

„Organizatorii s-au asigurat încă de la începutul lunii septembrie că vor organiza Congresul din 25-26 septembrie respectând toate prevederile legale. Pe 13 septembrie, Comisia de organizare a solicitat instituţiilor statului un punct de vedere, când Bucureştiul era în scenariul verde, au primit un răspuns în care li s-a spus foarte clar că se poate organiza în spaţiul de la Romexpo cu 15.247 de metri pătraţi un eveniment cu 5.000 de participanţi, pe 20 septembrie organizatorii au revenit cu o solicitare pentru a clarifica aspectele legate de certificatul verde, iar instituţiile statului au răspuns că obligatoriu toţi participanţii la acest congres trebuie să deţină certificat verde, lucru care s-a întâmplat.

Pentru faptul că nu s-a respectat distanţarea în momentul în care a început procesul de vot, pentru faptul că o parte dintre participanţi nu purtau corespunzător masca de protecţie, Poliţia Capitalei a sancţionat organizatorii cu amenda maximă – 10.000 de lei. Totodată, astăzi, Poliţia Capitalei a sancţionat firma de pază cu o amendă de 5.000 de lei pentru că aveau obligaţia, conform contractului încheiat cu organizatorii, să înştiinţeze de urgenţă organizatorii cu privire la aceste nereguli. Nu au făcut-o, au fost sancţionaţi şi ei”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Bode a susţinut că la Congres scaunele au fost dispuse la o distanţă de 3 metri, însă jurnaliştii i-au atras atenţia că nu a fost respectată această distanţă.

Întrebat de ce organizatorii nu au luat măsuri, ministrul de Interne a afirmat că a participat la Congres în calitate de delegat.

„Responsabilitatea revine organizatorilor”, a spus Lucian Bode.